Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Αχόρταγα τα ιδιωτικά κανάλια

Καταγγέλλει την «εν κρυπτώ» διαπραγμάτευση με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς

Για «εν κρυπτώ» διαπραγμάτευση με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς για το 1,5% που αυτοί οφείλουν - διά νόμου - να καταβάλλουν από τα ετήσια ακαθάριστα έσοδά τους για την παραγωγή ταινιών, αλλά ουδέποτε απέδωσαν, καταγγέλλει τον υπουργό Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλο, η Διασωματειακή Επιτροπή Κινηματογράφου.

Πρόκειται για πρόβλημα που προέκυψε αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου το 1989, με τον οποίο υποχρεούνται οι τηλεοπτικοί σταθμοί να καταβάλουν το 1,5% των εσόδων τους για την παραγωγή ή συμπαραγωγή ταινιών, αποκλειστικά για τις κινηματογραφικές αίθουσες. Το 1993 εκδόθηκε και σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, για τη δημιουργία επιτροπής ελέγχου τήρησης του νόμου. Εκτοτε καμία τηλεοπτική εταιρία δε συμμορφώθηκε με το νόμο, καμία κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε για την εφαρμογή του, το ΕΣΡ δεν επέβαλε κυρώσεις, ενώ σιωπά και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Σύμφωνα με την Επιτροπή - μετέχουν όλα τα σωματεία του οπτικοακουστικού χώρου - ο υπουργός «οδηγήθηκε στην πολιτικά ατυχή επιλογή να διαπραγματευτεί ο ίδιος προσωπικά με τις τηλεοπτικές εταιρίες» για το θέμα, «διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε συμψηφισμούς και συμβιβασμούς. Ηδη, ο κ. υπουργός διαπραγματεύεται παράτυπα την αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου», στάση που «θα αποτελέσει εισαγωγή σε μια διαδικασία αδιαφανή, ασύμβατη με τη δημοκρατική νομιμότητα, που δηλώνει την ατυχή πολιτική του ΥΠΠΟ να υπερασπίσει τα συμφέροντα μόνο των Ιδιοκτητών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων». Αυτό σημαίνει ότι «οι τηλεοπτικές εταιρίες, ως συγκροτήματα οικονομικής και όχι μόνον εξουσίας, συνεχίζουν να παρανομούν εις βάρος της νομιμότητας προς "ίδιον όφελος" και εις βάρος του Ελληνικού Κινηματογράφου», ενώ το κράτος «με την απαράδεκτη πρακτική του ανέχεται την καταστρατήγηση του Νόμου» και υποχωρεί στη «βαρβαρότητα και αυθαιρεσία» των καναλιών.

Η Επιτροπή καλεί τον υπουργό Πολιτισμού να σταματήσει κάθε «διαπραγματευτικό διάλογο» με τους σταθμούς και την κυβέρνηση, τη Βουλή, τα κόμματα, το ΕΣΡ και τη Δικαιοσύνη «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προβούν άμεσα σε ενέργειες».

Την επιτροπή συναποτελούν τα παρακάτω σωματεία: Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Σωματείο Ελλήνων Σκηνοθετών - Παραγωγών Κινηματογράφου, Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικού Εργου, Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου - Τηλεόρασης - Βίντεο, Πανελλήνια Ομοσπονδία Αιθουσαρχών Κινηματογράφου, Ενωση Διανομέων Κινηματογραφικών Ταινιών Ελλάδος, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού ΕΡΤ και «μικρό» - Σωματείο για τη διάδοση της ταινίας μικρού μήκους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ