Τρίτη 4 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Στο «πρόγραμμα» και η Θράκη...

Ιδιωτική η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στη Θράκη, διευκρινίζει τώρα η κυβέρνηση

Το σύνολο των διμερών σχέσεων και οι υπαρκτές και μη διαφορές μεταξύ των δύο χωρών θα αποτελέσουν την «ατζέντα» των επαφών που θα έχει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στη χώρα μας από τις 6 μέχρι τις 8 του Μάη.

Στα «γνωστά» θέματα, που αποτελούν το «πακέτο» των ελληνοτουρκικών σχέσεων (Κυπριακό, Αιγαίο), προστίθεται και το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας, αφού ο Τούρκος πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Σάββατο τη Θράκη μετά από έκφραση επιθυμίας του που έγινε αποδεκτή από τον Κ. Καραμανλή.

Η κυβέρνηση προχωρά σε «επίδειξη ψυχραιμίας», επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη σημασία της επίσκεψης Ερντογάν στη Θράκη, την πρώτη Τούρκου πρωθυπουργού μετά από 35 χρόνια. Ετσι, σε χτεσινή ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο βαφτίζεται «ιδιωτική επίσκεψη στην Κομοτηνή». Ωστόσο, ο Τ. Ερντογάν, όπως έχει ανακοινωθεί επίσημα, θα συνοδεύεται από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης και από τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει γίνει γνωστό το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν στη Θράκη, επικαλούμενη ότι συνεχίζονται οι επαφές σε υπηρεσιακό επίπεδο και το πρόγραμμα βρίσκεται «υπό διαμόρφωση». Αντίθετα, από την πλευρά του γραφείου του Τούρκου πρωθυπουργού διοχετεύτηκε στα τουρκικά ΜΜΕ ότι θα υπάρξει σειρά επαφών με «εκπροσώπους» της μειονότητας. Η πρώτη συνάντησή του θα είναι με τον γενικό πρόξενο Μποτσαλί, ενώ θα επισκεφθεί τα γραφεία της (μη αναγνωρισμένης) «Ενωσης Τουρκικής Νεολαίας» και την αυτοαποκαλούμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης». Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έχει επίσης συνομιλίες με το «Σύλλογο Επιστημόνων» της μειονότητας και τους «εκλεγμένους» μουφτήδες.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ακόμα ότι ο Τ. Ερντογάν, ο οποίος θα συνοδεύεται από 150 επιχειρηματίες, θα θέσει θέματα που έχουν σχέση με την έλλειψη σχολείων και δυνατοτήτων για παροχή ανώτατης εκπαίδευσης για τη μειονότητα, τη στέρηση του δικαιώματος εκλογής θρησκευτικών λειτουργών, την παραμέληση της συντήρησης ιστορικών μνημείων, την απουσία δυνατοτήτων απασχόλησης σε ορισμένες κατηγορίες εργασίας, την αδυναμία διορισμού στο δημόσιο.

Στη χτεσινή κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «οι δύο πρωθυπουργοί θα συζητήσουν τις ελληνοτουρκικές διμερείς σχέσεις και θα ανταλλάξουν απόψεις επί περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων». Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «διαπραγμάτευση» για τις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο, αλλά θα παραπεμφθούν στο «διάλογο» που βρίσκεται σε εξέλιξη από τους τεχνοκράτες. Ωστόσο, η επιδιωκόμενη ημερομηνία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ τον προσεχή Δεκέμβρη περνά, σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι (1999), μέσα (και) από τη «διευθέτηση» των «συνοριακών διαφορών» στο Αιγαίο. Σημειώνεται πως ούτε η κυβέρνηση Ερντογάν έχει αναγνωρίσει ότι η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι αυτή της υφαλοκρηπίδας, επιμένοντας σε «πάγιες» μονομερείς διεκδικήσεις (FIR, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, «γκρίζες ζώνες»).

Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, εκτιμά ότι η «γενναία» χειρονομία καλής θέλησης από την πλευρά της με την αποδοχή της επίσκεψης Ερντογάν στη Θράκη, σε συνδυασμό με την πλήρη υποστήριξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, θα λειτουργήσει «κατευναστικά» και προς όφελος των διμερών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ