Κυριακή 4 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δυναμικό περιεχόμενο, χρωματική τόλμη

Μεγάλη αναδρομική έκθεση του σημαντικού εικαστικού μας δημιουργού Δημοσθένη Κοκκινίδη

Η έκθεση διοργανώνεται από το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας και φιλοξενείται στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου) και περιλαμβάνει την ενότητα «Πόλεμος - Βία, 1964 - 1967». Ο τίτλος της έκθεσης μας εισάγει στο θέμα που διαπραγματεύεται ο μεγάλος ζωγράφος: τον πόλεμο και τα πάντα οδυνηρά αποτελέσματά του. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται το σύνολο του έργου του Δ. Κοκκινίδη γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Μολονότι οι δημιουργίες του έχουν ως κεντρικό άξονα τον πόλεμο του Βιετνάμ, αποδεικνύονται εξαιρετικά επίκαιρες ακόμα και σήμερα, δίνοντας το στίγμα τους με το αντιπολεμικό μήνυμα του καλλιτέχνη. Πρόκειται για μια ομάδα θαρραλέων θεματολογικά έργων, τα οποία φιλοτέχνησε ο ζωγράφος στα χρόνια 1964 - 1967.

Στα παρουσιαζόμενα έργα συνδυάζονται, με τρόπο ανεπιτήδευτο, άμεσο, δραστικό και ρηξικέλευθο, η υψηλή ζωγραφικότητα με την πολιτική διαμαρτυρία. Η ελλειπτική, πρωτοποριακή γραφή και η χρωματική τόλμη με το δυναμικό περιεχόμενο. Την έκθεση συμπληρώνει μια μικρότερη ενότητα έργων του ζωγράφου, με θέμα τη μητρότητα. Τα έργα αυτά, κρατώντας ως θεματικό και ηθικό πυρήνα την πρωταρχική σχέση μητέρας και παιδιού και χρησιμοποιώντας τα ίδια ζωγραφικά μέσα με την ενότητα «Πόλεμος - Βία», ψηλαφούν το πυκνό πλέγμα των αισθημάτων και των σκέψεων γύρω από τη γέννηση ενός παιδιού. Η σειρά «Μητρότητες» φιλοτεχνήθηκε στη διάρκεια της δικτατορίας μαζί με τη μεγάλη σειρά «Ταυτότητες». Οι «Ταυτότητες» αναφέρονταν σε πρόσωπα αντιστασιακών που φυλακίστηκαν από τη χούντα. Με την ευκαιρία της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 15/2, κυκλοφορεί πλήρης κατάλογος της ενότητας «Πόλεμος - Βία» (εκδόσεις «Αδάμ»), με εισαγωγικό κείμενο του Σάββα Κονταράτου.

Ο Δ. Κοκκινίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1929. Από το 1952 μέχρι το 1957 σπούδασε στην ΑΣΚΤ Αθήνας. Κατά τη δεκαετία του '60, παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολείται με το ντιζάιν. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας τέχνης Α» (1961 - '67) και της «Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση μέσω της τέχνης» (1976 - 1981). Το 1976 εκλέγεται καθηγητής στην ΑΣΚΤ Αθήνας, όπου διατέλεσε πρύτανης από το 1979 έως το 1982. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 23 ατομικές εκθέσεις, από τις οποίες οι 14 έγιναν στην περιοχή της Αθήνας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org