Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΔΟΧΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
Ο Κ. Σημίτης εμφανίζεται να σέρνει το χορό

Μετά την τοποθέτηση του Κ. Σημίτη το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, κατά το κλείσιμο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, άνοιξε πλέον και επίσημα η αυλαία της διαδοχολογίας στο ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία μάλιστα και με τη σφραγίδα του ίδιου του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Η στάση αυτή του Κ. Σημίτη, ο οποίος με την ομιλία του άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, δεν είναι μια ουδέτερη στάση, ούτε μια στάση ίσων αποστάσεων από τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν. Αυτό γιατί εκδηλώθηκε την ώρα ακριβώς που είχε διαμορφωθεί, με ευθύνη της κυβέρνησης, ένα κλίμα αναμονής ότι με τη συγκεκριμένη παρέμβασή του θα κλείσει το θέμα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ετσι επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι όλη αυτή η συζήτηση περί διαδοχής είναι μια συντεταγμένη διαδικασία, που εκπορεύεται από το μέγαρο Μαξίμου και ενισχύεται η υπόθεση ότι στόχος των κινήσεων του Κ. Σημίτη είναι να δρομολογήσει ο ίδιος τη διαδοχή του, ακόμα και πριν από τις εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Σημίτης προσπάθησε να καταστήσει σαφές ότι αυτός θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων για την όποια εξέλιξη και άφησε να φανεί ότι η οποία συζήτηση περί διαδοχής του, όπως και τα διάφορα σενάρια, έχουν και τη δική του εμπλοκή. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Χρέος μου είναι να διαμορφώσω τις εξελίξεις, ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Θα διαμορφώσω, θα διαμορφώσουμε, τις εξελίξεις τη στιγμή που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει, σε συνάρτηση με το στόχο μας, που είναι το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται πάντα μπροστά. Δε θα μου υποδείξουν τρίτοι τι πρέπει να κάνω. Θα διαμορφώσω, θα διαμορφώσουμε, τις εξελίξεις με όρους νίκης».

Οπως δείχνουν πλέον τα πράγματα το θέμα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ θα αποτελεί για το επόμενο διάστημα κεντρικό ζήτημα στην πολιτική σκηνή, όπου με πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα επιδιώκεται να επισκιάσει την προεκλογική αντιπαράθεση. Προφανής στόχος μια ενδεχόμενη αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει μοχλό αποπροσανατολισμού και αντιστροφής του αρνητικού κλίματος που επικρατεί για το κυβερνητικό κόμμα.

Εξάλλου, μετά τη συνεδρίαση την Τρίτη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά έγινε προαναγγελία συνέχισης και έντασης του κλίματος διαδοχολογίας, αφού τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου το ΕΓ θα συνεδριάσει εκ νέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Σημίτης, ανακοινώνοντας τα θέματα ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης, ανέφερε ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του ΕΓ, καθώς, όπως είπε, «την άνοιξη θα έχουμε και εκλογές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ