Τετάρτη 10 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αναζητούνται ... ανώδυνες αιτίες για την ήττα

Σε πλήρη αμηχανία, βρίσκεται ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αναζητεί απεγνωσμένα να ...ανακαλύψει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες αιτίες, για να αποδώσει την εκλογική ήττα.

Από τη στιγμή που, με μπροστάρη τον πρόεδρο Γ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένο ούτε τις αντιλαϊκές επιλογές που ακολούθησε να καταδικάσει, ούτε να ασκήσει αντιπολίτευση στην ουσία της πολιτικής που θα εφαρμόσει η ΝΔ, αφού υπάρχει πλήρης ταύτιση, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για «λάθη», αποφεύγοντας όμως επιμελώς να γίνουν πιο ...συγκεκριμένοι, αφού στην ουσία δεν πρόκειται για «λάθη», αλλά για την εφαρμογή με συνέπεια μιας πολιτικής σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία στο επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ, θα επιχειρήσει να τα... προσεγγίσει και να εμφανιστεί σαν «σύμμαχός» τους στην επίλυση των προβλημάτων τους.

Συγχρόνως, βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια να αποδοθούν οι ευθύνες της ήττας στον Κ. Σημίτη, τόσο από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όσο και από μερίδα του Τύπου φιλικά προσκείμενη στο κόμμα. Η «προσωποποίηση» της ήττας, εξυπηρετεί ακριβώς την τακτική της παραπλάνησης των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και της δημιουργίας «ψευδαισθήσεων» για τη «νέα εποχή» του Γ. Παπανδρέου.

Χτες, ο Γ. Παπανδρέου πήγε στη Χαριλάου Τρικούπη και πραγματοποίησε συσκέψεις με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ ιδιαίτερες συναντήσεις είχε με τον Κ. Σκανδαλίδη, τον Δ. Ρέππα, τον Θ. Πάγκαλο και την Β. Παπανδρέου. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ, στην οποία συμμετείχε και ο διευθυντής της εταιρίας δημοσκοπήσεων «Μέτρον Ανάλυσης», ο οποίος και παρουσίασε στοιχεία, προκειμένου να αναλυθούν ειδικότερα τα αίτια της εκλογικής ήττας.

Μετά το τέλος των συσκέψεων και αποχωρώντας από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε: «Κουβεντιάσαμε τα επόμενα βήματά μας. Κοιτάμε μπροστά στο μέλλον, τις απαραίτητες αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε στο Κίνημά μας, την κινητοποίηση του Κινήματος και πιστεύω ότι μπαίνουμε πια σε μια νέα πορεία, για την οποία είμαι απολύτως αισιόδοξος». Ο ίδιος, δε, θέλησε σχολιάζοντας τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, ανέφερε: «Εύχομαι καλή επιτυχία, αλλά βεβαίως κάθε κυβέρνηση κρίνεται από το έργο της».

Φαίνεται, πάντως, ότι ο Γ. Παπανδρέου, παρά τις δηλώσεις του «περί αλλαγών», δεν είναι διατεθειμένος να συγκαλέσει άμεσα την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ενώ ακόμα δεν έχει καθοριστεί ούτε πότε θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος. Οσο για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όλα δείχνουν ότι θα γίνει στον καθορισμένο χρόνο του, δηλαδή το Φθινόπωρο.

Ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας» έκανε λόγο για ανάγκη επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναχτιστεί», ενώ στον ίδιο σταθμό ο Χ. Παπουτσής ζήτησε «αλλαγές σε δομές και πρόσωπα» και υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει «αποσαφήνιση του ιδεολογικού και πολιτικού στίγματος του ΠΑΣΟΚ».

Ο Ευάγ. Βενιζέλος... ανακάλυψε και αυτός από την πλευρά του, σε συνέντευξή στην «Ελευθεροτυπία», «λάθη και παραλείψεις της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας» σαν «βασική αιτία της ήττας»... ξεχνώντας προφανώς ότι ο ίδιος κατείχε κυβερνητικές θέσεις και εφάρμοσε κατά γράμμα την πολιτική του κόμματός του.

Στην ίδια εφημερίδα, ο πρώην υπουργός που σε όλη την προεκλογική περίοδο εμφανιζόταν υπέρμαχος της «αμφίπλευρης διεύρυνσης», στην οποία προχώρησε ο Γ. Παπανδρέου, υποστήριξε: «Φαίνεται ότι ο πολίτης εκτιμά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τη σαφήνεια, τη συνέπεια και την καθαρότητα των θέσεων».

Εξάλλου, ο Π. Φασούλας που ήρθε πρώτος σε σταυρούς στην Α΄ Πειραιώς, αλλά δεν μπήκε στη Βουλή, με χτεσινές του δηλώσεις τόνισε ότι «θα προσβάλλει δικαστικά τον εκλογικό νόμο»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ