Τρίτη 20 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ανάπαυλα... διαβουλεύσεων

Τρομοκρατία: Από πόρτα σε πόρτα οι έρευνες...

Associated Press

Τρομοκρατία: Από πόρτα σε πόρτα οι έρευνες...
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Στροφή» τακτικής φαίνεται ότι πραγματοποιεί η κατοχική διοίκηση, καθώς μετά από αρκετές μέρες σκληρών συγκρούσεων και αυστηρής πολιορκίας, επέλεξε χτες να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στις διαπραγματεύσεις τόσο στη σουνιτική Φαλούτζα όσο και στη σιιτική Νατζάφ. Κατά πολλούς αναλυτές, δεν πρόκειται παρά για έναν τακτικό ελιγμό μέχρις ότου απορροφηθούν οι «κραδασμοί» που έχουν προκληθεί στις κατοχικές δυνάμεις από την ανακοίνωση αποχώρησης των ισπανικών στρατευμάτων, τις εκατοντάδες ιρακινές και κατοχικές απώλειες και το εύρος της εξέγερσης.

«Ετοιμοι» να διακόψουν την πολιορκία της Φαλούτζα δήλωναν οι διοικητές των κατοχικών δυνάμεων, διατεινόμενοι ότι κατέληξαν σε συμφωνία με ορισμένους εκπροσώπους της πολιτικής διοίκησης της Φαλούτζα, μετά από τη διαμεσολάβηση του Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που η κατοχική διοίκηση έδωσε στη δημοσιότητα, οι δυνάμεις της προτίθενται να χαλαρώσουν την πολιορκία, να επιτρέψουν την είσοδο ανθρωπιστικής και φαρμακευτικής βοήθειας, να διευκολύνουν την πρόσβαση στα νοσοκομεία, να απελευθερώσουν αρκετούς δρόμους και να προχωρήσουν σε κοινές περιπολίες με την ιρακινή αστυνομία, εφόσον κατατεθούν όλα τα όπλα που βρίσκονται στην πόλη.

Δεν ήταν σαφές αν το κείμενο αυτό βρίσκει σύμφωνους τους εξεγερμένους κατοίκους της Φαλούτζα, ούτε αν όλοι όσοι το διαπραγματεύτηκαν διαθέτουν κάποιο κύρος στους εξεγερμένους. Παράλληλα, αμφίβολες είναι και οι προθέσεις των κατοχικών δυνάμεων, καθώς χτες ολοκληρώθηκε η κατασκευή δύο ξεχωριστών τοίχων, στα βόρεια και στα νότια της πόλης, ύψους 1,5 μέτρου και μήκους 4 χιλιομέτρων, προκειμένου να «αποτραπεί η είσοδος στην πόλη πολεμοφοδίων και άλλων ενόπλων».

Διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και στη σιιτική Νατζάφ. Οι εκεί διοικητές των αμερικανικών δυνάμεων ανακοίνωναν χτες ότι ετοιμάζονται να μειώσουν τον αριθμό των στρατιωτών που πολιορκούν την πόλη. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, Ρίτσαρντ Μάγιερς, δήλωνε σιβυλλικά ότι «δεν είναι απαραίτητη η εισβολή, όταν μπορούμε να πετύχουμε αλλιώς το στόχο μας». Δε διευκρίνισε αν ισχύει ακόμη ο στόχος της σύλληψης ή δολοφονίας του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ, ο οποίος, πιθανότατα, βρίσκεται στην πόλη.

Την ίδια ώρα χτες, στη Βαγδάτη, οβίδα έπληττε τη σουηδική πρεσβεία, που είναι άδεια από το 1991, χωρίς να προκαλέσει θύματα, ενώ με ρουκέτα πυρπολήθηκε αμερικανικό όχημα, χωρίς να γίνει γνωστό αν υπάρχουν απώλειες. Στη Βασόρα, 3 όλμοι έπληξαν το αρχηγείο των βρετανικών δυνάμεων χωρίς να υπάρξουν θύματα, ενώ στη Σαμάρα Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν, πιθανότατα από λάθος, 2 δημοσιογράφους και τον οδηγό του δικτύου «αλ Ιρακίγια», που χρηματοδοτείται από την κατοχική διοίκηση.

Απώλειες και παράταση της κατοχής

Προχωρώντας σε νέες επίσημες ανακοινώσεις των κατοχικών απωλειών, ο αναπληρωτής επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, Μαρκ Κίμιτ, επιβεβαίωνε ότι την τελευταία βδομάδα σκοτώθηκαν άλλοι 18 στρατιώτες, ανεβάζοντας σε 100 τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές Απρίλη. Ο Κίμιτ εκτίμησε, επίσης, ότι «εντός των επόμενων 2 βδομάδων, αναμένεται κάποια θεαματική ενέργεια» εκ μέρους των ανταρτών «προκειμένου να καμφθεί το ηθικό» των κατοχικών δυνάμεων.

Οι ελιγμοί, όμως, της κατοχικής διοίκησης στο «στρατιωτικό πεδίο», δεν αλλάζουν την ουσία στο πολιτικό. Ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ δήλωνε απερίφραστα ότι κατά την εκτίμησή του οι «νέες ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας δεν είναι σε θέση να διασφαλίσουν την τάξη και την ασφάλεια στο Ιράκ μόνες τους μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας στις 30 Ιούνη. Αυτό θα επιτευχθεί με τη βοήθεια μιας ευρείας δύναμης από πολλές χώρες» κατέληξε ο Μπρέμερ καθιστώντας σαφές ότι οι κατοχικές δυνάμεις θα παραμείνουν στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ