Σάββατο 17 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ωμές επεμβάσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πριν μερικά χρόνια, η τακτική αυτή θα θεωρούνταν επέμβαση στα εσωτερικά ενός κυρίαρχου κράτους, θα ξεσήκωνε πραγματικό σάλο και θα καταδικαζόταν χωρίς δεύτερη κουβέντα. Σήμερα, περνάει σχεδόν ασχολίαστη. Αναφερόμαστε στο γεγονός, πως ο Κ. Πάουελ -και όχι μόνον αυτός - παίρνει τηλέφωνο όποιον νομίζει και θέλει, σε Ελλάδα και Κύπρο, ασκώντας πιέσεις και εκβιάζοντας, για την αποδοχή του αμερικανόπνευστου «σχεδίου Ανάν».

Αλλαξαν τα πράγματα, ίσως πείτε. Τι άλλαξε, όμως; Μήπως, στις σημερινές συνθήκες, έπαψε η τακτική αυτή να αποτελεί μια ωμή επέμβαση; Ή, μήπως, πρέπει να σταματήσουμε να τη χαρακτηρίζουμε με τ' όνομά της, αποδεχόμενοι το Λευκό Οίκο και τις ΗΠΑ στο ρόλο του «επικυρίαρχου» και του «παγκόσμιου χωροφύλακα»;

Για να καταλάβετε καλύτερα, πάντως, τον επεμβατικό χαρακτήρα της τακτικής αυτής, σας παραθέτουμε την απάντηση, που έδωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρ. Μπάουτσερ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, γιατί ο Αμερικανός υπουργός δεν έχει τηλεφωνήσει στον Κύπριο πρόεδρο, Τάσσο Παπαδόπουλο: «Η Ουάσιγκτον θα καλωσόριζε μια αλλαγή άποψης», ήταν η ωμή απάντηση του κ. Μπάουτσερ...

Υπηρεσία...

«Να τα πούμε με το όνομά τους. Πρώτον, σ' αυτή την κρίσιμη εθνική στιγμή, το KKE του μόλις 5,9% αναδείχθηκε σε αποκλειστικό εκφραστή της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού. Δεύτερον, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε σε κουρελόχαρτα τις εξαγγελίες και επαγγελίες περί συμμετοχικής δημοκρατίας, αποδεικνύοντας περίτρανα για μια ακόμα φορά, πως ο λαός είναι αρμόδιος να αποφασίζει για τα περίπτερα και ο Κόφι Μπους για τα μεγάλα εθνικά μας αμαρτήματα. Τρίτον, η... τρισκατάρατη Δεξιά με το διακριτικό "ναι" του αρχηγού της κατάφερε να εξέλθει από το ρινγκ του ιμπεριαλισμού τραυματισμένη, αλλά όχι εντελώς και τόσο ΠΑΣΟΚικά ταπεινωμένη. Εν κατακλείδι, αφού όλες σχεδόν οι πολιτικές δυνάμεις που εξελέγησαν ως εκφραστές της θέλησης του λαού τον έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, επιβεβαιώνουν με τη στάση τους μια διαχρονική και ακλόνητη αλήθεια: Αφεντικό είναι οι ΗΠΑ, διαχειριστής η κυβέρνηση, θυρωρός η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Συνασπισμός η υπηρεσία!»

Του Δημήτρη Δανίκα από τη χτεσινή «στήλη άλατος» των «Νέων».

Η απάντηση στις ευρωεκλογές

Να διασκεδάσει τις αντιδράσεις των μικρομεσαίων αγροτών της χώρας μας και να δικαιολογήσει τα νέα μέτρα σε βάρος της ελληνικής γεωργίας, που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της ΚΑΠ, επιχείρησε ο αρμόδιος επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Φρ. Φίσλερ, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με Ελληνες δημοσιογράφους.

Βεβαίως, ο επίτροπος τη «δουλιά» του κάνει - γι' αυτό πληρώνεται, άλλωστε - αλλά θα πρέπει ν' αντιληφθεί ότι οι Ελληνες αγρότες δεν είναι αφελείς κι ευκολόπιστοι να πιστέψουν ότι ξαφνικά και αναπάντεχα η ΕΕ επιθυμεί το καλό τους και πασχίζει γι' αυτό. Οι ξωμάχοι της ελληνικής υπαίθρου γνωρίζουν, εκ πείρας, ότι οι αρμόδιοι των Βρυξελλών, αλλά και οι κυβερνήσεις στην Αθήνα ενδιαφέρονται πώς θα «ξεπαστρέψουν» όσο το δυνατόν περισσότερους από τους μικρομεσαίους αγρότες της Ελλάδας, αρπάζοντας τη γη τους και παραδίνοντάς τη στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματιών νεοτσιφλικάδων. Σ' αυτό το στόχο αποσκοπούν όλα τα αντιαγροτικά μέτρα που λαμβάνονται τα τελευταία χρόνια και τα οποία έχουν ξεκληρίσει πάνω από 180.000 Ελληνες αγρότες, στα χρόνια που η χώρα μας βρίσκεται στην πρώην ΕΟΚ και νυν ΕΕ.

Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια, που δύσκολα μπορεί να κρυφτεί από τους αγρότες κι αυτό θα το διαπιστώσουν στις ερχόμενες ευρωεκλογές τα κόμματα που υπηρετούν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ...

Ασυμβίβαστες πολιτικές

«Φουριόζος» εμφανίζεται ο νέος γενικός γραμματέας Καταναλωτή Αθ. Σκορδάς που τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο πόστο από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Ετσι, με πρόσφατη επιστολή του προς τους νομάρχες της χώρας ζητάει να τον ενημερώσουν για διάφορα θέματα που άπτονται της εφαρμογής του νόμου «για την προστασία του καταναλωτή». Ως εδώ καλά. Και θα ήταν θεμιτός ο ζήλος που επιδεικνύει ο κύριος γενικός, εάν δεν υπήρχε το εξής δεδομένο: Τόσο ο ίδιος όσο και οι πολιτικοί του προϊστάμενοι στην πραγματικότητα γνωρίζουν πολύ καλά ότι η προστασία των καταναλωτών δεν περνάει ούτε μέσα από «επιτροπές φιλικού διακανονισμού» ούτε μέσα από τις όποιες «βελτιώσεις» ή «συμπληρώσεις» μπορεί να γίνουν στη νομοθεσία στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση στα ζητήματα λειτουργίας της αγοράς. Γιατί, η «ενίσχυση της ελεύθερης αγοράς», την οποία ευαγγελίζεται και προωθεί η κυβέρνηση απ' τη μια, και η προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών από την άλλη, είναι δυο πολιτικές ασυμβίβαστες.

Ε, ναι, είμαστε πατριώτες...

Υπάρχουν κάποιοι - προερχόμενοι, κυρίως, από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ - που επιχειρούν να παρουσιάσουν την κρυστάλλινη και σταθερή θέση του ΚΚΕ κατά του «σχεδίου Ανάν», ως προϊόν εθνικιστικών (!) επηρεασμών και σαν αποτέλεσμα συναισθηματικών παρορμήσεων! Βεβαίως, αυτή η «ρετσινιά» δεν «κολλάει» με τίποτα σ' ένα κόμμα που, όπως δείχνει η πολύχρονη ιστορία του, όχι μόνο δεν έχει ουδεμία σχέση με τον αντιδραστικό εθνικισμό, αλλά τον πολεμάει πάντα και παντού. Αλλωστε, η αντεθνικιστική στάση που κράτησε το 1992 για το «Σκοπιανό» - μόνο αυτό μεταξύ όλων των ελληνικών κομμάτων και μέσα σ' ένα κλίμα εθνικιστικής υστερίας που είχε διαμορφωθεί - αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη και επιβεβαιώνει του λόγου το ασφαλές.

Ούτε και τα περί συναισθηματικών παρορμήσεων αφορούν το ΚΚΕ, καθώς κάνει τις εκτιμήσεις του με καθαρό μυαλό και πολιτική σύνεση και οι θέσεις του είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες. Ομως, οι κομμουνιστές δεν είπαν ποτέ ότι δεν έχουν αισθήματα και συναισθήματα, χωρίς, βεβαίως, να επιτρέπουν σ' αυτά να στρέψουν σε λάθος κατεύθυνση τη σκέψη τους και να επηρεάσουν καθοριστικά τις αποφάσεις τους. Δεν έκρυψαν ποτέ ότι αγαπούν όλους όσοι αδικούνται κι υποφέρουν και μισούν εκείνους που εκμεταλλεύονται τους φτωχούς και κατατρέχουν τους αδύναμους. Οπως δεν κρύβουν πως, κόντρα στην πεζότητα και στη μοιρολατρία της εποχής, εξακολουθούν να αισιοδοξούν για το μέλλον, να πιστεύουν στο όνειρο και να καθοδηγούνται από το όραμα.

Είναι, δε, γνωστό ότι το ΚΚΕ, από την ίδρυσή του και συνεχώς, υπήρξε το κατ' εξοχήν πατριωτικό και διεθνιστικό κόμμα στη χώρα μας. Το απέδειξε με την πρωτοπόρα και ηρωική δράση των κομμουνιστών, των φίλων και οπαδών του σε όλους τους πατριωτικούς αγώνες του λαού μας, αλλά και με την ενεργό συμπαράσταση και τη μαχητική διεθνιστική αλληλεγγύη του στην πάλη όλων των λαών του κόσμου για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία, Δημοκρατία. Οι κομμουνιστές είμαστε πατριώτες, ξεκαθαρίζοντας ότι πατριωτισμός σημαίνει αγάπη και διάθεση θυσίας για τη δική μας πατρίδα κι όχι μίσος κι επιθετικότητα για την πατρίδα των άλλων.

Αν και γνωρίζουν οι συκοφάντες ότι με γελοίες κατηγόριες δεν πρόκειται να προβληματίσουν τα στελέχη και τα μέλη του ΚΚΕ, ούτε να λερώσουν το καθαρό πρόσωπο των κομμουνιστών, εντούτοις επιμένουν. Κι αυτό γιατί ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να προβληματίσουν κάποιους από εκείνους οι οποίοι, χωρίς να είναι κομμουνιστές, συμφωνούν με τη θέση του ΚΚΕ, εμφορούμενοι από τα ίδια πατριωτικά ιδανικά κι αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα. Διότι ξέρουν ότι, εκτός από τους κομμουνιστές, υπάρχουν κι άλλοι αποφασισμένοι ν' αγωνιστούν για μια λύση του Κυπριακού, που θα εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων κι όχι τα σχέδια των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, που αποσκοπεί το «σχέδιο Ανάν»...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Τα ... αποβατικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΕΛΙΚΑ, Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι αυτοί ή η «Απόβαση της Νορμανδίας»; Ενοπλους φρουρούς λένε τώρα ότι θα στείλουν τώρα μαζί με την αποστολή τους και οι Βρετανοί...

Αν σ' αυτούς προσθέσουμε τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα, που θα υπερίπτανται στο Αιγαίο, τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα που θα περιπολούν και ποιος ξέρει πόσους «μυστικούς» θα στείλουν διάφορες χώρες, μάλλον εικόνα επέλασης έχουμε.

Οχι πως θα ήταν και πολύ καλύτερα τα πράγματα, βέβαια, χωρίς όλους αυτούς, μια και τα σχέδια δείχνουν, έτσι κι αλλιώς, μια Ελλάδα στρατόπεδο. Ομως, μάλλον, παρατραβάει το πράγμα και ευθύνονται σαφώς οι κυβερνώντες για τις επιλογές τους.

ΔΗΛΑΔΗ, αν πετύχουν τα σχέδια των Αμερικανο-Βρετανών και υπάρξει δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπέρ του σχεδίου Ανάν, αυτό θα θεωρηθεί στήριξη της διεθνούς κοινότητας στην Κύπρο;

Να θυμίσουμε μήπως ότι το ίδιο συμβούλιο έχει εγκρίνει τη σημερινή κατάσταση στο Ιράκ; Μήπως και αυτή έχει την παγκόσμια κοινή γνώμη με το μέρος της; Οι έρευνες και τα αντιπολεμικά κινήματα μάλλον το αντίθετο δείχνουν.

ΣΠΑΤΑΛΕΣ στη διαφήμιση των ΔΕΚΟ διαπιστώνει το υπουργείο Οικονομίας και αποφάσισε, λέει, να βάλει μαχαίρι στο πλαίσιο του «νοικοκυρέματος» των δαπανών του Δημοσίου. Το γιατί όλα αυτά, μάλλον στα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων πρέπει να το αναζητήσουμε...


Γρηγοριάδης Κώστας

«Ανύπαρκτη μαγική εικόνα που βλέπει μόνον ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του», ήταν το σχόλιο της ανακοίνωσης του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή που ζήτησε ο πρωθυπουργός.

Σας θυμίζει, μήπως, τα αντίστοιχα σχόλια της ΝΔ για την κυβέρνηση Σημίτη; Τελικά, άλλαξε τίποτε με τις τελευταίες εκλογές ή όχι;..

Οι αλλαγές δε γίνονται αυτόματα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Σ' αυτήν την περίπτωση πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι μπορεί όλοι να λέμε "Οχι στον πόλεμο", αλλά στην πράξη δε διαδηλώνουμε όλοι για να μη γίνει ένας πόλεμος ή εν πάση περιπτώσει για να τιμωρηθούν και πολιτικά αυτοί που στηρίζουν τον πόλεμο. Διότι πώς θα πάψει ένας πόλεμος; Με το να βγαίνουμε στους δρόμους και να λέμε "Οχι στον πόλεμο", όταν πολιτικά στηρίζουμε δυνάμεις που έχουν ευθύνη για τον πόλεμο; Δε θα αλλάξει τίποτα...

Πρέπει, λοιπόν, αυτοί που διαμαρτυρόμαστε για τον πόλεμο να χτυπήσουμε πολιτικά εκείνες τις δυνάμεις και να τις τιμωρήσουμε που οργανώνουν τον πόλεμο. Αλλιώς, εκφράζουμε τα αισθήματά μας, αλλά δεν παίρνουμε πρακτικά μέτρα».

Το μικρό αυτό απόσπασμα είναι από το δεύτερο μέρος της συνέντευξης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στο περιοδικό «Αντί», που κυκλοφόρησε χτες. Ενα απόσπασμα ιδιαίτερα επίκαιρο, καθώς οι πάντες, τις μέρες αυτές, ομολογούν τη σαφέστατη αντίθεση μεταξύ του «ναι» στο «σχέδιο Ανάν» από τις ηγεσίες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και του «όχι» της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Αντίθεση, που δεν υπάρχει μόνον στο θέμα αυτό, θα λέγαμε. Το ίδιο συμβαίνει και με την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, των τεράστιων κερδών για τους λίγους, της φτώχειας και της ανεργίας για τους πολλούς, τη λογική των δήθεν ευρωμονοδρόμων, κλπ., κλπ. Αντίθεση, που δε φέρνει, όμως, κανένα αποτέλεσμα και δεν αλλάζει τα πράγματα, όταν δεν καταδικάζει πολιτικά τις δυνάμεις, που πρεσβεύουν τις πολιτικές αυτές.

Η αλήθεια για το συνέδριο του ΔΗΣΥ

«Καθαρή πλειοψηφία πήραν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδης μαζί με τον πρώην Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη στο χτεσινό συνέδριο του κόμματος. "Ναι" στο σχέδιο Ανάν ψήφισαν 686 σύνεδροι (77,6%) και "όχι" 188 (21,3%)». Αυτά έγραφε και, μάλιστα, στην πρώτη της σελίδα η χτεσινή «Αυγή», όπως και άλλες εφημερίδες, σχετικά με το προχτεσινό συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού στη Λευκωσία.

Και είναι αλήθεια, βέβαια, ότι τις πληροφορίες αυτές μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική. Οχι μόνον ή κυρίως, γιατί οι αντιπρόσωποι στο συνέδριο του ΔΗΣΥ αποτελούσαν το στελεχικό δυναμικό και δεν ήταν εκλεγμένοι από τη βάση του κόμματος, αλλά κυρίως για τα παρακάτω: Το σύνολο των εχόντων δικαίωμα συμμετοχής στο συνέδριο ξεπερνούσε τους 1.800. Απ' αυτούς πήραν μέρος λίγοι περισσότεροι από 900, οι οποίοι έβγαλαν το αποτέλεσμα που γράφεται στις χτεσινές εφημερίδες.

Θυμίζουμε ότι - σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις - οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ τάσσονται σε ποσοστό γύρω στο 77 - 78% υπέρ του «όχι», σημειώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό άρνησης, μεταξύ των ψηφοφόρων όλων των κυπριακών κομμάτων.

Αναρωτιόμαστε...

Οπου ακούς πολλούς «εθνικούς στόχους», κράτα μικρό καλάθι για τα λαϊκά δικαιώματα. Το αρραγές εθνικό μέτωπο για την Ολυμπιάδα μετακομίζει μετά τον Αύγουστο στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να κερδίσει η πόλη - και κατ' επέκταση η χώρα - τη διοργάνωση της παγκόσμιας εμπορικής έκθεσης EXPO 2008. Στο μεσοδιάστημα - σύμφωνα με τους μετέχοντες στο «αρραγές μέτωπο» υπουργούς, νομάρχες, δημάρχους και λοιπούς φορείς - η πόλη αναμένεται να αλλάξει όψη. Ολα τα «μεγάλα έργα», που παρέμειναν στην αναμονή για δεκαετίες, θα είναι έτοιμα μέχρι το Μάη του 2008, στα πλαίσια του νέου ...οράματος της ΕΧΡΟ. Εως τότε, όπως ομολόγησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι αρμόδιοι θα περιοριστούν σε δεντροφυτεύσεις, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της ελεγκτικής επιτροπής, που φτάνουν την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Με μεράκι και σύμπνοια λοιπόν, αλλά και με 435 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό κορβανά, η τοπική και κεντρική εξουσία μπαίνει δυναμικά στη μάχη της διεκδίκησης της παγκόσμιας έκθεσης, ξεπερνώντας - όπως ισχυρίζονται - την κωλυσιεργία, που επέδειξε η προηγούμενη κυβέρνηση. Αναρωτιόμαστε αν ο δήμαρχος, ο νομάρχης και ο νέος υπουργός Μακεδονίας Θράκης - όλοι γαλάζιοι πλέον, μετά τις πρόσφατες εκλογές - επιδείκνυαν τον ίδιο οίστρο για την καταπολέμηση της ανεργίας που καλπάζει στο νομό και ειδικά στην πόλη, ποια θα ήταν τα αποτελέσματα μέχρι το 2008. Αναρωτιόμαστε...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το «ναι» της διχοτόμησης

Κοινός παρονομαστής των επιχειρημάτων υπέρ του «σχεδίου Ανάν» είναι ότι το «ναι» οδηγεί στην επανένωση της Κύπρου, ενώ αντιθέτως το «όχι» οριστικοποιεί τη διχοτόμηση. Πρόκειται για συνειδητή διαστρέβλωση της αλήθειας και αναστροφή της πραγματικότητας.

Από το προοίμιο του «σχεδίου Ανάν» καθίσταται σαφές ότι δεν έχει καμιά σχέση με τη λύση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, τη μόνη ρεαλιστική βάση για τη λύση του Κυπριακού. Το σχέδιο προβλέπει την ίδρυση δύο ξεχωριστών κρατών, ενός ελληνοκυπριακού και ενός τουρκοκυπριακού, τα οποία στη συνέχεια θα συγκροτήσουν ένα μόρφωμα πρωτοφανές στα διεθνή χρονικά.

Το ότι παραχωρείται ένα μέρος των κατεχομένων εδαφών στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αλλάζει το γεγονός ότι το σχέδιο οδηγεί στη διαίρεση και στη δημιουργία εσωτερικών συνόρων, δηλαδή σε ουσιαστική αναγνώριση της διχοτόμησης. Με λίγα λόγια, αυτό που οι υποστηρικτές του «ναι» ονομάζουν επανένωση, δεν είναι παρά συγκόλληση δύο κρατών σε μια προβληματική συνομοσπονδία. Μια συνομοσπονδία υπό την κηδεμονία του «διεθνούς παράγοντα» και υπό το ασφυκτικό καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων, που παρατείνεται στο διηνεκές.

Η υιοθέτηση του «σχεδίου Ανάν» δεν οδηγεί μόνο στην αναγνώριση της εισβολής, της κατοχής και των συνεπειών τους, αλλά και στην αναγνώριση μιας άλλης, σκληρότερης, πραγματικότητας, της μετατροπής της Κύπρου σε προτεκτοράτο για την εξυπηρέτηση των στρατηγικών σχεδιασμών του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή, στο σταυροδρόμι των κρίσιμων πετρελαϊκών αγωγών.

Πολλοί από τους υποστηρικτές του «ναι» ισχυρίζονται ότι η απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» θα οδηγήσει στην οριστική διχοτόμηση αφού θεωρείται βέβαιο ότι την «επόμενη μέρα» θα κινηθούν οι διαδικασίες διεθνούς αναγνώρισης του τουρκοκυπριακού κράτους.

Κατά «σύμπτωση», αυτοί που κινδυνολογούν σήμερα είναι οι ίδιοι που τον Απρίλη του 2003 διαβεβαίωναν ότι με την ένταξη της Κύπρου, ακόμη και χωρίς λύση του Κυπριακού, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτρέπεται οριστικά η διχοτόμηση. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσουν πότε λέγανε ψέματα, τότε, ή τώρα;

Η απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» είναι ο μοναδικός δρόμος για να παραμείνει ανοιχτή η προοπτική για μια πραγματική επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Χωρίς αυταπάτες και εν γνώσει των πάσης φύσεως πιέσεων και εκβιασμών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Τουρκίας, το «όχι» κρατάει ζωντανή την ελπίδα για μια Κύπρο ελεύθερη, ενιαία, ανεξάρτητη, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, ομόσπονδη, δικοινοτική, διζωνική, κοινή πατρίδα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, χωρίς ξένους «εγγυητές» και «προστάτες».

Οι δύο λαοί

Τούρκοι, Ελληνες αντάμα

στο νησί της Αφροδίτης

σ' αυτούς ανήκει ο τόπος

κι έξω κάθε λωποδύτης!

***

Τούρκοι, Ελληνες αδέρφια

και η Κύπρος μια πατρίδα

οι λαοί οι δυο αφέντες

και μακριά η ξένη ακρίδα!

***

Τούρκοι Γκρέκοι όλοι ένα

και κοινή η Κύπρος σκέπη

δίχως βάσεις, δίχως τρίτους,

ένα κράτος όπως πρέπει!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ