Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Από το «πράσινο» στο «γαλάζιο» ξεπούλημα

Η κυβέρνηση θα επαναφέρει το ιδρυτικό καθεστώς λειτουργίας της ΕΤΑ ΑΕ, που επίσης της επιτρέπει να ξεπουλά ακίνητα του ΕΟΤ

Με την επαναφορά της εταιρίας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα στο καθεστώς λειτουργίας που όριζε ο ιδρυτικός νόμος της 2636/98, υποτίθεται ότι θα διασφαλίσει η κυβέρνηση τη δημόσια τουριστική περιουσία και θα αποτρέψει το ξεπούλημά της. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος νόμος όχι μόνο δεν αποτρέπει, αλλά αντίθετα ρητά ορίζει και επιτρέπει στην ΕΤΑ ΑΕ να εκμεταλλευτεί όπως θέλει τη δημόσια περιουσία! Τις σχετικές δηλώσεις έκανε χτες ο υπουργός Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με τον Κ. Καραμανλή και στη συνέχεια συζήτησε για τον τουρισμό σε σύσκεψη με τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων.

Η ΕΤΑ ΑΕ λειτουργεί σήμερα με βάση τον μεταγενέστερο νόμο 2837/2000, ο οποίος καθόριζε το ζήτημα της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο και επέτρεπε την απόκτηση της άμεσης ιδιοκτησίας περιουσιακών στοιχείων του ΕΟΤ με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κάτι που άλλαξε τελευταία με τη διάταξη που ψηφίστηκε στα τέλη του 2003. Η εξαπάτηση που επιχειρεί η κυβέρνηση καταρρίπτεται με σαφήνεια από την απλή ανάγνωση του ιδρυτικού νόμου της ΕΤΑ ΑΕ, όπου αναφέρεται ότι η εταιρία «λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» και ότι «σκοπός της είναι η διοίκηση, η διαχείριση και η αξιοποίηση των επιχειρηματικών μονάδων του ΕΟΤ».

Αυτός ο σκοπός επιτυγχάνεται με τον ιδρυτικό νόμο, ο οποίος - μεταξύ άλλων - δίνει τη δυνατότητα στην ΕΤΑ «να διαθέτει τα περιουσιακά στοιχεία και τις επιχειρηματικές μονάδες με πώληση ή ανταλλαγή αυτών και να αποκτά ακίνητα, καθώς και επιχειρήσεις με αγορά, ανταλλαγή ή απαλλοτρίωση, στο όνομά της ή στο όνομα και για λογαριασμό του ΕΟΤ». Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, η ΕΤΑ μπορεί επίσης, όπως κάνει σήμερα, να εκμισθώνει, μισθώνει και να συμμετέχει σε επιχειρηματική δραστηριότητα για την «αξιοποίηση» της περιουσίας του ΕΟΤ. Αυτό είναι το καθεστώς που κατά τα λεγόμενα της κυβέρνησης, δήθεν θα σταματήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας!

Ο Δ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε χτες και την πρόθεση της κυβέρνησης να εκπονήσει 10ετές στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού και για το σκοπό αυτό ξεκινά «εθνικό διάλογο» με όλους τους εμπλεκόμενους. Σύντομα θα καταθέσει νόμο για τις αλλαγές στον τουρισμό και το νέο τρόπο λειτουργίας του υπουργείου του, ενώ θα λάβει διαφημιστικές πρωτοβουλίες σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κυρίως πιάτο» το επιχειρηματικό κέρδος(2005-09-28 00:00:00.0)
Κάνει τον ανήξερο η ΕΤΑ(2004-03-03 00:00:00.0)
«Αναβάθμιση» προς όφελος ιδιωτικών επιχειρήσεων(2003-02-13 00:00:00.0)
Ελλάς... Βέγκας(2002-02-06 00:00:00.0)
Ολοκληρώνεται το παζάρι για το ξεπούλημα(2001-06-01 00:00:00.0)
Ο ΕΟΤ δίνει τις πλαζ σε ιδιώτες(2001-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ