Κυριακή 28 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Συνεχίζει αντιλαϊκά και συναινετικά

Το «νέο ΠΑΣΟΚ» του Γ. Παπανδρέου και της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση, υπερασπίζεται το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων και δηλώνει προσήλωση στις επιλογές της ΕΕ.

Οι κεντρικές πολιτικές παρεμβάσεις του Γ. Παπανδρέου, αλλά και η γενικότερη πολιτική στάση των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης φανερώνουν ότι στο «νέο ΠΑΣΟΚ» θα εστιάσουν την... κριτική τους απέναντι στην κυβέρνηση κυρίως σε διαχειριστικά και δευτερεύοντα θέματα, τα οποία θα «ενισχύσουν» με τις γνωστές ανούσιες αντιπαραθέσεις του δικομματισμού, αφού μοναδικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η ανακατάληψη της εξουσίας.

Βέβαια, την ίδια στιγμή στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν τα αίτια της εκλογικής ήττας, αλλά συγχρόνως προσπαθούν να προετοιμάσουν τον κομματικό μηχανισμό ενόψει των ευρωεκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων απασχολεί έντονα την ηγετική ομάδα του κόμματος. Στις 2 και 3 Απρίλη, προκειμένου να συζητηθούν τα παραπάνω θέματα και να παρουσιάσει ο Γ. Παπανδρέου τις προτάσεις του για τις «αλλαγές» στο κόμμα, θα πραγματοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο θα συμμετέχουν κομματικά στελέχη απ' όλη την Ελλάδα, ενώ η αυριανή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου γίνεται και για την καλύτερη προετοιμασία αυτής της πανελλαδικής σύσκεψης. Συγχρόνως μετά το Πάσχα έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

Οι αναλύσεις πάντως των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τα αίτια της εκλογικής ήττας ακολουθούν την ίδια γραμμή που χάραξε ο Γ. Παπανδρέου καθ' όλη την προεκλογική περίοδο. Με την καταγραφή των περιβόητων... λαθών, σε συνδυασμό με μια δήθεν αυτοκριτική και την επισήμανση ότι στελέχη του κόμματος έδειξαν «αλαζονεία», τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνουν στο απυρόβλητο την πολιτική που εφάρμοσε το κόμμα τους σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Περηφάνια για την αντιλαϊκή πολιτική

Πίσω όμως από τις φραστικές «κορόνες» και τις διαδικασίες για την «ανασυγκρότηση» του ΠΑΣΟΚ κρύβονται οι πραγματικές πολιτικές διαθέσεις του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παπανδρέου την προηγούμενη Κυριακή από το βήμα της Βουλής στην παρθενική του εμφάνιση σαν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στήριξε την πολιτική... διαδρομή του κόμματός του και έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί: «Παραδίνουμε μια Ελλάδα ισχυρή, που δε χτίστηκε με αερολογίες, αλλά με συγκεκριμένα σχέδια και χρειάζεται να παραμείνει ισχυρή και να πάει ακόμα πιο μπροστά». Ισχυρή για το κεφάλαιο βεβαίως και οδυνηρή για το λαό. Στην ίδια ομιλία εξάλλου ο Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε τις ιμπεριαλιστικές επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, δηλώνοντας «περήφανος» για το κατοχικό «έργο τους». Εξάλλου, ο ίδιος πριν από λίγες μέρες... διεκδίκησε την «πρωτιά» για το κόμμα του, σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις των ελληνικών κυβερνήσεων για την ανάθεση στο ΝΑΤΟ της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να δώσει και τα διαπιστευτήρια στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών, αφού κατά τη διάρκεια της συνάντησής του την προηγούμενη Τρίτη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Π. Κοξ έδειξε την πλήρη ταύτισή του με τους... σχεδιασμούς της ΕΕ για το Κυπριακό, τα Βαλκάνια, την τρομοκρατία και το Ευρωσύνταγμα και κέρδισε τα εύσημα του Π. Κοξ.

Το «νέο ΠΑΣΟΚ», λοιπόν, του Γ. Παπανδρέου, από τα πρώτα δείγματα γραφής είναι φανερό ότι μοναδική επιδίωξη έχει να συντηρήσει τη θέση του στο δικομματικό παιχνίδι, παίζοντας αντιπολιτευτικά συμπολιτευόμενο σφόδρα τη νέα κυβέρνηση.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ