Τρίτη 4 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χειρότεροι απ' τον Σαντάμ

Γρηγοριάδης Κώστας

«Εσπαζαν λάμπες φωσφόρου και έριχναν το φωσφορικό υγρό πάνω στους κρατούμενους, έριχναν παγωμένο νερό πάνω σε γυμνούς κρατούμενους, τους χτυπούσαν με ένα σκουπόξυλο και μία καρέκλα, απειλούσαν τους άνδρες κρατούμενους με βιασμό, επέτρεπαν σε ένα φύλακα της στρατιωτικής αστυνομίας να ράψει το τραύμα ενός κρατούμενου που είχε τραυματιστεί, αφού τον είχαν επανειλημμένως ρίξει πάνω στον τοίχο του κελιού του, βίαζαν έναν κρατούμενο με λάμπα φωσφόρου, ίσως και με σκουπόξυλο, χρησιμοποιούσαν στρατιωτικούς σκύλους για να τους απειλήσουν - σε μία περίπτωση άφησαν σκύλο να δαγκώσει κρατούμενο».

Το μικρό αυτό απόσπασμα είναι από την εκ πενήντα τριών (53) σελίδων αναφορά του Αμερικανού στρατηγού Αντόνιο Ταγκούμπα και αποτελούν ένα μικρό δείγμα των όσων ο τελευταίος ανακάλυψε στις αμερικανικές φυλακές στο Ιράκ, την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2003. Υπήρξαν πάμπολλες περιπτώσεις «σαδιστικών, κατάφωρων και εγκληματικών κακοποιήσεων» σημειώνει στην αναφορά του ο στρατηγός, οι οποίες διαπράχθηκαν από στρατιώτες - άνδρες και γυναίκες - από μέλη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και από ιδιώτες, που έχουν αναλάβει στρατιωτικές εργολαβίες στο Ιράκ.

Η αμερικανική επιχείρηση ...απελευθέρωσης του ιρακινού λαού από τον δικτάτορα Σ. Χουσεΐν και ...αποκατάστασης της δημοκρατίας σε όλο της το ...μεγαλείο..!

Ακρως ακατάλληλη...

Παγκόσμια Μέρα του Τύπου ήταν χτες και γι' αυτό αξίζει να σημειώσουμε την πρόσφατη απόφαση του αμερικανικού ομίλου «Σινκλέρ», που ελέγχει ολόκληρη «αλυσίδα» τοπικών και περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών στις ΗΠΑ, να απαγορεύσει σε επτά απ' αυτούς τη μετάδοση προγράμματος του τηλεοπτικού δελτίου ABC, το οποίο παρουσίαζε τις φωτογραφίες βασανισμού των Ιρακινών κρατουμένων και τα στοιχεία των περισσότερων από 500 - μέχρι σήμερα - Αμερικανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ.

Προφανώς, η σχετική εκπομπή θεωρήθηκε ως άκρως ακατάλληλη, για τους Αμερικανούς τηλεθεατές...

Η «ανησυχία» της ΓΣΕΕ...

Η Γραμματεία Υγείας και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ με χτεσινή ανακοίνωσή της αναφέρεται στις φήμες και τα δημοσιεύματα του Τύπου για την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων και την κατάργηση της λίστας. «Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται ανησυχία στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους για τις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση των τιμών των φαρμάκων στο εισόδημά τους», σημειώνει η ΓΣΕΕ, επισημαίνει τη σιωπή της κυβέρνησης και «καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να παρέμβουν, ώστε να μην κυριαρχήσουν σ' αυτόν τον ευαίσθητο τομέα της υγείας "οι νόμοι της αγοράς", γιατί πέρα από τις επιπτώσεις στους ασφαλισμένους και τα εισοδήματά τους, θα υπάρξουν προβλήματα και στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης».

Βρε, καλώς τα, τα «γκεσέμια» της εργατικής τάξης που τα 'βαλαν και με τους «νόμους της αγοράς». Καλά, τόσα χρόνια δεν είδαν και δεν άκουσαν για το χαράτσι των φαρμάκων από 10-25% που επιβλήθηκε απ' την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ (1990-1993) και πληρώνουν οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι και ανησύχησαν εσχάτως; Ούτε πήραν χαμπάρι για τα απανωτά χαράτσια στην ώρα της ανάγκης της μετέπειτα δεκαετίας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που έφτασαν την ιδιωτική δαπάνη υγείας στο 44% της συνολικής δαπάνης;

Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών!

... και οι «γραμμωτοί κώδικες»

Τέτοιες... ανησυχίες απ' τη μεριά κάποιων ηγεσιών διαπιστώνει και η κυβέρνηση της ΝΔ και ετοιμάζεται να συνεχίσει απτόητη την πολιτική των προκατόχων της.

Ετσι λοιπόν χτεσινές πληροφορίες απ' το υπουργείο Υγείας έλεγαν ότι μέχρι το τέλος του Μάη θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τα φάρμακα, που θα περιέχει δυο βασικές ρυθμίσεις: Το γραμμωτό κώδικα (bar code) στα κουτιά των φαρμάκων - όπως τα προϊόντα στα μαγαζιά - και τη μηχανοοργάνωση των φαρμακείων, κάτι που εν πολλοίς ήδη συμβαίνει.

Εξάλλου μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης υποστήριξε ότι η λίστα δε λειτούργησε γιατί δε διατέθηκαν τα κατάλληλα εργαλεία με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η ντόπια φαρμακοβιομηχανία και να χαθούν 1.500 θέσεις εργασίας. Τσιμουδιά για τη διείσδυση των πολυεθνικών του φαρμάκου που την περίοδο 1997-2001 είχαν αύξηση των καθαρών κερδών τους 2.841,9% (!) και τώρα πιέζουν για νέες ανατιμήσεις.

Ετσι όμως συμβαίνει με όλους όσοι αντιμετωπίζουν το φάρμακο ως εμπόρευμα και όχι ως λειτουργικό στοιχείο μιας πολιτικής δωρεάν περίθαλψης στα πλαίσια ενός ενιαίου Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Οι... σωτήρες της οικονομίας

O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Ν. Γκαργκάνας, ξαναχτύπησε! Αξιοποιώντας -την περασμένη Πέμπτη- το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας, επαναδιατύπωσε τις ανησυχίες του για την πορεία της οικονομίας. Ετσι, αναιρώντας τα περί «νοικοκυρέματος» των δημόσιων οικονομικών και «ισχυρής» οικονομίας (που υποστήριζαν μέχρι τις 7 Μάρτη, τόσο ο ίδιος όσο και η απελθούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία τον διόρισε στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας) ο Ν. Γκαργκάνας ανακάλυψε, ξαφνικά, πως ξέφυγαν από τον έλεγχο και ο πληθωρισμός και τα κρατικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος και άλλα βασικά μεγέθη της οικονομίας.

Βέβαια, ο κύριος διοικητής, δεν έμεινε στις διαπιστώσεις. Τηρώντας την παράδοση, που θέλει τον εκάστοτε διοικητή της ΤτΕ θεματοφύλακα των αντιλαϊκών πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας -που έχουν συνομολογήσει και συναποφασίσει οι ευρωεταίροι και καλούνται να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ- ο Ν. Γκαργκάνας, κάλεσε την κυβέρνηση να επαναφέρει τη «δημοσιονομική τάξη», όπως αυτή έχει καθοριστεί με τα Σύμφωνα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (βλέπε Συνθήκη του Μάαστριχτ). Στα πλαίσια αυτά, πρότεινε για τη «θεραπεία» των μόνιμων πληγών της οικονομίας (ακρίβεια, ανεργία, δημοσιονομικά ελλείμματα, κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα), συγκεκριμένα μέτρα, όπως: Πρώτον, τη θεσμοθέτηση ακόμη περισσοτέρων παροχών προς το μεγάλο κεφάλαιο. Δεύτερον, τον εξορθολογισμό των δαπανών για περίθαλψη και υγεία αλλά και τη ριζικότερη αντιμετώπιση του ασφαλιστικού ζητήματος. Τρίτον, αλλαγές στη διαδικασία καθορισμού των μισθών (δηλαδή την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας), καθώς και συνθήκες πολύ μεγαλύτερης ευκαμψίας στην αγορά εργασίας.

Στην ουσία -με πρόσχημα τη «σωτηρία» ή το «νοικοκύρεμα» και την «ανάπτυξη» της ελληνικής οικονομίας- ο διοικητής της ΤτΕ πρότεινε νέα μέτρα υποβάθμισης της αγοραστικής δύναμης των μισθών - συντάξεων και εν γένει των λαϊκών εισοδημάτων, όπως και νέα μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, ώστε να ενισχυθεί η παραγωγικότητα (άρα και τα υπερκέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο). Οι προτάσεις δεν είναι νέες. Αποτελούν πιστή αντιγραφή της κλασικής «συνταγής» των αστών οικονομολόγων, όπως μας τη σερβίρουν κατά διαστήματα με τις εκθέσεις τους τα διάφορα κέντρα και παράκεντρα υπεράσπισης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, ΕΕ, ΣΕΒ κλπ). Βέβαια, ο κύριος Γκαργκάνας αποσιωπά μια μικρή «λεπτομέρεια». Το γεγονός ότι όπου κι αν εφαρμόστηκαν οι συγκεκριμένες πολιτικές, αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές -και συχνά καταστροφικές- για τις οικονομίες (και τους λαούς) των χωρών που εφαρμόστηκαν (Ελλάδα, Αγγλία, Αργεντινή κλπ) και μόνο για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου αποδείχτηκαν αποτελεσματικές.

Αν ο κύριος Γκαργκάνας -και οι ομοϊδεάτες του- παραβλέπουν αυτή τη «λεπτομέρεια» (το γεγονός δηλαδή ότι η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων και πολιτικών, αναπαράγει τα αδιέξοδα), οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα (που υφίστανται τις συνέπειες των «γαλαζοπράσινων» πολιτικών της μόνιμης μονόπλευρης λιτότητας), έχουν κάθε λόγο να αντισταθούν και να αγωνιστούν για την ανατροπή της συγκεκριμένης πολιτικής. Και όσο νωρίτερα το πετύχουν, τόσο καλύτερα και για τους ίδιους αλλά και την ελληνική οικονομία.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Τα εκκλησιαστικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΟΧΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ με ...ασφαλείς πληροφορίες, δεν πρόκειται να ξεκινήσει εμφύλιος πόλεμος στη χώρα για τους τέσσερις μητροπολίτες που διόρισε ο κ. Χριστόδουλος. Ελπίζουμε, η χώρα να προσπεράσει το βυζαντινό παρελθόν της και ο λαός να μην απασχοληθεί με τους όποιους ...βυζαντινολόγους.

Πάντως, κάπως έτσι παρουσιάζεται το πράγμα και ξαφνικά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία πρέπει να τοποθετηθεί για το θέμα. Λες και είναι αυτό που την «καίει» πάνω από όλα...

Ισως, είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις, που δεν μπορεί να επιρρίψει κανείς τον ...κύριο όγκο της ευθύνης στις γνωστές υπερβολές των τηλεοπτικών καναλιών, μια και τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ φροντίζουν να κινούνται στην ίδια λογική και κατεύθυνση.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για απραξία, η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ για εύκολη κριτική και όλοι μαζί μπερδευόμαστε σε ...πολιτικές ψαλμωδίες, που καμιά σχέση, βέβαια, δεν έχουν με τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου.

Ε, μήπως τώρα αποδεικνύεται ακόμη περισσότερο γιατί πρέπει επιτέλους να ...χωρίσει η Εκκλησία από το κράτος;

ΜΑΛΙΣΤΑ, νέα εξαγγελία (επί προηγούμενης εξαγγελίας) για πάγωμα των πλειστηριασμών. Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας, τούτη τη φορά. Οταν λέμε όμως ...πάγωμα, εννοούμε ότι κάποτε θα ξεπαγώσουν και θα ξαναρχίσουν - αν ποτέ παγώσουν.

Με τους πραγματικούς λόγους, που οδηγούν τον κόσμο στο «φέσωμα» και στην εκμετάλλευση από τα τραπεζικά ιδρύματα ...ούτε κουβέντα. Προφανώς, ένα ακόμη μοντέλο «χαρατσώματος» ετοιμάζεται, μόνο που θα παρουσιαστεί ως ...λύτρωση από τα πανωτόκια.

ΤΕΛΙΚΑ, οι ...καλοί δε χάνονται! Θέση εκπροσώπου Τύπου στο ΠΑΣΟΚ ανέλαβε ο Σπύρος Βούγιας. Τι κι αν ενεπλάκη σε μια υπόθεση - αυτή της τροπολογίας του Πόρτο Καρράς - που υποτίθεται ότι ήταν η ...σούπερ - σκανδαλάρα;


Γρηγοριάδης Κώστας

Πώς γίνεται και δεν ...έκανε για τις λίστες του ΠΑΣΟΚ, αλλά κάνει για εκπρόσωπός του, μόνον αυτοί το ξέρουν.

Ολοφάνερη αναγκαιότητα

Γρηγοριάδης Κώστας

Και οι μεν και οι δε δηλώνουν, ότι τα όσα συμβαίνουν τον καιρό αυτό μεταξύ του Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδας είναι πρόβλημα εκκλησιαστικού περιεχομένου. Και οι μεν και οι δε εύχονται να υπάρξει ψυχραιμία, ήπιοι τόνοι, διάλογος και αναζήτηση μιας συναινετικής λύσης, ενώ απεύχονται τις όποιες διχαστικές κοινωνικές παρενέργειες. Ως εδώ καλά. Από κει και πέρα, όμως, οι μεν (ΝΔ) κάνουν «πλάτες» στον κ. Χριστόδουλο και οι δε (ΠΑΣΟΚ) στον κ. Βαρθολομαίο. Κι ενώ, σημειώνουν τους υπαρκτούς κινδύνους ενός άκρως αποπροσανατολιστικού και επιζήμιου κοινωνικού διχασμού και την ανάγκη της αποφυγής του, την ίδια στιγμή, τον καλλιεργούν, κάνοντας την εκκλησιαστική διαμάχη αντικείμενο της πολιτικής διαπάλης και της δικομματικής αντιπαράθεσής τους.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Πολλά θα μπορούσαμε να υποθέσουμε, από τη στιγμή, που κανένας εκ των δύο δεν εξηγεί τη στάση του. Για την ώρα, πάντως, περιοριζόμαστε να τονίσουμε, πως και οι δυο ήταν και εξακολουθούν να είναι ριζικά αντίθετοι στη θεσμοθέτηση του πλήρους διαχωρισμού του Κράτους από την Εκκλησία. Αναγκαιότητα, η οποία γίνεται και πάλι σήμερα επίκαιρη και ολοφάνερη.

Τι είδε η «Ελευθεροτυπία»...

«Η τηλεοπτική κάλυψη της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ ήταν επιπέδου σχολής Αϊζενστάιν (Σοβιετικός σκηνοθέτης) με γερανοφόρο όχημα επικεφαλής που σε τακτά χρονικά διαστήματα ανέβαζε το "μπράτσο" για πανοραμική κάλυψη».

Με αυτή την... άκρως κατατοπιστική και προπαντός... αντικειμενική περιγραφή, η γνωστή «απογευματινή αδέσμευτη εφημερίδα» ξεμπερδεύει με την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Δε λέμε, χρειάζεται πολύ πολύ προσπάθεια και ακόμη περισσότερη φαιά ουσία, για να «σβήσεις» μια συγκέντρωση χιλιάδων εργαζομένων με τη ζωντάνια της, την πολυχρωμία της, τα τραγούδια και τα συνθήματά της. Χρειάζεται κόπος, για να μην τα δεις όλα αυτά, αλλά να εντοπίσεις, ως παρατηρητικός συντάκτης του εργατικού ρεπορτάζ,... το «μπράτσο» του γερανοφόρου οχήματος, που ανεβοκατέβαινε και μάλιστα «σε τακτά χρονικά διαστήματα».

Βέβαια, οι αναγνώστες της «Ελευθεροτυπίας» πρέπει να ευγνωμονούν τον συντάκτη του ρεπορτάζ, αφού - εκτός των τόσων κατατοπιστικών γεγονότων που διάβασαν...- είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να μάθουν ότι ο Αϊζενστάιν ήταν «Σοβιετικός σκηνοθέτης».

Εμείς τι να προσθέσουμε, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε τέτοιους ογκόλιθους αντικειμενικής και ευρηματικής δημοσιογραφίας; Θα προσθέσουμε μόνο μια φράση που λέει ο λαός μας: «Οταν χαθεί το φιλότιμο...».

Η σύγκλιση του ... Αλμυρού

Στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον δήμαρχο Αλμυρού, παρενέβη χτες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Π. Κουκουλόπουλος. Για να πει τι; Οτι τέτοια φαινόμενα αμαυρώνουν την προσπάθεια της ελληνικής Αυτοδιοίκησης, η οποία «αγωνίζεται για τη σύγκλιση της χώρας μας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο... γι' αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζονται παραδειγματικά». Δηλαδή, πρόεδρε, αν δε συνέτρεχε αυτός ο ...σοβαρός - κατά τη γνώμη σας - λόγος, θα έπρεπε να επιδειχτεί ανοχή; `Η, μήπως, το ...όραμα της αυτοδιοικητικής σύγκλισης είναι πιο πάνω από την ανθρώπινη αξιοπρέπεια;

Και για να 'χουμε καλό ρώτημα, τέλος πάντων, για ποια σύγκλιση και με ποιο ευρωπαϊκό κεκτημένο μιλάει ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ; Αν ενδιαφέρεται, πάντως, μπορούμε να του αναφέρουμε μια σειρά περιπτώσεις, ανάλογες με αυτήν του Αλμυρού. Αν δεν το ξέρει, τα φαινόμενα αυτά συμβαίνουν και εις Παρισίους. Με άλλα λόγια, η σύγκλιση έχει επέλθει προ πολλού...

Οι «συνοδοιπόροι» του υπουργού

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε τις προάλλες ο υπουργός Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλος, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιφέρεια, με απώτερο στόχο να καταστήσει το υπουργείο Τουρισμού ...«αιχμή του δόρατος της νέας αναπτυξιακής πορείας της χώρας»! Προσπάθεια, στην οποία, βέβαια, θεωρεί τους επιχειρηματίες του τουρισμού, και μάλιστα τους μεγάλους, σαν «συνοδοιπόρους».

Την ίδια περίπου ώρα, στην Αθήνα, οι μεγαλοξενοδόχοι έλεγαν στους ξενοδοχοϋπάλληλους της πρωτεύουσας ότι το εργατικό κόστος «είναι δυσβάσταχτο». Και παρόλο που οι ίδιοι έχουν ανατιμήσει τις υπηρεσίες κατά 50% τουλάχιστον και ζητούν ποικιλόμορφες ενισχύσεις για να ...εξυπηρετήσουν τον τόπο κατά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, αρνήθηκαν κάθε συζήτηση για χορήγηση επιδόματος στους εργαζόμενους, λόγω της εντατικοποίησης που αναμένεται την επίμαχη περίοδο.

Ο επόμενος σταθμός του Δ. Αβραμόπουλου είναι η Κέρκυρα με τους χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλους και τις αμέτρητες καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Μόνο που ο υπουργός Τουρισμού έχει κάνει σαφές δίπλα σε ποιους στέκεται...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η σκοτεινή πλευρά της διεύρυνσης

Μέσα στη σαμπάνια και πίσω από το φαντασμαγορικό θέαμα των πυροτεχνημάτων, το περασμένο Σάββατο, κρύφτηκε η «σκοτεινή πλευρά» της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ειδικά με την ένταξη των οκτώ νέων χωρών-μελών από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη, οι χώρες αυτές έγιναν αντικείμενο μιας άνευ προηγουμένου λεηλασίας. Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, με την κάλυψη των μεγαλύτερων κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έπεσαν σαν «ακρίδες». Αρκεί να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αυτών των χωρών, από το 1989 μέχρι σήμερα έχουν καταστραφεί 26 εκατομμύρια θέσεις εργασίας!

Για να διαπιστώσουμε τη συμβολή της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην εξέλιξη αυτών των χωρών, αξίζει να πούμε ότι οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν 12-15 χρόνια για να φτάσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν τους στα επίπεδα του 1990...

Τα χρόνια που μεσολάβησαν από τις ανατροπές στα τέλη της δεκαετίας του '80 μέχρι σήμερα, οι χώρες αυτές έχασαν ένα πολύ μεγάλο μέρος της βιομηχανίας τους και της αγροτικής τους παραγωγής. Από την ισορροπημένη ανάπτυξη στο πλαίσιο του σοσιαλιστικού καταμερισμού εργασίας, με μια ακμάζουσα βιομηχανία, μετατράπηκαν σε χώρες υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε καθεστώς πλήρους εξαθλίωσης, αφού το μέσο εισόδημά τους αντιστοιχεί μόλις στο 20% του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος στις παλαιότερες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Οσο για το «δώρο» που τους έταξαν για να πετύχουν την αποδοχή των όρων της ένταξής τους, στον τελικό λογαριασμό προκύπτει ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από 25 ευρώ, το χρόνο, για κάθε κάτοικο!

Η διεύρυνση μπορεί να δίνει μεγαλύτερα περιθώρια για το κεφάλαιο για μεγαλύτερα κέρδη, για την εκμετάλλευση των νέων αγορών και της φθηνής εργατικής δύναμης, για τους λαούς όμως μόνο νέα δεινά υπόσχεται. Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ομολογεί ότι με την ένταξη των νέων χωρών-μελών, το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας θα αυξηθεί από 18% σε 25%.

Οι λαοί των νέων χωρών-μελών θα μοιραστούν με τους λαούς των παλαιότερων μελών τις συνέπειες από την εν εξελίξει επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τις συνέπειες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, των κατασταλτικών μηχανισμών, της στρατιωτικοποίησης.

Γι' αυτό, τα πυροτεχνήματα του Δουβλίνου δεν μπορούν να κρύψουν μια σκληρή πραγματικότητα, την οποία ζουν τα 450 εκατομμύρια της «μεγάλης» και «ισχυρής» Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ενωσης των πολυεθνικών, των τραπεζιτών, του πολέμου και της αστυνομοκρατίας.

Μια πραγματικότητα που, αργά ή γρήγορα, θα φέρει νέες δυνάμεις στον κοινό αγώνα των λαών για μια Ευρώπη της ισότιμης συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της ειρήνης και του σοσιαλισμού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ