Παρασκευή 30 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Περί «ευρω-αριστεράς»

Εχει ενδιαφέρον η προχτεσινή ομιλία του κ. Κωνσταντόπουλου στην ΚΠΕ του ΣΥΝ. Κατά μια περίεργη σύμπτωση, σχεδόν σύσσωμος ο αστικός Τύπος βρήκε την αντιΚΚΕ επίθεση του προέδρου του ΣΥΝ ως το πιο ενδιαφέρον σημείο της εισήγησής του, και την αναπαρήγαγε «καρμπόν». Ετσι λοιπόν, έπειτα από δέκα και βάλε χρόνια που ο Συνασπισμός...

- πρωτοστατεί στη λοιδορία της ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος

- κάνει το κορόιδο για τις διώξεις κατά των κομμουνιστών και τα εκτός νόμου ΚΚ σε ευρωπαϊκές χώρες

- βάζει κάθε δυνατό εμπόδιο για τον αποκλεισμό ΚΚ από τις εκδηλώσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας GUE/NGL

- μας έπρηξε με τις «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Κούβα... προχτές ο κ. Κωνσταντόπουλος ξάφνου ανακάλυψε τον κομμουνισμό!

Ο κ. Κωνσταντόπουλος μάλιστα είχε την ευγένεια να κατατάξει το ΚΚΕ στα... Κομμουνιστικά Κόμματα και μάλιστα στα «μεγάλα Κομμουνιστικά Κόμματα της Δυτικής Ευρώπης». Μεγάλη η χάρη του... Παραπέρα, το εγκαλεί διότι, όπως λέει, μόνο το ΚΚΕ από αυτά δε συμμετέχει στο «Ευρωκόμμα της Αριστεράς» που τελεί υπό ίδρυση σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Κομισιόν.

Κατ' αρχήν, το ΚΚΕ ουδέποτε κατηγοριοποίησε και αντιμετώπισε τα οιαδήποτε αριστερά ή άλλα κόμματα, ως «μεγάλα» ή «μικρά»: Μια και το κάνει, όμως, ο κ. Κωνσταντόπουλος, ας μας πει ο Συνασπισμός ποια από τα κόμματα που συμμετέχουν στο «Ευρωκόμμα» θεωρεί «μεγάλα» και ποια από τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Ευρώπη ή τα άλλα Κόμματα της GUE/NGL που δε συμμετέχουν στο «Ευρωκόμμα» κατατάσσει στα «μικρά». Θα είχε ακόμη ενδιαφέρον να μάθουμε πού κατατάσσει και τον εαυτό του, ή, που κατατάσσει τον «ΣΥΡΙΖΑ», που επίσης δεν έχουμε ακούσει να συμμετέχει στο Ευρωκόμμα.

Καμία αυθαίρετη ερμηνεία ή διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ αλλά και άλλων κομμάτων της Ευρώπης δεν μπορεί να διαγράψει το προπατορικό αμάρτημα του Συνασπισμού, που όχι μόνο ήταν το μόνο κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται «αριστερό» και υπερψήφισε το Μάαστριχτ, αλλά και το μόνο που αρνήθηκε δημοψήφισμα, λέγοντας μάλιστα πως κάτι τέτοιο δε... θα ήταν δημοκρατικό! Φαίνεται ότι από τότε χρονολογείται η αλλεργία που ανέπτυξε ο Συνασπισμός στο «ΟΧΙ» σε δημοψηφίσματα...

Οσον αφορά για τον ισχυρισμό πως το ΚΚΕ είναι «το μόνο κόμμα που θέτει ως στόχο την αποδέσμευση της χώρας του από την ΕΕ», θα περιοριστούμε μόνο σε κάτι πολύ πρόσφατο: Το «Αριστερό Κόμμα Σουηδίας» στο τελευταίο συνέδριό του όχι μόνο επιβεβαιώνει το στόχο της εξόδου από την ΕΕ, αλλά τονίζει πως «είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι η ΕΕ μπορεί σε θεμελιακά ζητήματα να μεταρρυθμιστεί και να μετατραπεί σε μια διακρατική δημοκρατική συνεργασία» και κατά συνέπεια προϋπόθεση μιας διαφορετικής συνεργασίας είναι η διάλυση της ΕΕ!! Είναι ενδιαφέρον να μάθουμε αν ο κ. Κωνσταντόπουλος θεωρεί «μικρό» αυτό το κόμμα που μετέχει στη GUE/NGL, αλλά όχι στο «Ευρωκόμμα».

Να σημειώσουμε, ακόμη, ότι από το εγχείρημα απέχει η πλειονότητα των κομμάτων που σήμερα συστεγάζονται στην ομάδα της GUE/NGL στο Ευρωκοινοβούλιο. Παρεμπιπτώντος, αναμένουμε ακόμη με μεγάλη ανυπομονησία την τοποθέτηση του ΣΥΝ επί του Κανονισμού της Κομισιόν βάσει του οποίου θα ιδρυθεί το «Ευρωκόμμα», καθώς και το τελικό ύψος των ευρώ που θα δοθούν στο «Ευρωκόμμα» ως αντάλλαγμα για την αυτοδέσμευσή του στην ΕΕ.


Νίκος ΣΕΡΕΤΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ