Σάββατο 17 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το «ναι» της διχοτόμησης

Κοινός παρονομαστής των επιχειρημάτων υπέρ του «σχεδίου Ανάν» είναι ότι το «ναι» οδηγεί στην επανένωση της Κύπρου, ενώ αντιθέτως το «όχι» οριστικοποιεί τη διχοτόμηση. Πρόκειται για συνειδητή διαστρέβλωση της αλήθειας και αναστροφή της πραγματικότητας.

Από το προοίμιο του «σχεδίου Ανάν» καθίσταται σαφές ότι δεν έχει καμιά σχέση με τη λύση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, τη μόνη ρεαλιστική βάση για τη λύση του Κυπριακού. Το σχέδιο προβλέπει την ίδρυση δύο ξεχωριστών κρατών, ενός ελληνοκυπριακού και ενός τουρκοκυπριακού, τα οποία στη συνέχεια θα συγκροτήσουν ένα μόρφωμα πρωτοφανές στα διεθνή χρονικά.

Το ότι παραχωρείται ένα μέρος των κατεχομένων εδαφών στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αλλάζει το γεγονός ότι το σχέδιο οδηγεί στη διαίρεση και στη δημιουργία εσωτερικών συνόρων, δηλαδή σε ουσιαστική αναγνώριση της διχοτόμησης. Με λίγα λόγια, αυτό που οι υποστηρικτές του «ναι» ονομάζουν επανένωση, δεν είναι παρά συγκόλληση δύο κρατών σε μια προβληματική συνομοσπονδία. Μια συνομοσπονδία υπό την κηδεμονία του «διεθνούς παράγοντα» και υπό το ασφυκτικό καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων, που παρατείνεται στο διηνεκές.

Η υιοθέτηση του «σχεδίου Ανάν» δεν οδηγεί μόνο στην αναγνώριση της εισβολής, της κατοχής και των συνεπειών τους, αλλά και στην αναγνώριση μιας άλλης, σκληρότερης, πραγματικότητας, της μετατροπής της Κύπρου σε προτεκτοράτο για την εξυπηρέτηση των στρατηγικών σχεδιασμών του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή, στο σταυροδρόμι των κρίσιμων πετρελαϊκών αγωγών.

Πολλοί από τους υποστηρικτές του «ναι» ισχυρίζονται ότι η απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» θα οδηγήσει στην οριστική διχοτόμηση αφού θεωρείται βέβαιο ότι την «επόμενη μέρα» θα κινηθούν οι διαδικασίες διεθνούς αναγνώρισης του τουρκοκυπριακού κράτους.

Κατά «σύμπτωση», αυτοί που κινδυνολογούν σήμερα είναι οι ίδιοι που τον Απρίλη του 2003 διαβεβαίωναν ότι με την ένταξη της Κύπρου, ακόμη και χωρίς λύση του Κυπριακού, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτρέπεται οριστικά η διχοτόμηση. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσουν πότε λέγανε ψέματα, τότε, ή τώρα;

Η απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» είναι ο μοναδικός δρόμος για να παραμείνει ανοιχτή η προοπτική για μια πραγματική επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Χωρίς αυταπάτες και εν γνώσει των πάσης φύσεως πιέσεων και εκβιασμών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Τουρκίας, το «όχι» κρατάει ζωντανή την ελπίδα για μια Κύπρο ελεύθερη, ενιαία, ανεξάρτητη, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, ομόσπονδη, δικοινοτική, διζωνική, κοινή πατρίδα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, χωρίς ξένους «εγγυητές» και «προστάτες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ