Σάββατο 17 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θύελλα αντιδράσεων

Θύελλα αντιδράσεων Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και συνδικάτων ξεσήκωσε η επαίσχυντη πρόταση των εργοδοτών για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2004. Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων - Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος υπογραμμίζει ότι «η πρόταση της εργοδοσίας είναι βόμβα στα θεμέλια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και υπηρετεί τη στρατηγική επιδίωξη του ΣΕΒ, να τις καταργήσει για να περάσει σε ατομικές συμφωνίες». Καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμική αγωνιστική απάντηση στην πρόκληση, με τη μαζική συμμετοχή τους στον αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς με το ΠΑΜΕ.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδος σημειώνει: «Φαίνεται καθαρά ότι το 4% της ανάπτυξης τον προηγούμενο χρόνο δεν τους αρκεί και ας συνοδεύτηκε με ισοπέδωση κάθε κατάκτησης των εργαζομένων. Πρέπει να ανέβει η "ανταγωνιστικότητα" και γι' αυτό οι εργοδότες, ένα δρόμο έχουν, την όσο το δυνατόν βαθύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, το βάθεμα της φτώχειας, της μιζέριας, της εξαθλίωσης. Η εργατική τάξη πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά της».

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο καταγγέλλει ότι η πρόταση του ΣΕΒ για ποσοτική αύξηση και όχι ποσοστιαία, εκτός του ότι είναι εξευτελιστική (1,16 ευρώ) «καθηλώνει τους μισθούς και τα ημερομίσθια σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα. Στις αμοιβές πάνω από τα κατώτερα όρια η αύξηση θα είναι πολύ μικρότερη και σε πολλές περιπτώσεις κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό. Χτυπάει τις κλαδικές συμβάσεις από τη στιγμή που ζήτησαν την αποδέσμευση από τις κλαδικές και τις επιχειρησιακές». Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο.

«Η ΕΓΣΣΕ πάντα αποτελούσε την αδιαμφισβήτητη βάση εκκίνησης των διαπραγματεύσεων των κλαδικών συμβάσεων, διότι οριοθετούσε τα κατώτατα όρια, τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών. Με τις προτάσεις της εργοδοσίας επιχειρείται η διάσπαση των κλιμακίων και η τιμωρία όλων όσοι διαθέτουν προϋπηρεσία, αφού το ποσοστό αύξησης θα είναι μικρότερο από αυτό του πρώτου κλιμακίου. Επίσης χαρακτηρίζει επικίνδυνη την άποψη ότι για τη σύναψη ΣΣΕ θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση του κάθε κλάδου, γιατί αυτή η λογική οδηγεί στη διάσπαση των εργαζομένων».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να διεκδικήσουν αγωνιστικά το πλαίσιο που βάζει η Ομοσπονδία για 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό και 44 ευρώ κατώτερο μεροκάματο. «Οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις - σημειώνει - δεν είναι ανίκητοι, στο χέρι μας είναι να πάρουμε αυτό που μας ανήκει».

Προκλητική, απαράδεκτη και επικίνδυνη για την εργατική τάξη χαρακτηρίζει την πρόταση των εργοδοτικών οργανώσεων για το ύψος των αυξήσεων το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Προκλητική δε και επικίνδυνη, χαρακτηρίζει και τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που με τη γραμμή του εταιρισμού αποθρασύνει την προκλητικότητα των βιομηχάνων.

«Ποιος έδωσε τέτοια δικαιώματα στο ΣΕΒ και στην εργοδοσία να αμφισβητεί τις συλλογικές συμβάσεις; Ποιος μιλάει για παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα; Ποιος θεωρεί ότι ο "κοινωνικός διάλογος" είναι μέσο αντιμετώπισης της εργοδοσίας;». Με αυτά τα ερωτήματα το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος καταγγέλλει την ηγεσία της ΓΣΕΕ, που ουσιαστικά έσπευσε να υιοθετήσει την πρόκληση του ΣΕΒ.

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας υπογραμμίζει ότι «επί της ουσίας η πρόταση των εργοδοτών αρνείται την καθολική ισχύ της ΕΓΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους και υπηρετεί την τακτική "διαίρει τους εργαζόμενους ώστε να βασιλεύουν τα κέρδη"».

«Η ουσία της χτεσινής πρότασης είναι η κατάργηση της καθολικής ισχύος της ΕΓΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους, η αποσύνδεσή της από τις κλαδικές συμβάσεις», υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Και συνεχίζει: «Αξίωση παλιά, που η συνεχιζόμενη συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ τη βοήθησε να έρθει στο προσκήνιο».

Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης καταγγέλλει αυτή την τακτική του ΣΕΒ, με την οποία επιχειρείται η ανατροπή της υπάρχουσας δομής των Συμβάσεων Εργασίας με τον τεμαχισμό αυτών, την παγίωση της φτώχειας για τα λαϊκά στρώματα και την αύξηση των υπερκερδών για το κεφάλαιο.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας» χαρακτηρίζει την πρόταση του ΣΕΒ «άκρως επικίνδυνη», που διασπά τους εργαζόμενους και έχει «κεντρικό στόχο την ουσιαστική υπονόμευση του ίδιου του θεσμού των ΣΣΕ».

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει τις απαράδεκτες προτάσεις των εργοδοτών για αποσύνδεση ουσιαστικά των κλαδικών συμβάσεων εργασίας από την ΕΓΣΕΕ, καθώς επίσης και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που «κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τους ταξικούς αντίπαλους και διαπραγματεύονται την κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ