Παρασκευή 16 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κραυγές και θρήνοι

Για το ΕΣΥ της θρηνεί η κυβέρνηση σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ και εφαρμόσει το πρόγραμμά της για την Υγεία.

Για το πρόγραμμά της που αντιγράφει το κυβερνών κόμμα κραυγάζει η ΝΔ και υπόσχεται «ριζική ανασυγκρότηση του ΕΣΥ με σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας».

Κροκοδείλια προεκλογικά δάκρυα, δηλαδή. Θρήνοι και κοπετοί για την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου. Την παραπλάνηση εκείνου που υποφέρει και στην ώρα της ανάγκης όχι μόνο δεν μπορεί να βρει τη γιατρειά του, αλλά και όταν βρει πρόσβαση σε κάποια υπηρεσία βάζει βαθιά το χέρι του στην τσέπη. Τόσο βαθιά που αναδεικνύεται σε πρωταθλητή της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς πληρώνει το 44% των συνολικών δαπανών για την Υγεία στη χώρα μας.

Πλαστική αυτή η δαπάνη, λέει ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής. Δραματική εξέλιξη αντιτείνει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ποιος λέει την αλήθεια;

Κανείς. Γιατί και οι δυο αποσιωπούν τις αιτίες που οδήγησαν στο άγριο χαράτσι. Είναι οι πολιτικές που υπηρετούν και οι δύο και που γεννούν τις ουρές και τα ράντζα. Οι πολιτικές που δε φρόντισαν ποτέ για την πρόληψη και καταδίκασαν την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Πάνω από μια εικοσαετία τα δυο κόμματα σκιαμαχούν για τη διασφάλιση του δήθεν δικαιώματος στην Υγεία.

Αλλά, πίσω απ' τη σκιαμαχία κρύβεται η υποταγή τους στα συμφέροντα του επιχειρηματικού κεφαλαίου. Μια το ένα κόμμα και μια το άλλο νομοθετούν και συμπληρώνουν εκείνο το πλαίσιο που επιτρέπει την κερδοφορία του κεφαλαίου σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα. Μόνο το 2002 οι 20 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο χώρο της Υγείας είχαν κέρδη 71,5 εκ. ευρώ. «Αιμοδότης» αυτών των κερδών είναι τα 44 από τα 100 ευρώ που βγαίνουν απ' την τσέπη του αρρώστου.

Επ' αυτού τσιμουδιά οι πρωταγωνιστές της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Τσακώνονται μόνο αν το ιδιωτικό ιατρείο του γιατρού στα δημόσια νοσοκομεία θα είναι εκτός του νοσοκομείου - όπως προτείνει η ΝΔ - ή θα είναι εντός του νοσοκομείου - όπως το έχει θεσπίσει το ΠΑΣΟΚ.

Αλλά για την ταμπακιέρα - την πληρωμή απ' την τσέπη του αρρώστου - δε νοιάζεται κανείς, αρκεί να λειτουργήσει η αγορά.

Στο όνομα αυτής της αγοράς η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ απογείωσαν τα νοσήλια και τινάχτηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία στον αέρα και τώρα διαπιστώνουν πως τα νοσοκομεία έχουν χρέη.

Στο όνομα αυτής της αγοράς, το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 1997 νόμο που προβλέπει τη σύναψη συμφωνιών των νοσοκομείων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες για την παροχή υπηρεσιών στους «πελάτες τους». Κι ήρθε ο Παπαδόπουλος - του ΠΑΣΟΚ - το 2001 με άλλο νόμο που προβλέπει την εκχώρηση του 20% των κρεβατιών των νοσοκομείων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Κι έρχεται τώρα η ΝΔ και υπόσχεται η σύμβαση αυτή να φτάνει, ώστε τα δημόσια - κατ' όνομα πια - νοσοκομεία να μπορούν να έχουν αποκλειστικά ασθενείς απ' τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κλέψας του κλέψαντος δηλαδή της τσέπης της λαϊκής οικογένειας στην ώρα της ανάγκης. Σαν την ταινία του παλιού ελληνικού σινεμά. Σαν «Κοροϊδάκι» δηλαδή.

Ε, όχι λοιπόν, μια ζωή κορόιδα μιας ανθυγιεινής σκιαμαχίας.

ΚΚΕ - και δαγκωτό. Για ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας, με δωρεάν υπηρεσίες στους κατοίκους της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ