Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το βασικό πρόβλημα

Γρηγοριάδης Κώστας

Πολλοί και διάφοροι κόπτονται τις μέρες αυτές, για τη δήθεν πληρέστερη ενημέρωση των εργαζομένων και του λαού, σχετικά με το «σχέδιο Ανάν». Και αραδιάζουν από εφημερίδες και τηλεοράσεις τις διάφορες δευτερεύουσες πτυχές της όλης υπόθεσης. Τα ποσοστά των προσφύγων που θα επιστρέψουν και με ποιες διαδικασίες, το ποσοστό εδάφους και πόσα χωριά θα περιέλθουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση κλπ, κλπ. Και, πάντα, συμπληρώνουν, ότι όλ' αυτά αποτελούν έναν αναπόφευκτο συμβιβασμό, στη βάση των σημερινών συνθηκών και των διεθνών συσχετισμών.

Το βασικό και μεγάλο πρόβλημα του «σχεδίου Ανάν», όμως, δε βρίσκεται στα παραπάνω, αλλά στην κεντρική του, διχαστική και διαιρετική κατεύθυνση και λογική. Το «σχέδιο» δεν αποκαθιστά την ενότητα, την κυριαρχία και ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ένα και ενιαίο κράτος - μέλος του ΟΗΕ. Το αντίθετο, επιχειρεί να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής. Και το χειρότερο, δημιουργεί τις προϋποθέσεις, για νέες -ίσως, πολύ μεγαλύτερες και περισσότερο επώδυνες- περιπέτειες στο μέλλον. Και μπορεί, αυτό να ικανοποιεί τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα των εμπνευστών του «σχεδίου» και όσων σήμερα θέλουν να επιβάλουν την αποδοχή του, αλλά δε συμφέρει τον κυπριακό λαό, ούτε τους Ελληνοκύπριους, ούτε τους Τουρκοκύπριους.

Η ενημέρωση...

Στις Βρυξέλλες βρισκόταν χτες η Αννα Διαμαντοπούλου, όπου συναντήθηκε με τον κοινοτικό επίτροπο Γκ. Φερχόιγκεν, στα πλαίσια της προχτεσινής προαναγγελίας του Γ. Παπανδρέου, ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει πρωτοβουλίες, για την ενημέρωση διαφόρων ξένων παραγόντων.

Σημειώνουμε το γεγονός, γιατί αναρωτιόμαστε, τι είδους ενημέρωση κάνουν την περίοδο αυτή στους ξένους παράγοντες, π.χ., στον Φερχόιγκεν, ο οποίος, στο κάτω κάτω της γραφής, μέχρι και στις διαδικασίες της Λουκέρνης πήρε μέρος. Μήπως, πίσω από τη λέξη «ενημέρωση» κρύβονται κάποιες οφειλόμενες εξηγήσεις, για το γεγονός, πως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν ειχε πάρει, μέχρι χθες, ξεκάθαρη και δημόσια θέση υπέρ του «σχεδίου Ανάν»;

Πάντως, αν συμβαίνει αυτό, δεν τους κατακρίνουμε. Οι πολιτικοί πρέπει να αντιμετωπίζουν με αίσθημα ευθύνης και συνέπειας τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν...

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα...

Από την πρώτη τους σελίδα πρόβαλαν οι χτεσινές εφημερίδες τις μεταδιδόμενες από τη Λευκωσία πληροφορίες, για τη συνεδρίαση του ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και τις τάσεις που κυριάρχησαν σ' αυτή. Ορισμένες απ' αυτές, μάλιστα, με πρώτη και καλύτερη την «Αυγή», έκαναν το θέμα αυτό πρωτοσέλιδο τίτλο τους. Καμιά τους, όμως, δεν έγραψε ούτε λέξη, από τη δήλωση, που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου και μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης. Οσα μεταδόθηκαν δεν έχουν βάση, δήλωσε ο Αντρος Κυπριανού και κάλεσε τα ΜΜΕ να αναλογιστούν την κρισιμότητα των στιγμών και να μη μεταδίδουν ανακρίβειες.

Αυτός τα 'πε, όμως κι αυτός τ' άκουσε. Μόνο ο «Ρ» σημείωνε, χτες, τόσο τις μεταδιδόμενες πληροφορίες, όσο και τη διάψευσή τους. Οι προαναφερόμενες εφημερίδες προτίμησαν τη γνωστή συνταγή «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Οι Κύπριοι και, ιδιαίτερα, οι Ελληνοκύπριοι, πρέπει να «πειστούν» και εν ανάγκη να πειθαναγκαστούν. Το αρνητικό για το «σχέδιο Ανάν» κλίμα, «πρέπει να αντιστραφεί εδώ και τώρα», όπως τόνιζε η πολυσέλιδη ανώνυμη επιστολή, που έλαβαν πρόσφατα πολλοί και διάφοροι -ανάμεσά τους και πολλοί δημοσιογράφοι.

Ο καθένας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο, ας βγάλει τα συμπεράσματά του...

Μηχανισμός παραγωγής κρίσεων

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το σχέδιο Ανάν αποβλέπει στη νομικο-συνταγματική νομιμοποίηση της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου. Δε διαμορφώνονται μόνο γεωγραφικά - πληθυσμιακά σύνορα μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ταυτόχρονα, με την κατάργηση των βασικών ελευθεριών, οικοδομούνται οικονομικά - παραγωγικά "σύνορα" που συνιστούν έναν μόνιμο τύπο διαίρεσης.

Το αποκορύφωμα όμως της "δυσπλασίας" του σχεδίου Ανάν αποκαλύπτεται στο σύστημα παραγωγής πολιτικών αποφάσεων: Στο πεδίο αυτό, το σχέδιο αποτελεί έναν μηχανισμό παραγωγής κρίσεων και συγκρούσεων, αφού σε κάθε περίπτωση διαφωνίας θα πρέπει να γίνεται προσφυγή στους τρεις ξένους διορισμένους (από ποιον;) δικαστές... Ας φανταστούμε μόνο την περίπτωση "διεθνών" δικαστών του τύπου της Κάρλα ντελ Πόντε που δικάζει τον Μιλόσεβιτς...».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από χτεσινό άρθρο στα «Νέα» του Μεν. Γκίβαλου, επίκουρου καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλους της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Και αποτελεί μια αποστομωτική και στοιχειοθετημένη απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι το «σχέδιο Ανάν» αποτελεί αφετηρία επανένωσης της Κύπρου. Οπως και σε όσους «ψιθυρίζουν» ότι, τέλος πάντων, αρκετά κράτησε το Κυπριακό, ας τελειώνουμε... Ο μεγαλύτερος, ίσως, κίνδυνος από μια ενδεχόμενη εφαρμογή του «σχεδίου Ανάν» είναι πως τα μέχρι σήμερα τριάντα χρόνια θα αποδειχτούν η αρχή και μόνο του προβλήματος...

Αναλαμβάνουμε δράση...

Η αρχή της ψευδαίσθησης ξεκίνησε με την κοινοτική οδηγία 70/99, που υποτίθεται ότι οδηγούσε στην αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Συνεχίστηκε με τη χρήση κριτηρίων, που αποκλείουν την πλειονότητα των συμβασιούχων από το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά: Στενός και μη Δημόσιος Τομέας, κάλυψη ή μη πάγιων και διαρκών αναγκών, πρόσληψη πριν ή μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 και πάει λέγοντας. Οσο για τους εκατοντάδες χιλιάδες συμβασιούχους του Ιδιωτικού Τομέα, ούτε μια αράδα.

Αντάμα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - γνήσιοι εκφραστές του μεγάλου κεφαλαίου - και ΣΥΝ (πιστός στη λογική διαχείρισης του καπιταλισμού) παίζουν αυτό το παιχνίδι των ψευδαισθήσεων, των διαχωρισμών και των αποκλεισμών, που αντικειμενικά: Προσδίδει δήθεν φιλεργατικά χαρακτηριστικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και καλλιεργεί την αυταπάτη ότι είναι δυνατόν μέσω νομικίστικων διαδικασιών να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ταυτόχρονα, εξυπηρέτησε και εξυπηρετεί την προεκλογική ψηφοθηρία των πρόσφατων βουλευτικών και των επικείμενων ευρωεκλογών. Ενώ οι διαχωρισμοί των εργαζομένων σε κατηγορίες (εσείς δικαιούσθε μόνιμη δουλιά, οι άλλοι όχι) στόχο έχουν τη διάσπαση του κινήματός τους, προκρίνοντας ως θεμιτή και αποδεκτή την εξεύρεση λύσης μέσω εξατομικευμένων διαδικασιών, γνωστών ως «ρουσφέτια». Με άλλα λόγια: Η μόνη λύση για την εξάλειψη της πολιτικής ομηρίας είναι η προσφυγή σ' αυτήν!!!

Οι προαναφερόμενες πολιτικές επιλογές των κομμάτων αυτών όχι μόνο δεν είναι λανθασμένες, αλλά με κριτήριο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών είναι απόλυτα σωστές. Αντιθέτως, λανθασμένη είναι η επιλογή του κάθε συμβασιούχου ξεχωριστά, που αφήνει να παρασύρεται από όσους μετατρέπουν το ψέμα σε ελπίδα. Λάθος είναι που νομίζει ότι είναι δυνατό να δοθεί ουσιαστική λύση, όταν αυτή αφορά ένα μικρό τμήμα και αφήνει απέξω το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων. Και είναι λάθος, γιατί απλά δεν εξυπηρετεί τις σύγχρονες πραγματικές και αυξημένες ανάγκες τους. Γιατί η λύση αυτή, αντίθετα με τα όσα νομίζει, διαιωνίζει την πολιτική και εργασιακή ομηρία προς όφελος της κάθε κυβέρνησης και του κεφαλαίου.

Είναι καιρός λοιπόν - και τα πρώτα θετικά μηνύματα έχουν αρχίσει να φθάνουν - ο εργαζόμενος να αντιληφθεί ότι: Η δύναμη της εργατικής τάξης αντλείται μέσα από την κοινή συντονισμένη δράση των μελών της, στα πλαίσια της ανειρήνευτης συνεχούς ταξικής πάλης. Σ' αυτήν την κατεύθυνση ακριβώς, βάδισε η χτεσινή σύσκεψη των Συντονιστικών Εργαζομένων και Σωματείων σε ΟΤΑ, Ξενοδοχεία και ΑΕΙ - ΤΕΙ, με τη συμμετοχή πλήθους σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων. Πέρα από κάθε αυταπάτη, έθεσε τα θεμέλια για την ενότητα της δράσης των εργαζομένων χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, γιατί το δικαίωμα στη μόνιμη, σταθερή και πλήρη δικαιωμάτων εργασία είναι δικαίωμα όλων. Και αυτό μπορεί μόνον οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να το κατακτήσουν μέσα από τους ταξικούς αγώνες τους.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ

Τα «ναι» και «όχι»...

ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ, που ακούγονται για το «ναι» του ΠΑΣΟΚ στο «σχέδιο Ανάν». Ανάμεσά τους, τα περί συναίσθησης του διεθνούς κλίματος, ανάλυσης των λεπτομερειών του σχεδίου και των ιδιαιτεροτήτων της κατάστασης στην Κύπρο, κλπ. Ομως, σκέφθηκαν το ενδεχόμενο να πρόκειται απλώς για θέμα ...αντανακλαστικών;

Γιατί, τέλος πάντων, για να θεωρηθεί ...έκπληξη ένα «ναι», θα πρέπει κάποτε ο φορέας του να έχει πει και «όχι». Το ΠΑΣΟΚ δε μας έχει σίγουρα συνηθίσει σε κάτι τέτοια και κυρίως στις υποθέσεις όπου εμπλέκονται οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Το «ναι» τούς βγαίνει αυθόρμητα στις σχετικές περιπτώσεις.

ΜΙΑ - ΜΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ οι «κακές ειδήσεις» για την οικονομία. Παραπάνω απ' ό,τι υπολογίζανε το δημόσιο έλλειμμα, παραπάνω αυτόν το μήνα ο πληθωρισμός, πάνω και ο δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών.

Φυσικά, παρούσα δηλώνει αυτές τις δύσκολες ώρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να μας επισημαίνει ότι θα είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ευρώπη και άλλα σχετικά.

Δε χρειάζεται, βέβαια, να έχει μαντικές οικονομικές ικανότητες κανείς για να καταλάβει σε ποιο συμπέρασμα οδηγούν (ως συνήθως) όλες αυτές οι προσεγγίσεις. Για τον πληθωρισμό φταίνε οι μισθοί, για τα έλλειμμα η καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων στο δημόσιο τομέα και των περικοπών στις λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες, κλπ. Την περαιτέρω «συνταγή» τη γνωρίζετε.

ΕΞΑΙΡΕΤΑ: Και στις παραλίες του Λος Αντζελες θα απαγορεύεται εφεξής το κάπνισμα. Αυτό θα αποφασίσει άμεσα η δημοτική αρχή της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ, λες και δεν καταπιέζονται, ήδη, από το «αντιτρομοκρατικό δόγμα» οι κάτοικοι αυτής της χώρας.

Αραγε, το επόμενο μέτρο θα είναι να ...εκτελούνται επί τόπου οι καπνιστές από ελεύθερους σκοπευτές; `Η, μήπως, θα χρησιμοποιήσουν την αυτόματη εκτόξευση πυραύλου και μόνο με την ανίχνευση καπνού από τσιγάρο;


Γρηγοριάδης Κώστας

Εχει δικαιωθεί απ' τη ζωή

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ως μια στοιχειώδη - τουλάχιστον - αφετηρία δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου, θεωρείται - εμμέσως πλην σαφώς - το «σχέδιο Ανάν», στο χτεσινό κύριο άρθρο της «Αυγής», το οποίο μέμφεται το ΚΚΕ, «που επέλεξε τη γνωστή τακτική του διαχωρισμού».

Το ΚΚΕ, βέβαια, δε διεκδικεί το αλάθητο. Από την άλλη, όμως, είναι αστείο το επιχείρημα, πως έχει άδικο, επειδή οι θέσεις του είναι ριζικά διαφορετικές απ' αυτές των υπόλοιπων κομμάτων της χώρας. Και για του λόγου το ασφαλές, θυμίζουμε μια σειρά ανάλογες περιπτώσεις, από την τελευταία 14ετία, απλά και μόνο για να μην πάμε και πιο πίσω: Η πολιτική διάσπασης της πρώην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας (1990 - '92) από την ΕΕ (Γερμανία) και τις ΗΠΑ και πού αυτή οδηγεί, το λεγόμενο Μακεδονικό και τα συλλαλητήρια περί του ονόματος, η Συνθήκη του Μάαστριχτ και η «Λευκή Βίβλος» (1992 - '93), η πολιτική «εκσυγχρονισμού» της κυβέρνησης Σημίτη (1996), οι «κοινωνικοί διάλογοι» και οι «έρωτες» περί κεντροαριστεράς, η Συνθήκη του Οσλο, που ...έλυνε το Παλαιστινιακό, το Κοσσυφοπέδιο και η ΝΑΤΟική επιδρομή ενάντια στη Σερβία, η ΟΝΕ και το ευρώ, η απόφαση της «Ομάδας των 8» (1999) και της κατοπινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι, για το Κυπριακό.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλές ακόμη περιπτώσεις. Νομίζουμε, όμως, ότι κι αυτές αρκούν για να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Οχι, βέβαια, για το ποιο κόμμα ήταν μόνο του, αλλά ποιο δικαιώθηκε από τις εξελίξεις και τη ζωή.

Αποκαλυπτικές ομολογίες

«Τέλος, διαβάζω ότι ο χρόνος δουλεύει για μας. Μια βεβαιότητα υπάρχει, ότι ο γεωπολιτικός ρόλος της Τουρκίας για τις ΗΠΑ και την ΕΕ θα είναι όλο και πιο σημαντικός. Γιατί η Τουρκία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις σε μία πολύ μεγάλη περιοχή (Μέση Ανατολή, Κασπία, Κεντρική Ασία) όπου υπάρχουν τα αναγκαία για τη Δύση ενεργειακά αποθέματα.

Ανακρίβειες, μύθοι και χωρίς υπόσταση ελπίδες οδηγούν συνήθως σε αδιέξοδα. Για να ξεπεράσεις αδιέξοδα το τίμημα είναι βαρύ. Το διαπιστώνουμε σήμερα. Να μην το διαπιστώσουμε και πάλι αύριο».

Ετσι κλείνει το άρθρο του Κ. Σημίτη, στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία», όπου ο πρώην πρωθυπουργός παίρνει θέση υπέρ του «σχεδίου Ανάν». Δεν αναδημοσιεύουμε το προαναφερόμενο απόσπασμα, όμως, για το λόγο αυτό. Το σημειώνουμε, γιατί αποτελεί μια έμμεση πλην σαφέστατη ομολογία, για το βασικό άξονα πάνω στον οποίο κινούνταν η μέχρι πριν ένα μήνα κυβέρνηση της χώρας.

Ο γεωπολιτικός ρόλος της Τουρκίας για τις ΗΠΑ και την ΕΕ είναι πιο σημαντικός. Αρα, είναι μονόδρομος η προσαρμογή και υποταγή στις ιμπεριαλιστικές επιταγές και οδηγίες, λέει ο Κ. Σημίτης. Αυτό κρύβουν οι προτροπές, περί νηφαλιότητας και ψυχραιμίας. Στο πλαίσιο αυτό ξεδιπλώνεται τόσα χρόνια η ελληνοτουρκική προσέγγιση. Ετσι, δρομολογήθηκε το «σχέδιο Ανάν». Τα περί δίκαιης, κλπ., επίλυσης του Κυπριακού είναι «ανακρίβειες, μύθοι και χωρίς υπόσταση ελπίδες», που «οδηγούν σε αδιέξοδα»...

Κι άλλη μια

Ομολογεί και κάτι ακόμη, όμως, ο Κ. Σημίτης. Γράφει συγκεκριμένα: «Στη διάρκεια της συμμετοχής μου για οκτώ χρόνια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχημάτισα μια ισχυρή πεποίθηση. Οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δε θέλουν να ασχολούνται με το Κυπριακό. Θεωρούν ότι η ένταξη της Κύπρου ήταν μια αναγκαία κίνηση, αλλά εκείνο που έγινε αρκεί με το παραπάνω».

Ωστε έτσι λοιπόν. Δεν ενδιαφέρονται οι «εταίροι» μας για το Κυπριακό. Δε νοιάζονται για το πρωτοφανές στον 21ο αιώνα φαινόμενο μιας ευρωπαϊκής χώρας - μέλους του ΟΗΕ και αυριανού μέλους της ΕΕ, της οποίας ένα μέρος βρίσκεται υπό ξένη στρατιωτική κατοχή. Και όσα αντίθετα βεβαίωνε, τόσα χρόνια, η απελθούσα κυβέρνηση τον ελληνικό λαό; Πότε έλεγε αλήθεια και πότε ψέματα;

Δεν περιμένουμε απαντήσεις. Αλλωστε, τις γνωρίζουμε πολύ καλά. Χρόνια τώρα το ΚΚΕ υποστηρίζει, ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ ενδιαφέρονται για τα συμφέροντά τους και μόνο. Ούτε για το διεθνές δίκαιο, ούτε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλα όσα λένε κατά καιρούς για λαϊκή κατανάλωση και μόνο. Ακόμη και το σημερινό, έντονο «ενδιαφέρον» τους -δηλαδή, για την επιβολή του «σχεδίου Ανάν»- οφείλεται στο γεγονός, πως το διαβόητο σχέδιο εξυπηρετεί τις επιδιώξεις και τα συμφέροντά τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιλαϊκής πολιτικής συνέχεια

Τελικά η ανάδειξη της ΝΔ στην κυβέρνηση τι αποτελεί; Συνέχεια ή ασυνέχεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ; Στην εποχή της «παγκοσμιοποίησης» και της επικράτησης των οικονομικών και κοινωνικών μονόδρομων αυτά δεν είναι καν σοβαρά ερωτήματα. Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα επισημάνει ότι η «πολιτική αλλαγή» που ευαγγελιζόταν η ΝΔ, δεν ήταν παρά πολιτική εναλλαγή διαχείρισης στην κυβερνητική εξουσία. Τονίζαμε ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει το αντιλαϊκό δρομολόγιο από το σημείο που σταμάτησε η «κουρασμένη» από τη συνεχή άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το ότι και τα δύο κόμματα εξουσίας κατά την προεκλογική περίοδο επιδόθηκαν σε ακατάσχετο λαϊκισμό και δημαγωγία, κανένα δεν πρέπει να ξεγελάσουν. Ούτε τους ψηφοφόρους που, για διάφορους λόγους, τους προτίμησαν. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποτελούν το ισχυρό δίπολο της πολιτικής έκφρασης της οικονομικής ολιγαρχίας, ότι συνιστούν πολιτικούς φορείς, βαθιά αντιδραστικούς και υποτακτικούς στη νέα τάξη πραγμάτων και τους θεσμοθετημένους φορείς της.

Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά περιχαρακώνουν και την πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία της ΝΔ, η οποία, είναι αλήθεια, έκανε μια συστηματική προσπάθεια παραπλάνησης των λαϊκών στρωμάτων για το στίγμα της γενικότερης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που θα ακολουθούσε σαν κυβέρνηση.

Ετσι και στην περίπτωση της ΝΔ έχουμε τη γνωστή εικόνα που παρουσιάζουν τα κόμματα εξουσίας. Προεκλογικά δημαγωγούν και μετεκλογικά «σφάζουν». Προεκλογικά η ΝΔ ήταν η «ήρεμη δύναμη» με κοινωνικές ευαισθησίες, το κόμμα που κατάγγειλε το ΠΑΣΟΚ για την άνιση ανακατανομή του εισοδήματος! Το κόμμα που «αφουγκράστηκε τις κοινωνικές ανησυχίες», που «θα» ενισχύσει κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, όπως οι συνταξιούχοι, αγρότες και εργαζόμενοι. Ο ίδιος ο Καραμανλής «δεσμεύτηκε» ότι η κυβέρνησή του θα λύσει το πρόβλημα των συμβασιούχων, ενώ παράγοντες της ΝΔ, στην προσπάθειά τους να «μαζέψουν» τις δηλώσεις Μητσοτάκη περί ανάγκης εφαρμογής σκληρής λιτότητας μετεκλογικά, έβγαιναν στα κανάλια σαν «μετανοούσες Μαγδαληνές» και ορκίζονταν πώς δε θα κάνουν τέτοια πράγματα...

Κι έγιναν κυβέρνηση. Και «παραγκώνισαν» αμέσως τις προεκλογικές υποσχέσεις, εμφανίζοντας το στιβαρό πρόσωπο του διαχειριστή. Προχωρούν σε «δημοσιονομική απογραφή» περισσότερο για να τη χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι για εφαρμογή σκληρών πολιτικών λιτότητας. Ο κ. Γκαργκάνας δηλώνει ότι με πολιτική απόφαση χρειάζεται να περικοπούν αγρίως οι «πρωτογενείς δαπάνες» και ότι το ασφαλιστικό δεν έχει κλείσει ποτέ. Βλέπετε, ο Καραμανλής για να σώσει το «παιγνίδι», αναγκάστηκε να βγει προεκλογικά και να δηλώσει ότι δε θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης ούτε οι ασφαλιστικές εισφορές! Χτες ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι τα δημόσια οικονομικά έχουν τα χάλια τους, και ότι ανέλαβε προσωπική δέσμευση στο ΕΚΟΦΙΝ πως η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί, ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη έρχεται ορυμαγδός μέτρων. Ιδού το αληθινό πρόσωπο της ΝΔ...

Οσο για εμάς ξέρουμε. Πάλη για την ανατροπή των πολιτικών της «ευρωσύγκλισης». Πάλη για την ανατροπή συνολικά του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Πάσχα α λα καρτ!

Μ' έξι δόσεις τα κατσίκια

και με δέκα τα βιτούλια,

βερεσέ και οι ντομάτες,

τα αβγά και τα μαρούλια,

ζαρζαβάτια κι οβελίες

με μεγάλες ευκολίες

για όσους έχουν αψιλίες!

***

Ο καθείς Πάσχα ας κάνει,

όπως θέλει, όπως του αρέσει

κι αν δεν έχει να πληρώσει,

δε βαριέσαι, ας βάλει «φέσι»,

γλέντα κόσμε να ξεδώσεις

και μετά σαν 'ρθουν οι δόσεις,

το πολύ να παλαβώσεις!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ