Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Τρίζει» η «συμμαχία των προθύμων»
  • Την αποχώρηση των στρατευμάτων της, μετά την Ισπανία, ανακοίνωσε και η Ονδούρα, ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο η Ταϊλάνδη
  • «Αποφασισμένοι να μείνουν» οι υπόλοιποι που είναι «απρόθυμοι», όμως, στην αποστολή περαιτέρω στρατιωτών

Στρατιώτες της Ονδούρας που μετέχουν στις κατοχικές δυνάμεις

Associated Press

Στρατιώτες της Ονδούρας που μετέχουν στις κατοχικές δυνάμεις
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Να σταματήσουν τις «διαρροές» των κατοχικών στρατευμάτων και να υποβαθμίσουν τη σημασία τέτοιων κινήσεων για το μέλλον της κατοχικής διοίκησης, προσπαθούν οι Αμερικανοί επιτελείς, σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Προς το παρόν, αξιοποιούν δεόντως και τη συγκυρία της επικράτησης σχετικής ηρεμίας και στα δύο βασικά μέτωπα των συγκρούσεων, αν και δε φαίνεται η ανάπαυλα αυτή να διαρκεί πολύ.

Μέσα στις επόμενες 6 - 8 βδομάδες αναμένεται να αποχωρήσουν οι περίπου 1.500 Ισπανοί στρατιώτες από το Ιράκ. Τις αποσκευές τους για το ταξίδι της επιστροφής πήραν εντολή να ετοιμάσουν και οι 368 στρατιώτες από την Ονδούρα, μετά από σχετική ανακοίνωση του Προέδρου Ρικάρδο Μαδούρο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η αποχώρησή τους να συμπέσει με αυτή των Ισπανών.

Οι «αποσκιρτήσεις» προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο στην κατοχική διοίκηση, όχι μόνο σε πρακτικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Το κενό που θα αφήσουν πίσω τους οι αποχωρήσαντες στρατιώτες, πέριξ της Νατζάφ, θα καλυφθεί πιθανότατα με μετακινήσεις Πολωνών και Βούλγαρων στρατιωτών. Παρ' όλα αυτά, το μείζον ζήτημα δεν είναι μόνο αριθμητικό αλλά και συμβολικό: είναι ξεκάθαρο ότι η αποχώρηση στρατευμάτων από δύο χώρες προκαλεί σοβαρότατο αντίκτυπο και στις υπόλοιπες ηγεσίες που διατηρούν στρατεύματα στο Ιράκ.

Εκστρατεία «δεσμεύσεων»

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΛίλαν, έσπευσε να τονίσει ότι «η κατάσταση στο Ιράκ παραμένει σταθερή για τις δυνάμεις μας παρά τις όποιες αποχωρήσεις». Ο ΜακΛίλαν επιβεβαίωσε, πάντως, ότι η αμερικανική διπλωματία θα προσπαθήσει να εκμαιεύσει νέα απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να εκβιάσει την αποστολή στρατευμάτων και από άλλες χώρες. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μίλησε τηλεφωνικώς με όλους τους ομολόγους των «συμμαχικών κυβερνήσεων» από τους οποίους έλαβε «διαβεβαιώσεις πίστης».

Οι κυβερνήσεις των Αυστραλίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας ήταν αυτές που έδωσαν τις γρηγορότερες διαβεβαιώσεις, αν και ξεκαθάρισαν ότι δεν προτίθενται να αυξήσουν τον αριθμό των στρατευμάτων τους. Αντίθετα, η Ταϊλάνδη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσύρει, επίσης, τα στρατεύματά της σε περίπτωση που κάποιος από τους στρατιώτες των μη μάχιμων δυνάμεων που έχει αποστείλει στο Ιράκ τραυματιστεί ή σκοτωθεί.

Την ίδια στιγμή, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, που έχει φυσικά, ήδη, δηλώσει ότι θα παραμείνουν οι δυνάμεις του στο Ιράκ, προσπαθούσε να αμβλύνει τις αντιδράσεις που προκάλεσε στη βρετανική κοινή γνώμη αλλά και διεθνώς η εκτίμηση του Βρετανού διοικητή των δυνάμεων στη Βασόρα, ταξίαρχου Νικ Κάρτερ, ότι τα κατοχικά στρατεύματα «θα παραμείνουν πολλά χρόνια, ακόμη και δέκα, στο Ιράκ». Ο Κάρτερ επέμεινε ότι «είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια αστυνομική ή στρατιωτική δύναμη στο Ιράκ από τη μια μέρα στην άλλη».

Ανάπαυλα και εκατόμβη στις φυλακές

Στη Φαλούτζα επέστρεψαν χτες οι Ιρακινοί αστυνομικοί, οι οποίοι ανέλαβαν το καθήκον να συγκεντρώσουν και τα όπλα που, υποτίθεται, ότι θα καταθέσουν οι κάτοικοι της πόλης. Κανείς δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει αν έχει αρχίσει να γίνεται κάτι τέτοιο ή αν οι μαχητές της Φαλούτζα συναινούν σε αυτή τη χειρονομία. Στην πόλη επέστρεψαν και 50 οικογένειες που την είχαν εγκαταλείψει τις ημέρες των σκληρών συγκρούσεων. Εκτιμάται ότι χιλιάδες είναι ακόμη οι κάτοικοι που θα προσπαθήσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους τις επόμενες ώρες.

Ανάλογη ηρεμία επικρατούσε χτες και στη Νατζάφ, όπου μετέβη, χτες, ο διοικητής των κατοχικών δυνάμεων, Ρικάρντο Σάντσες. Ο Σάντσες επιβεβαίωσε ότι τον τελευταίο μήνα σκοτώθηκαν, στην εξέγερση, 100 Αμερικανοί στρατιώτες και υποστήριξε ότι σκοτώθηκαν και 1.000 Ιρακινοί «εξεγερμένοι». Ο Σάντσες απέκλεισε, προς το παρόν, το ενδεχόμενο εισβολής στη Νατζάφ, καθώς, όπως τόνισε, το ζήτημα «δεν αφορά μόνο τον Σαντρ αλλά όλο το σιιτικό πληθυσμό και είναι εξαιρετικά λεπτό».

Την ίδια στιγμή, έξω από τη Βαγδάτη, 18 όλμοι έπλητταν τη φυλακή Αμπού Γράιμπ, όπου κρατούνται ύποπτοι για αντικατοχικές ενέργειες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 και να τραυματιστούν 100. Δεν έγινε γνωστό ποιος εξαπέλυσε την επίθεση. Στη Μοσούλη, από βόμβα, σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 4.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ