Σάββατο 17 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΑ
Στην ίδια συναινετική ρότα

Την ώρα που οι εργαζόμενοι της Αθήνας στενάζουν από την αντεργατική πολιτική που συνεχίζεται με νέο διαχειριστή, η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ) συνεχίζει τη «δράση» στη λογική της επιχειρηματικότητας, ανταγωνιστικότητας και της εταιρικής συναίνεσης. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη χτεσινή Εκτελεστική Επιτροπή που συζήτησε τα θέματα της Πρωτομαγιάς, της ΕΓΣΣΕ και των συμβασιούχων.

Ετσι, σ' αυτά τα πλαίσια η πλειοψηφία αποφάσισε να συμπορευτεί με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που θα συνδιοργανώσουν. Αντίθετα, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» κατέθεσε ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους και τα ταξικά σωματεία της Αθήνας να αποφασίσουν 24ωρη απεργία, να οργανώσουν εκδηλώσεις με στάσεις εργασίας στους τόπους δουλιάς και να πάρουν μέρος μαζικά στην αγωνιστική, ταξική Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Πλατεία ΕΘνικής Αντίστασης, στις 10.30 π.μ., που οργανώνει το ΠΑΜΕ. «Δεν επιλέγουμε, σημειώνει στο κείμενο που κατέθεσε, έναν γιορτασμό και μια εκδήλωση σύγχυσης και αποπροσανατολισμού. Ιδεολογικού και οργανωτικού εκφυλισμού. Αμβλυνσης των ευθυνών ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΕ και πολιτικών δυνάμεων, όπως του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που διακυβέρνησαν τον τόπο και η πολιτική τους ήταν επιζήμια για τους εργαζόμενους, αλλά και δυνάμεων του ευρωμονοδρόμου και της ευρωυποταγής».

Τη ρότα της ΓΣΕΕ επανέλαβε η πλειοψηφία ότι θα ακολουθήσει και για την ΕΓΣΣΕ αποδεχόμενη τα αιτήματα φτώχειας που διαπραγματεύεται με τους εργοδότες, παρά τις κορόνες περί υπονόμευσης των συλλογικών συμβάσεων από τον ΣΕΒ. Στον αντίποδα τα στελέχη της ΔΑΣ αφού καταδίκασαν την πρόκληση του ΣΕΒ, έκαναν σαφές, ότι το πλαίσιο της πλειοψηφίας, δεν ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων και αυξάνει την επιθετικότητα των εργοδοτών. Ταυτόχρονα η ΔΑΣ πρότεινε την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας με το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ. Πρόταση που απέρριψε η πλειοψηφία αποφασίζοντας να ζητήσει από τη ΓΣΕΕ απεργιακή κινητοποίηση αν ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Στη συζήτηση για τους συμβασιούχους, η ΠΑΣΚΕ - εκ των υστέρων βέβαια - εμφανίστηκε με διάθεση αυτοκριτικής σε σχέση με τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του συνδικαλιστικού κινήματος με στόχο να μειώσει την αγανάκτηση και να συσπειρώσει τις δυνάμεις της ενόψει του Συνεδρίου του ΕΚΑ. Κατά τα άλλα όμως, περιορίστηκε να υποστηρίξει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα απαιτώντας την κάλυψη πάγιων αναγκών. Αντίθετα οι δυνάμεις της ΔΑΣ έκαναν ξεκάθαρο ότι το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά, είναι δικαίωμα όλων και ανέδειξαν την ανάγκη συντονισμού της αγωνιστικής δράσης των συμβασιούχουν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ