Τρίτη 10 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Τώρα παραβιάζουν και το 48ωρο!

Ο ευρωμονόδρομος των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ γυρίζει τους εργαζόμενους στον 18ο αιώνα

Ενώ εδώ τα κόμματα του ευρωμονοδρόμου (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ αλλά και ΝΔ) υποκριτικά ανοίγουν «διάλογο» για θέσπιση δήθεν του 35ωρου, στην ΕΕ εντείνονται οι παραβιάσεις ακόμα και αυτού του 48ωρου! Το φαινόμενο έχει γενικευτεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε ως και όργανα της Ευρωζώνης αναγκάζονται και ψελλίζουν περί ανάγκης λήψης μέτρων. Αλλά με πολλές διαφωνίες, «βάθος χρόνου», και φυσικά σεβασμό στις «ανάγκες της αγοράς για ευελιξία». Απέναντί τους το ΚΚΕ με συγκεκριμένη θέση για 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, με αύξηση των μισθών και πλήρη καθολική δημόσια κοινωνική ασφάλιση.

Συγκεκριμένα, στο Ευρωκοινοβούλιο συζητείται πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας 93/104/ΕΟΚ. Με την οδηγία αυτή θεσπίζονται οι 48 ώρες ως η μέγιστη εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας. Ομως η βρετανική κυβέρνηση είχε πετύχει την συμπερίληψη εξαίρεσης, που επιτρέπει σε κράτη - μέλη να επιμηκύνουν παραπέρα τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, υπό ορισμένες συνθήκες. Οι προϋποθέσεις όπως ορίστηκαν το 1993 είναι: Η συναίνεση του εργαζομένου, η διαβεβαίωση από πλευράς εργοδοσίας ότι δε θα υποστεί καμία ζημία αν δε δεχτεί να εκτελέσει εργασία μεγαλύτερης διάρκειας και η τήρηση και ενημέρωση από τον εργοδότη ενός αρχείου για όλους τους εργαζομένους που παρέχουν τέτοια εργασία.

Οπως διαπιστώνει η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (η οποία κάνει και τη σχετική εισήγηση στην Ολομέλεια) ευρεία και συστηματική κατάχρηση της οδηγίας γίνεται κατ' αρχάς στη Βρετανία. Στη Γερμανία, στη Γαλλία και στις Κάτω Χώρες «προσωπικές εξαιρέσεις» προβλέπονται για το νοσοκομειακό προσωπικό, ενώ στο Λουξεμβούργο για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Η συνήθης πρακτική είναι το συμφωνητικό προσωπικής εξαίρεσης να υπογράφεται από τον εργαζόμενο ταυτόχρονα με τη σύμβαση εργασίας του. Ωστόσο, αυτό - επισημαίνει η Επιτροπή - δημιουργεί αμφιβολίες κατά πόσο ο εργαζόμενος έκανε αυτή την επιλογή χωρίς να δεχτεί πίεση.

Το τι θα αποφασίσει το Ευρωκοινοβούλιο είναι άγνωστο καθώς στην προαναφερόμενη Επιτροπή η πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας «πέρασε» με οριακή πλειοψηφία (19 έναντι 18). Αλλά και μια πιθανή απόφαση της Ολομέλειας υπέρ της αναθεώρησης δε σημαίνει πολλά. Αλλωστε στην Ευρωζώνη οι αποφάσεις για τα κρίσιμα ζητήματα παίρνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πέραν τούτου, ακόμα κι αν το Ευρωκοινοβούλιο ασπαστεί την προτεινόμενη αναθεώρηση, η ίδια η εισήγηση δίνει χρονική αβάντα για την κατάργηση των «προσωπικών εξαιρέσεων» μέχρι την 1η 2007. Συν το γεγονός ότι και οι εισηγητές ακόμα - εναρμονισμένοι με την πολιτική της ΕΕ - αναγνωρίζουν την «ανάγκη ευελιξίας στην οργάνωση της εργασίας»...

Απέναντι σε όλους αυτούς, τους θιασώτες των ευρωμονοδρόμων και των αποτελεσμάτων τους, στέκει για άλλη μια φορά το ΚΚΕ με συγκεκριμένη την πρότασή του, πρόσφατα κατατεθειμένη στην ελληνική Βουλή, υπό τη μορφή πρότασης νόμου: Μείωση του εργάσιμου χρόνου και καθιέρωση του 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου με αύξηση των μισθών και πλήρη καθολική δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Για τους εργαζόμενους στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα προτείνεται το 30ωρο με πενθήμερο και 6ωρο ημερησίως. Ορίζεται επίσης ότι με συλλογικές συμβάσεις είναι δυνατή η ακόμα μεγαλύτερη μείωση του εργάσιμου χρόνου, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τα ημερομίσθια των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ