Τετάρτη 10 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Με ΝΔ όπως ΠΑΣΟΚ

Ο Μπους ετοιμάζεται για επίσκεψη στην Τουρκία

Ο Ελληνοκύπριος Πρόεδρος έρχεται στην Αθήνα για συνεννοήσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Η ΝΔ - όπως προηγούμενα και το ΠΑΣΟΚ - δεν αναμένεται να στηρίξει την ελληνοκυπριακή πλευρά αν αποφασίσει να απορρίψει το αμερικανόπνευστο «σχέδιο Ανάν». Τουρκική κυβέρνηση και κατοχική ηγεσία διαρκώς αυξάνουν τις απαιτήσεις τους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους ετοιμάζεται για επίσκεψη στην Αγκυρα. Ο λαός της Κύπρου βαδίζει σε μια από τις κρισιμότερες φάσεις της ιστορίας του.

Συγκεκριμένα: Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος μεταβαίνει στην Αθήνα μάλλον το Σαββατοκύριακο, καθώς δε θέλει να επηρεαστεί το πρόγραμμα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με την κατοχική ηγεσία, με βάση το χρονοδιάγραμμα και το σχέδιο επίλυσης που κατάρτισε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Αναμένεται να βολιδοσκοπήσει τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για το αν θα στήριζε μια ελληνοκυπριακή επιλογή να απορριφθεί η λύση Ανάν, αν φυσικά δεν ικανοποιούνταν βασικοί όροι της Λευκωσίας.

Η κυβέρνηση ΝΔ - κινούμενη στην ίδια ρότα με την προκάτοχό της - θεωρείται βέβαιο ότι θα διαφωνήσει με αυτήν την προοπτική, καθώς δε θέλει να δυσαρεστήσει Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες. Τα δύο ιμπεριαλιστικά κέντρα εκβιάζουν ανοιχτά (πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι σχετικές δηλώσεις αξιωματούχων τους) για λύση με βάση το τι τους εξυπηρετεί, και όχι τα δίκαια και συμφέροντα του κυπριακού λαού.

Επί του διαδικαστικού, πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα στείλει στη Λευκωσία «ομάδα συμβούλων» για ενημέρωση επί των διαπραγματεύσεων. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων που είχε διοριστεί από την κυβέρνηση Σημίτη - να συνδράμει την ελληνοκυπριακή πλευρά στο διάλογο - θα παραμείνει για κάποιο μεταβατικό στάδιο. Λέγεται ότι ο Κ. Καραμανλής επιθυμεί να έχει επαφές με τη Λευκωσία, προτού γίνει η πολυδιαφημιζόμενη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Θυμίζουμε ότι την ερχόμενη βδομάδα αρχίζουν οι απευθείας συνομιλίες Αθήνας - Αγκυρας για τα ζητήματα ασφαλείας του νέου κράτους της Κύπρου, ενώ στις 22 Απριλίου αρχίζουν οι τετραμερείς συνομιλίες.

Στο μεταξύ, χτες, ο Τ. Παπαδόπουλος είχε τη 12η συνάντησή του με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών. Συζητήθηκαν θέματα περιουσιών και ο Ελληνοκύπριος Πρόεδρος, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι η αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής πλευράς μεγαλώνει. Οτι η τακτική της είναι να αναβαθμίζει τις απαιτήσεις της, να θέτει δέκα ή δώδεκα θέματα, μετά στο παιγνίδι των εντυπώσεων να εγκαταλείπει μερικά από αυτά, έξι - επτά, και να χαρακτηρίζεται από πολλούς ότι έχει προβεί σε μεγάλη παραχώρηση και να ζητείται από την ελληνοκυπριακή πλευρά να ανταποκριθεί ανάλογα.

«Αυτό σημαίνει ότι, και από πλευράς εάν θέλετε ουσίας, ουσιαστικά το μήνυμα που δίδεται στις δύο πλευρές είναι: Αναβαθμίστε όσο θέλετε τις απαιτήσεις σας, ώστε να έχετε τα περιθώρια να εγκαταλείψετε τις πιο παράλογες από αυτές, για να πετύχετε έστω και λίγες από τις παράλογες», σημείωσε ο Ελληνοκύπριος Πρόεδρος.

Δεν επικυρώνουν

Ο Ντενκτάς ήγειρε πάλι θέμα διζωνικότητας και υποστήριξε ότι πρέπει να μειωθούν οι αριθμοί των ανθρώπων που θα επιστρέψουν στο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση συνιστόν κράτος καθώς επίσης και το ποσοστό των περιουσιών που θα πάρουν. Επίσης - σε συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση - επιμένει στην παραμονή του τουρκικού αποσπάσματος ακόμα και μετά μια ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Επίσης, να μην υπόκειται σε κανέναν απολύτως έλεγχο το τουρκικό απόσπασμα από την ειρηνευτική ή πολυεθνική δύναμη που θα βρίσκεται στο νησί. Επιμένει για ευθυγράμμιση των συνόρων των συνιστώντων κρατιδίων, επιστροφή όσο το δυνατό λιγότερων Ελληνοκυπρίων στα σημερινά κατεχόμενα και μετακίνηση λιγότερων Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές.

Εξάλλου, διατύπωσε τη θέση ότι οι υπογραφές στο «σχέδιο Ανάν» δεν εξυπακούουν και αποδοχή του και ότι η αποδοχή του σχεδίου θα διαπιστωθεί στα προβλεπόμενα δύο ταυτόχρονα και χωριστά δημοψηφίσματα (θα γίνουν στις 20 Απριλίου, ένα στις ελεύθερες περιοχές κι ένα στα Κατεχόμενα). Ταυτόχρονα, Αγκυρα και Ντενκτάς επιμένουν ότι η επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας (των ηγεσιών Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Ελλάδας, Τουρκίας) θα πρέπει να γίνει μετά τα δημοψηφίσματα.

Επ' αυτού ο Ελληνοκύπριος Πρόεδρος τονίζει ότι η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί πριν από τα δημοψηφίσματα ή έστω πριν από την αρχή της εφαρμογής της συμφωνίας από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Διαφορετικά δημιουργείται ένα νομικό κενό ανυπαρξίας κράτους.

Πάντως, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Ιακώβου, αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, η κατάθεση των θέσεων της κάθε πλευράς και οι απαντήσεις στις προτάσεις της άλλης, θα ολοκληρωθούν έως αύριο Πέμπτη, και μετά θα αρχίσει το πάρε - δώσε.

Ο Μπους

Πάντως, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές εργάζονται πυρετωδώς, καθεμιά για να προωθήσει τα συμφέροντά της. Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ξεκίνησε πλατιά εκστρατεία ενημέρωσης στο εξωτερικό και απεσταλμένοι του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκονται σε ευρωπαϊκές χώρες, ενημερώνοντας για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ακόμα, και υπουργοί της κυβέρνησης θα μεταβούν σε διάφορες πρωτεύουσες αυτήν και την ερχόμενη βδομάδα μεταφέροντας μηνύματα του Τ. Παπαδόπουλου.

Τέλος, ο Μπους θα επισκεφθεί την Αγκυρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη (28 - 29 Ιουνίου). Οπως ανακοίνωσε Αμερικανός διπλωμάτης «ο Πρόεδρος θα φτάσει στην Αγκυρα το απόγευμα της 26ης Ιουνίου και αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ και με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 27 Ιουνίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ