Τρίτη 4 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η σκοτεινή πλευρά της διεύρυνσης

Μέσα στη σαμπάνια και πίσω από το φαντασμαγορικό θέαμα των πυροτεχνημάτων, το περασμένο Σάββατο, κρύφτηκε η «σκοτεινή πλευρά» της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ειδικά με την ένταξη των οκτώ νέων χωρών-μελών από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη, οι χώρες αυτές έγιναν αντικείμενο μιας άνευ προηγουμένου λεηλασίας. Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, με την κάλυψη των μεγαλύτερων κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έπεσαν σαν «ακρίδες». Αρκεί να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αυτών των χωρών, από το 1989 μέχρι σήμερα έχουν καταστραφεί 26 εκατομμύρια θέσεις εργασίας!

Για να διαπιστώσουμε τη συμβολή της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην εξέλιξη αυτών των χωρών, αξίζει να πούμε ότι οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν 12-15 χρόνια για να φτάσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν τους στα επίπεδα του 1990...

Τα χρόνια που μεσολάβησαν από τις ανατροπές στα τέλη της δεκαετίας του '80 μέχρι σήμερα, οι χώρες αυτές έχασαν ένα πολύ μεγάλο μέρος της βιομηχανίας τους και της αγροτικής τους παραγωγής. Από την ισορροπημένη ανάπτυξη στο πλαίσιο του σοσιαλιστικού καταμερισμού εργασίας, με μια ακμάζουσα βιομηχανία, μετατράπηκαν σε χώρες υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε καθεστώς πλήρους εξαθλίωσης, αφού το μέσο εισόδημά τους αντιστοιχεί μόλις στο 20% του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος στις παλαιότερες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Οσο για το «δώρο» που τους έταξαν για να πετύχουν την αποδοχή των όρων της ένταξής τους, στον τελικό λογαριασμό προκύπτει ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από 25 ευρώ, το χρόνο, για κάθε κάτοικο!

Η διεύρυνση μπορεί να δίνει μεγαλύτερα περιθώρια για το κεφάλαιο για μεγαλύτερα κέρδη, για την εκμετάλλευση των νέων αγορών και της φθηνής εργατικής δύναμης, για τους λαούς όμως μόνο νέα δεινά υπόσχεται. Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ομολογεί ότι με την ένταξη των νέων χωρών-μελών, το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας θα αυξηθεί από 18% σε 25%.

Οι λαοί των νέων χωρών-μελών θα μοιραστούν με τους λαούς των παλαιότερων μελών τις συνέπειες από την εν εξελίξει επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τις συνέπειες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, των κατασταλτικών μηχανισμών, της στρατιωτικοποίησης.

Γι' αυτό, τα πυροτεχνήματα του Δουβλίνου δεν μπορούν να κρύψουν μια σκληρή πραγματικότητα, την οποία ζουν τα 450 εκατομμύρια της «μεγάλης» και «ισχυρής» Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ενωσης των πολυεθνικών, των τραπεζιτών, του πολέμου και της αστυνομοκρατίας.

Μια πραγματικότητα που, αργά ή γρήγορα, θα φέρει νέες δυνάμεις στον κοινό αγώνα των λαών για μια Ευρώπη της ισότιμης συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της ειρήνης και του σοσιαλισμού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ