Τρίτη 20 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΚΙΝΑ
Εκτενείς συνομιλίες Κιμ στο Πεκίνο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο τρόπος «τερματισμού» της έντασης που δημιουργούν οι ΗΠΑ με αιχμή το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα, η σινική βοήθεια σε τρόφιμα και ενέργεια προς την Πιονγιάνγκ, αλλά και η διμερής συνεργασία με στόχο την προώθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχει δρομολογήσει η ηγεσία της ΛΔ Κορέας, συζητιούνται μεταξύ άλλων από την περασμένη Κυριακή στο Πεκίνο κατά τις εκεί επαφές του ηγέτη της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Β' με τον Κινέζο Πρόεδρο Χου Ζιντάο και άλλους ανώτατους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το νοτιοκορεατικό πρακτορείο «Γιονχάπ», κατά τη χτεσινή συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες ΛΔ Κορέας και Κίνας συζητήθηκε «εκτενώς τρόπος τερματισμού» του ζητήματος που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, η στάση και οι προτάσεις της Ουάσιγκτον (όπως έγιναν γνωστές και από την επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα στο Πεκίνο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένεϊ). Ωστόσο, το σινικό υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαίωνε (ως αργά χτες) την είδηση άφιξης του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ στο Πεκίνο, ανακοινώνοντας πως δε διέθετε πληροφορίες για τη συνάντηση του τελευταίου με τον Πρόεδρο Ζιντάο.

Αξίζει επιπλέον να επισημανθεί η δήλωση εκπροσώπου του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών που αναφερόμενος στην πρόσφατη δήλωση Τσένεϊ πως η Πιονγιάνγκ «θα δώσει πυρηνική τεχνολογία σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα» χαρακτήρισε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ «άνθρωπο ψυχικά διαταραγμένο»...

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες Νοτιοκορεατικών ΜΜΕ, ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας έφθασε σιδηροδρομικώς στο Πεκίνο την περασμένη Κυριακή, συνοδεία έως και 40 ανώτατων αξιωματούχων. Η επίσκεψη αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο (Τετάρτη) και στο πλαίσιό της θα γίνουν σημαντικές επαφές με ανώτατους πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους συμπεριλαμβανομένης και της επίσκεψης του ηγέτη της ΛΔ Κορέας στο τεχνολογικό πάρκο «Ζονγκνανχάι» του Πεκίνου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ