Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Ελλείμματα στην υπηρεσία της... λιτότητας

Επίθεση κατά των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαμορφώνοντας και αυτή το κατάλληλο κλίμα για την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας

Κλιμακώθηκε και χτες, με τη δημοσιοποίηση της Εκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο βομβαρδισμός της κοινής γνώμης και κύρια των εργαζομένων, με στοιχεία για τις εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας, με ιδιαίτερα αρνητικές αξιολογήσεις ειδικά για τα δημοσιονομικά. Συνεχίζεται με αυτόν τον τρόπο η προετοιμασία του εδάφους για σκληρά μέτρα λιτότητας που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο περσινός προϋπολογισμός τέθηκε πλήρως «εκτός τροχιάς», γεγονός που αποδίδεται και στο ότι υπάρχει «έλλειψη ελέγχου στις πρωτογενείς δαπάνες (κοινωνικές παροχές και μισθοί στο δημόσιο τομέα)». Δείχνει έτσι την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία... Οι μισθοί όμως ενοχοποιούνται και για την άνοδο του πληθωρισμού, ενώ σαφής παρέμβαση γίνεται και στις διαπραγματεύσεις για τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Οπως επισημαίνει, «οι εξελίξεις στους μισθούς παραμένουν αβέβαιες καθώς μόλις άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας», για να προσθέσει «οι γενναίες αυξήσεις στους μισθούς του δημόσιου τομέα ενδέχεται να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων»!

Η κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία και με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας - αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνα - επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε για «ανεύθυνη διαχείριση», επικαλέστηκε και πάλι τα πρώτα στοιχεία της δημοσιονομικής απογραφής - τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σαν «Δούρειος ίππος» για την επιβολή πολιτικής σκληρής λιτότητας - για να επαναλάβει και πάλι ότι η κυβέρνησή του θα αποκαταστήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία. Το δε κυβερνητικό πρόγραμμα και οι σχετικές υποσχέσεις, θα εφαρμοστεί, «λαμβάνοντας όμως υπόψη τους περιορισμούς που συνεπάγεται η υπάρχουσα κατάσταση».

Το σκηνικό της εξαπάτησης και του εμπαιγμού των εργαζομένων, στους οποίους άλλα είχαν υποσχεθεί και περί άλλα τυρβάζουν σήμερα, έχει ήδη πάρει την τελική του μορφή. Η κυβέρνηση επισείει το σκιάχτρο της «καμένης γης» που παρέλαβε από τις «ανεύθυνες» κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ώστε: α) να επιβάλλει σκληρά μέτρα λιτότητας, β) να απεμπολήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

Η έκθεση της Επιτροπής

Στο σχετικό πίνακα που παραθέτει η έκθεση για την πορεία βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας, το αντιθετικό σχήμα ισχυρή ανάπτυξη - επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών αναμένεται να συνεχιστεί και το 2004. Ετσι κάποιοι θα συνεχίσουν να θησαυρίζουν και τα λαϊκά στρώματα θα κληθούν να επωμιστούν την ευθύνη της επαναφοράς των δημόσιων οικονομικών έξω από τη ζώνη κινδύνου...

  • Το ΑΕΠ της χώρας το 2003 αυξήθηκε κατά 4,2%, ενώ για το 2004 και 2005 αναμένεται να αυξηθεί κατά 4% και 3,3% αντίστοιχα.
  • Το δημοσιονομικό έλλειμμα (αν και με προσωρινά στοιχεία ακόμα) έφτασε στο 3% του ΑΕΠ το 2003, ενώ για το 2004 και 2005 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,2% και 2,8%.
  • Το δημόσιο χρέος το 2003 ανήλθε στο 103% του ΑΕΠ, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια προβλέπεται ελαφρά αποκλιμάκωση στο 102,8% και 101,7%.
  • Η ανεργία από 9,3% του εργατικού δυναμικού το 2003, αναμένεται να μειωθεί στο 8,4% και 8% το 2004 και 2005.
  • Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,2% το 2003, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7% και 1%.
  • Το πραγματικό κόστος εργασίας το 2003 αυξήθηκε κατά 1,9%, ενώ για το 2004 και 2005 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,7%.
  • Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,4% το 2003, ενώ για το 2004 και 2005 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,4% και 3,5% αντίστοιχα.
  • Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,6% το 2003, ενώ για το 2004 και 2005 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7,3% και 4,5%.
  • Οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 10,2% το 2003, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια προβλέπεται να αυξηθούν κατά 5,6% και 5,2%.
  • Το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 16,2% του ΑΕΠ το 2003, και εκτιμάται ότι το 2004 και 2005 θα διαμορφωθεί στο 15,8% και 15,6% του ΑΕΠ.

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ