Παρασκευή 30 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υιοθετήθηκε ο κανονισμός της «Πράσινης Γραμμής»

Το Συμβούλιο υπουργών δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνεδρίασε χτες στο Λουξεμβούργο υιοθέτησε, χωρίς καμία αλλαγή, τον κανονισμό για το νομικό καθεστώς της «Πράσινης Γραμμής» στην Κύπρο, όπως είχε διαμορφωθεί χτες στις Βρυξέλλες από την επιτροπή των μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ.

Οπως έγινε γνωστό, η έγκριση του κανονισμού έγινε χωρίς συζήτηση (με τη διαδικασία «σημείο Α»), καθώς η Μεγάλη Βρετανία προχώρησε χτες το πρωί στην άρση της επιφύλαξης που είχε διατυπώσει προχτές στην Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων για τον κανονισμό.

Ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε ότι η συμφωνία προσφέρει τη νομοτεχνική κάλυψη στις προτάσεις που υπέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία με την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου. Ο Γ. Λιλλήκας ανέφερε ότι με τη συμφωνία γίνεται ξεκάθαρο «δεν τίθεται θέμα απ' ευθείας συναλλαγών του ψευδοκράτους με χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Είπε επίσης ότι έπεσε στο κενό η προσπάθεια να χρησιμοποιούνται τα λιμάνια και τα αεροδρόμια του ψευδοκράτους για εξαγωγές προϊόντων από τα Κατεχόμενα. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «η απόφαση αυτή είναι οριστική τόσο για πολιτικούς, όσο και για νομικούς λόγους».

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Λιλλήκας, ανέφερε ότι προϊόντα που παράγονται στα Κατεχόμενα θα μπορούν να διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και στις ελεύθερες περιοχές.

Είπε επίσης ότι προϊόντα από τις ελεύθερες περιοχές μπορούν να διακινούνται στα Κατεχόμενα και ήδη έχουν γίνει κάποιες συναλλαγές.

Ο υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να διευρυνθεί ο κατάλογος των προϊόντων από τα Κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι για προώθηση του θέματος θα γίνουν συζητήσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Αλβάρο ντε Σότο

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κύπρο καλωσόρισε τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη χαλάρωση της οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, αλλά ζήτησε να υπάρξει περίσκεψη όσον αφορά τη διπλωματική αναγνώριση του ψευδοκράτους.

«Είμαστε ευχαριστημένοι με τα βήματα της ΕΕ... (αλλά) η αναγνώριση είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση. Θα προκαλούσε τη (διαρκή) διχοτόμηση του νησιού», δήλωσε προς το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Αλβάρο ντε Σότο.

Ο ντε Σότο, ο οποίος βρίσκεται στην Αγκυρα για συνομιλίες με Τούρκους ηγέτες, δήλωσε πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, θα παραδώσει μια «αναλυτική» έκθεση για την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στην οποία θα εκθέτει τι σημαίνει η απόρριψη του σχεδίου του ΟΗΕ από τους Ελληνοκυπρίους και ποιος θα πρέπει να είναι ο μελλοντικός ρόλος των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ