Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Παρά τις «δυσχέρειες» στο εσωτερικό μέτωπο όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ και την 11η Σεπτεμβρίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους έχει και πάλι το προβάδισμα μέχρι και 6% έναντι του υποψηφίου των Δημοκρατικών για την προεδρία Τζον Κέρι, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του USA-CNN-Gallup (50% έναντι 44%), αλλά και αυτή του τηλεοπτικού δικτύου ABC και της εφημερίδας «Washington Post» (48% έναντι 43%).

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Επίθεση αυτοκτονίας σε γήπεδο ποδοσφαίρου ετοίμαζαν οι δέκα συλληφθέντες στο Μάντσεστερ, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα του αγγλικού Τύπου, που όμως δεν επιβεβαιώνει η αστυνομία, δηλώνοντας ότι οι ανακρίσεις συνεχίζονται. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, οι συλληφθέντες είχαν σκοπό να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ολντ Τράφορντ, έδρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην έδρα της Μάντσεστερ Σίτι, καθώς και σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο.

ΒΕΡΝΗ.-- Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν πως θα εκδώσουν τον Αλβανό Ριντβάν Ρασίτι ως ύποπτο για χρηματοδότηση της οργάνωσης «Εθνικό Αλβανικό Ταμείο» και διασυνδέσεις με την εγκληματική δράση της αυτονομιστικής οργάνωσης UCPMB στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, μετά από αίτημα των σερβικών αρχών.

ΠΑΛΕ.-- Χιλιάδες Σερβοβόσνιοι πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση στην ανατολική πόλη Βίσεγκραντ διαμαρτυρόμενοι για το φόνο ενός αθώου άνδρα κατά τη διάρκεια εφόδου αστυνομικών, με στόχο τη σύλληψη των κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου Μίλαν και Σρέντοζε Λούκιτς.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Το διορισμό πέντε νέων υπουργών της κυβέρνησης του πρωθυπουργού της Σλοβενίας Αντον Ροπ ενέκρινε χτες η πλειοψηφία των μελών της 90μελούς Βουλής. Οι πέντε διορίστηκαν μετά την παραίτηση υπουργών - στελεχών του Λαϊκού Κόμματος λόγω αποτελέσματος δημοψηφίσματος που αρνούνταν την παροχή δικαιωμάτων σε χιλιάδες «μη Σλοβένους» πολίτες. Το Λαϊκό Κόμμα συμμετείχε έως πρότινος στην (πλέον) τετραμερή κυβερνώσα συμμαχία.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες αναβλήθηκε η άφιξη 10μελούς αποστολής ανώτατων αξιωματούχων του ΟΗΕ στην επαρχία του Σουδάν, δυτικό Νταρφούρ. Η ισλαμική κυβέρνηση του Αλ Μπασίρ επικαλέστηκε «λόγους ασφαλείας». Ο 14μηνος πόλεμος στο Νταρφούρ ανάμεσα σε κυβερνητικές - παραστρατιωτικές δυνάμεις και τους άνδρες δύο ανταρτικών οργανώσεων έχει προκαλέσει το θάνατο άνω των 10.000 και τον ξεριζωμό 900.000 άλλων.

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.-- Οι εκσκαφές για τη διάνοιξη σήραγγας για το μετρό της Σιγκαπούρης προκάλεσαν χτες καθίζηση του εδάφους σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο, με αποτέλεσμα ένα νεκρό και τρεις τραυματίες. Αγνοείται επίσης η τύχη περίπου 20 εργατών που εργάζονταν στην κατασκευή του μετρό.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Συνεχίστηκαν για 20ή συνεχόμενη ημέρα οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης εναντίον της πολιτικής που επιβάλλει ο μονάρχης του Νεπάλ, βασιλιάς Γκιανέντρα. Οι αρχές συνέχισαν να συλλαμβάνουν εκατοντάδες διαδηλωτές, με το «NepalNews» να μεταδίδει ότι χτες συνελήφθη «μεγάλος αριθμός γυναικών» που λάμβαναν μέρος στις κινητοποιήσεις των 5 κομμάτων της αντιπολίτευσης και φοιτητικών οργανώσεων. Στις διαδηλώσεις μετείχαν χτες καθηγητές, δάσκαλοι και δικηγόροι.

ΡΩΜΗ.-- Τρεις πρώην αξιωματικοί των Ες-Ες, δικάζονται ερήμην από ιταλικό στρατοδικείο στη Λα Σπέτσια για τη σφαγή 560 αμάχων στις 12 Αυγούστου του 1944 στην περιοχή Σαντ'Αννα ντι Σταζέμα της Τοσκάνης. Στο μεταξύ χτες, τρία άτομα σκοτώθηκαν και 5 τραυματίστηκαν έπειτα από την κατάρρευση πολυκατοικίας στο Τορίνο. Η αστυνομία αποδίδει την κατάρρευση σε έκρηξη αερίου.

ΜΟΣΧΑ.-- Η Κρατική Δούμα υπερψήφισε τη συμφωνία δημιουργίας Κοινού Οικονομικού Χώρου, την οποία έχουν υπογράψει οι Πρόεδροι της Ρωσίας, του Καζαχστάν, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ