Τρίτη 10 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα για τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων και πώς αντιμετωπίζει το ΚΚΕ αυτά τα προβλήματα;

ΠΡΑΓΜΑΤΙ υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα για τις γυναίκες και οφείλονται στον αναπαραγωγικό τους ρόλο. Ο αγώνας όμως για τη λύση τους είναι κοινός με τους άλλους εργαζομένους. Ταυτόχρονα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια, για να γίνει υπόθεση και των δύο φύλων η κοινή τους δράση, ώστε να αντιμετωπίζονται οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και οι προκαταλήψεις, παλιές και νέες, που έχουν τη ρίζα τους στην ταξική εκμετάλλευση και την ανισοτιμία. Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και η πολιτική που τις εφαρμόζει έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη οξύτητα των προβλημάτων της γυναίκας. Γιατί προσπαθούν να χρησιμοποιούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες τη γυναίκα ως ευέλικτο εργατικό δυναμικό, στο όνομα του να συνδυάζει τη δουλιά με την ευθύνη του νοικοκυριού και της ανατροφής των παιδιών που της τη χρεώνουν αποκλειστικά, αλλά και ευθύνες σε τομείς κοινωνικής πολιτικής, που θα 'πρεπε να παρέχονται από το κράτος. Ετσι δημιουργούν και περισσότερα εμπόδια στην ύπαρξη και αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου, στην άνοδο της συμμετοχής των γυναικών στην οργάνωση και στα όργανα του μαζικού κινήματος.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ πρέπει να αγωνιστούν ενάντια στα μέτρα, που, δήθεν, αποβλέπουν στο δικαίωμά τους να εργάζονται, ενώ η ουσία τους είναι η μερική, ευκαιριακή απασχόληση με το σύνθημα της εργασιακής ευελιξίας. Οι γυναίκες πρέπει να διεκδικούν πλήρη και σταθερή δουλιά με αμοιβές που απηχούν τις αυξημένες ανάγκες, δικές τους και της οικογένειάς τους, μείωση του εργάσιμου χρόνου σε 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο. Μείωση του συντάξιμου χρόνου στα 55 και 50 για βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα ή στα 30 χρόνια δουλιάς, ανεξάρτητα από όριο ηλικίας. Αυξήσεις συντάξεων με βάση το 80% του μισθού ή τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ σύστημα Υγείας, εξειδικευμένο για την προστασία της γυναίκας σε όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας. Ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών, με βάση τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού της. Προληπτική ιατρική και ιδιαίτερη παρακολούθηση της εγκύου και των παιδιών της. Διεύρυνση των ασφαλιστικών - υγειονομικών και κοινωνικών παροχών στις γυναίκες με ειδικές ανάγκες, σε χήρες, διαζευγμένες, ανασφάλιστες, άγαμες μητέρες.

Κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού, δωρεάν κρατικοί, σύγχρονοι βρεφονηπιακοί σταθμοί, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νηπίων.

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του παιδιού είναι υπόθεση και των δύο γονέων. Η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου κοινωνικών εγκαταστάσεων για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα συμβάλει στη βελτίωση της ζωής της γυναίκας, στην αύξηση του ελεύθερου χρόνου της. Με τα σημερινά δεδομένα και καθιερωμένα, το μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας πέφτει στις πλάτες της.

Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας να παίρνει υπόψη την ανάγκη να διαπαιδαγωγούνται τα παιδιά και οι έφηβοι στις αρχές της ισοτιμίας των δύο φύλων, κατά των προκαταλήψεων και αναχρονιστικών αντιλήψεων. Στα πλαίσια αυτά, αγώνας για αλλαγή του περιεχομένου και των προσανατολισμών στο ζήτημα αυτό και στα ΜΜΕ.

ΒΕΒΑΙΩΣ σ' αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα κατακτήσεις μπορεί να υπάρχουν αν ο αγώνας έχει αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, με στόχο τη λαϊκή εξουσία. Απ' αυτή την άποψη η ενίσχυση του ΚΚΕ με την ψήφο των γυναικών ενισχύει την προοπτική λύσης των προβλημάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ