Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τους έχουν πάρει χαμπάρι

Γρηγοριάδης Κώστας

«Πολλά τα έτη σου εφέντημ». Ετσι προσφωνούσαν πριν μερικούς αιώνες οι ραγιάδες τους πασάδες. Το θυμηθήκαμε, επειδή μόνον αυτό δεν ακούσαμε στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του υπουργείου Πολιτισμού για τους παλιννοστούντες, στη Θεσσαλονίκη. Ακούσαμε, όμως, πολλά άλλα. Ακούσαμε π.χ. κάποια κυρία Λουντμίλα, να μιλάει εξ ονόματος όλων των παλιννοστούντων και να διαβεβαιώνει τον Ε. Βενιζέλο, ότι «οι ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση θα τον στηρίξουν όποτε τους χρειαστεί». Αντίστοιχο ...απολυτίκιο για τον ...γκασπαντίν Βενιζέλο ακούσαμε και από το στόμα της κας Ρωξάνης Τσιτουρίδου, υπεύθυνης του Κέντρου Πολιτισμού Παλιννοστούντων. Το σκηνικό συμπλήρωναν οι σεκιουριτάδες που μας παρακαλούσαν να κατεβούμε στο υπόγειο για ένα γεύμα (προσφορά του κ. υπουργού...), οι όμορφες παρουσίες που μοίραζαν στην είσοδο σετ κρασιών (άλλη μια ευγενική προσφορά του κ. υπουργού), οι κλακαδόροι που έδιναν το σήμα για χειροκροτήματα κλπ. Αυτός είναι ο... πολιτισμός και η... αισθητική του εκσυγχρονισμού. Ουσιαστικά, είναι συνώνυμοι με τον ορισμό της χυδαιότητας. Να είναι όμως σίγουροι οι εμπνευστές της συγκεκριμένης φιέστας, ότι είναι πολλοί, πάρα πολλοί αυτοί που τους έχουν πάρει χαμπάρι...

Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους

Απανωτά είναι τα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας κι αυταρχισμού σε βάρος κομμουνιστών στο νομό Πιερίας. Την αρχή έκανε ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Πιερίας και σημερινός αστυνομικός διευθυντής Λάρισας, Χρ. Ιορδανίδης - ο λεγόμενος και «Κάπτεν Κούπερ» - και φαίνεται ότι έγινε, πλέον, «παράδοση» στην περιοχή, που συνεχίζεται. Το τελευταίο συμβάν έλαβε χώρα την περασμένη βδομάδα, όταν ασφαλίτες επιχείρησαν να εκφοβίσουν ομάδα μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ, η οποία, μ' επικεφαλής το γραμματέα της ΝΕ, είχε βγει για να γράψει συνθήματα προεκλογικού χαρακτήρα. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και να γίνεται ανεκτή κι ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Εμείς, απλώς να επισημάνουμε ότι ο σημερινός υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κατάγεται και πολιτεύεται στην Πιερία και λέγεται ότι έχει και προσωπική φιλία και με τον πρώην και με τον νυν αστυνομικό διευθυντή της περιοχής...

Ο αιφνιδιασμός της Βρετανίας...

Πάνω από 2.500 άνθρωποι πέθαναν την περασμένη βδομάδα στην Αγγλία και την Ουαλία από το κύμα ψύχους που έπληξε τη χώρα και τις ξαφνικές χιονοπτώσεις ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών Υγείας της χώρας, σύμφωνα με χτεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ και του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το κρύο, όπως σημειώνεται στο ίδιο τηλεγράφημα, σκοτώνει περίπου 50.000 ανθρώπους στη Βρετανία και ο αριθμός αυτός είναι αναλογικά μεγαλύτερος από τον αριθμό των νεκρών στη Ρωσία και τη Φινλανδία. Ο καθηγητής Σίαν Γκρίφιθ, πρόεδρος της βρετανικής υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας δήλωσε πως «η Βρετανία παραμένει μια από τις χειρότερες χώρες του κόσμου στην αντιμετώπιση της ασυνήθιστα μεγάλης πτώσης της θερμοκρασίας», ενώ ο υπουργός υγείας Στέφεν Λέιντιμαν, αφού παραδέχτηκε πως η Βρετανία έχει υψηλότερα ποσοστά θανάτου λόγω του κρύου από άλλες χώρες, τα δικαιολόγησε με το αμίμητο επιχείρημα: «Ο χειμώνας πάντα μας αιφνιδιάζει».

Ε, όχι δα και αιφνιδιασμός μετά από μια εικοσαετία άγριου Θατσερο-Μπλερικού φιλελευθερισμού, που έκανε τους φτωχούς πολύ περισσότερους και φτωχότερους και σφαγίασε τις κοινωνικές δαπάνες...

... και η προσήλωση του Μπλερ

«Η Βρετανία δαπάνησε πάνω από 90 εκατ. λίρες (125 εκατ. ευρώ) σε πυραύλους, βόμβες και πολεμοφόδια, κατά τις πρώτες μέρες του πολέμου στο Ιράκ, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα», αναφέρει σε σχετικό τηλεγράφημα το ΑΠΕ.

Οι λεπτομέρειες, συνέχιζε το τηλεγράφημα, για τα έξοδα των βρετανικών δυνάμεων στον πόλεμο δεν είναι διαθέσιμες αλλά -όπως τόνισε ο Βρετανός υφυπουργός Αμύνης Ινγκραμ- οι αριθμοί αυτοί αποτελούν τμήμα μόνο των 847 εκατ. λιρών, που αντιπροσωπεύει το συνολικό κόστος των βρετανικών επιχειρήσεων στο Ιράκ κατά το περασμένο οικονομικό έτος. Επίσης, το υπουργείο Αμύνης προσπαθεί να εκταμιεύσει συμπληρωματικά κυβερνητικά κονδύλια ύψους 1,2 δισ. λιρών, προκειμένου να καλυφθούν οι επιχειρήσεις «διατήρησης της ειρήνης» κι «άλλες έκτακτες επιχειρησιακές ανάγκες» που σχετίζονται με αυτόν το σκοπό, τόνισε ο Ινγκραμ.

Μια βδομάδα πιο πριν, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν είχε επισημάνει πως το κόστος κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ ανέρχεται προς το παρόν στα 5,5 δισ. λίρες.

Προφανώς, ο Μπλερ μπορεί να «αιφνιδιάζεται» απ' το χειμώνα, αλλά όχι κι απ' την «τρομοκρατία». Στην καταπολέμηση της τελευταίας τα δίνει όλα και, βέβαια, δεν περισσεύει τίποτε, για τους αναξιοπαθούντες που δεν μπορούν ν' αντέξουν το χειμώνα.

Ευρωκόμματα στα μέτρα του κεφαλαίου

Λαμβάνοντας κανείς υπόψη το χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως μιας διακρατικής ιμπεριαλιστικής Ενωσης, συμπεραίνει πως βασικός πάγιος στόχος της, σε αδρές γραμμές, είναι η προάσπιση των συμφερόντων του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου. Στόχος που υπηρετείται με σειρά πολυεπίπεδων παρεμβάσεων. Ανάμεσά τους κι αυτή που αφορά στη συγκρότηση ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων.

Αλλωστε, το ομολογούν και οι ίδιοι. Θέλουν κόμματα που θα «συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής συνείδησης» (άρθρο 45). Κόμματα που το πολύ πολύ να ψελλίζουν μια υποτυπώδη κριτική ως άλλοθι πλουραλισμού. Ως εκεί όμως. Πολιτικές δυνάμεις που αμφισβητούν λιγότερο ή περισσότερο την ιμπεριαλιστική ΕΕ θα απορρίπτονται στη διαδικασία έγκρισής τους από την ΕΕ, πόσο μάλλον αν δε δηλώσουν, όπως υποχρεούνται, ότι εναρμονίζονται και υπηρετούν τις Συνθήκες της ΕΕ. Αν δεν καταθέσουν τα σέβη τους «στους βασικούς στόχους της Ενωσης... σύμφωνα με τη Συνθήκη ίδρυσης της ΕΕ και, ιδίως, το άρθρο 191 (σ.σ. Συνθήκη Μάαστριχτ)». Αν δε νομιμοποιήσουν δηλαδή τις συνθήκες προγραφής των εργασιακών κεκτημένων. Αν δεν τεθούν στην υπηρεσία των μονοπωλίων, ενισχύοντας την εξουσία τους και μετατρεπόμενα σε μοχλό επιβολής των συμφερόντων τους και τσακίσματος της ταξικής πάλης, της αντιμονοπωλιακής πάλης.

Η ντιρεκτίβα συγκρότησης ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμα μέτρο για πιο αυταρχική λειτουργία σε θεσμικό επίπεδο, τόσο της ίδιας της ΕΕ, όσο και των κρατών - μελών της, ανάμεσα στα πολλά που απαιτούνται ώστε το ευρωπαϊκό κεφάλαιο να εντείνει στο έπακρο την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Εκμεταλλευόμενων που στη θέση της ταξικής τους συνείδησης επιδιώκεται και με τα ευρωπαϊκά κόμματα να διαμορφώνουν «ευρωπαϊκή συνείδηση», δηλαδή χειραγωγημένη και υποταγμένη συνείδηση, «δώρο θεού» στους καιρούς της όξυνσης και των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων και των ταξικών, στο εσωτερικό κάθε χώρας - μέλους της ΕΕ.

Δυστυχώς τις επιδιώξεις αυτές έσπευσαν να υιοθετήσουν κόμματα που αποκαλούνται αριστερά, όπως ο Συνασπισμός, που μάλιστα πρωταγωνιστεί σ' αυτή την ιστορία. Προσπερνώντας αδιάφορα το γεγονός ότι ανάμεσα στα κόμματα της ομάδας GUE/NGL - στην οποία μετέχει και το ΚΚΕ - υπάρχουν διαφορετικές θέσεις για μια σειρά θεμελιακά πολιτικά - ιδεολογικά ζητήματα. Υπάρχουν ωστόσο και κόμματα που δε συμφωνούν σε μια τέτοια προοπτική, που αρνούνται τον επιχειρούμενο εκχυδαϊσμό ενός κορυφαίου ζητήματος που συνιστά η συνεργασία κομμάτων με όρους που τα ίδια θα αποφασίζουν. Ανάμεσά τους και το ΚΚΕ. Και δε θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά από τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά κόμματα είναι δεδομένο πως θα λειτουργήσουν σαν «δούρειοι ίπποι» στα χέρια του ταξικού αντιπάλου των λαών της Ευρώπης.

Το ΚΚΕ επιμένει, ενώνοντας τη φωνή του και με άλλα κόμματα, στην ανάγκη του συντονισμού δράσης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας σε μέτωπα όπου καταγράφεται συμφωνία ανάμεσα σε κόμματα, ενάντια φυσικά στις επιλογές της ΕΕ. Εμπρακτα προωθεί το συντονισμό, λαμβάνοντας σειρά πρωτοβουλιών. Απορρίπτει όμως εκβιασμούς, αρνείται να απεμπολήσει αρχές και να υπονομεύσει τα λαϊκά συμφέροντα συμμετέχοντας στη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού κόμματος με το χαρακτήρα και το ρόλο που επιβάλλει να έχει αυτό η Ευρωπαϊκή Ενωση.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Τα ... αγοραία

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΕΡΙΤΤΟ βέβαια να σας πούμε τι περιλαμβάνει για τα Χριστούγεννα το τραπέζι του εκσυγχρονιστικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ που σέβεται τον εαυτό του: Γαλοπούλα στο φούρνο γεμιστή με γλυκοπατάτες, δηλαδή η κλασική αμερικανική συνταγή. Για όποιον (από αυτούς) θέλει, φυσικά, να είναι στο κλίμα των ημερών.

Φανταζόμαστε όλοι σας κατανοείτε γιατί, μια και είτε θέλετε είτε όχι κάτι θα έχει πάρει το αυτί σας από τη φημολογία των ημερών περί πιθανής αλλαγής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Διά της (ειδησεογραφικής) βίας, βλέπετε, κάνουν το παν για να γίνει και δικό μας «πρόβλημα».

Την ίδια ώρα, φυσικά, η γαλοπούλα που δεν προορίζεται για το τραπέζι των μεγαλοστελεχών του ΠΑΣΟΚ, έβγαλε... φτερά αετού στις αγορές και έγινε απλησίαστη. Και καλά, η γαλοπούλα είναι πτηνό, τι να πει κανείς όμως για το κατσίκι, που, παρότι θηλαστικό, κατάφερε επίσης να πετάξει.

Οπως και να 'χει, πάντως, η Βαρβάκειος Αγορά δεν παρεμβαίνει άμεσα στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Εκεί «μπερδεύονται» άλλου τύπου αγορές, αρκετά πιο... διευρυμένες και με συμφέροντα εντελώς διαφορετικού τύπου.

ΠΑΝΤΩΣ ακόμα κι αν ζεις σε μια χώρα με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν και χειρότερα. Οπως, για παράδειγμα, το να είσαι αυτές τις μέρες κάτοικος των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέχρι και συστοιχίες πυραύλων έστησαν στην Ουάσιγκτον, περιμένοντας ένα φοβερό και τρομερό «τρομοκρατικό» χτύπημα... χριστουγεννιάτικων προδιαγραφών.

Αν υπήρχε όντως ο Αγιος Βασίλης τους, θα τον είχαν καταρρίψει μαζί με τους ταράνδους και το έλκηθρο προτού προλάβει να παραδώσει έστω κι ένα δώρο.

Πάντως αλλού τα περιμένουν τα χτυπήματα κι αλλού τελικά γίνονται. Γιατί, βέβαια, οι χριστουγεννιάτικες διακοπές ούτε τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Ιράκ έχουν αναστείλει, ούτε βέβαια τις κινητοποιήσεις του ισραηλινού στρατού στην Παλαιστίνη.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ηλεκτρονικό φακέλωμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τελικά, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και αφού στην αρχή η Κομισιόν δήλωνε ότι θεωρεί απαράδεκτη την παράδοση στοιχείων και προσωπικών δεδομένων στον υπερατλαντικό «σύμμαχο», όσων ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, επήλθε συμφωνία. Τριάντα εννιά (39) στοιχεία απαιτούσαν οι Αμερικανοί, θα τους παραδίδονται τριάντα τέσσερα (34). Κι όλ' αυτά, τόσο στο επίπεδο της συγκέντρωσης στοιχείων, όσο και της παράδοσής τους από χώρα σε χώρα, αποτελούν ένα πρώτο βήμα και μόνο. Αλλωστε, όπως λέει και ο Τζ. Μπους, στην αρχή της βρίσκεται και η παγκόσμια «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία, η οποία θα επεκτείνεται, θα ενισχύεται και θα κλιμακώνεται, όσο υπάρχουν φωνές που αμφισβητούν και αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων και την ηγεμονία των ΗΠΑ.

Το μαζικό ηλεκτρονικό φακέλωμα αποτελεί ένα αναπόσπαστο και σοβαρότατο στοιχείο της χειραγώγησης των λαών, του εκφοβισμού και της τρομοκράτησής τους. Και, βέβαια, οι νέες τεχνολογίες και η συνεχής εξέλιξή τους προσφέρουν άπειρες δυνατότητες, ενώ η συνεχής και πολύμορφη καλλιέργεια της «τρομοφοβίας» και «τρομοϋστερίας» δημιουργεί το απαραίτητο κλίμα ανοχής και μειώνει τις αντιστάσεις. Σε πόσα χρόνια, άραγε, θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν όλα όσα βλέπαμε μέχρι σήμερα σε ταινίες «επιστημονικής φαντασίας», για παράδειγμα, την εμφύτευση προσωπικού μικροτσίπ στον καθένα;

Βουλγαρία και ΝΑΤΟ

Μήνες τώρα η βουλγαρική κυβέρνηση του πάλαι ποτέ βασιλιά της χώρας Συμεών Σαξκομπουργκότσκι συζητά με τις ΗΠΑ την εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στο έδαφός της. Μάλιστα αρκετά πρόσφατα οι Βούλγαροι δέχτηκαν την επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Ντάγκλας Φάιθ για «στρατηγικές συζητήσεις» όπως είπε ο ίδιος ο υφυπουργός. Εκείνες τις μέρες ο Φάιθ επισκέφθηκε και τη Ρουμανία.

Η κυβέρνηση ωστόσο δεν είναι η μόνη που επιθυμεί τις βάσεις. Το Κοινοβούλιο με 200 ψήφους υπέρ και τρεις κατά, ενέκρινε τη συμφωνία εγκατάστασης αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Βουλγαρία. Σε σύντομη ομιλία μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος του Βουλγάρικου Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) Σεργκέι Στανίσεφ τόνισε ότι «μόνον η προσχώρηση στη Βορειοατλαντική Συμμαχία μπορεί να εγγυηθεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας σε έναν κόσμο που αλλάζει». Ανάλογες δηλώσεις έκαναν φυσικά και οι λοιποί αρχηγοί των αστικών κομμάτων. Ηταν θέμα «εθνικής ομοψυχίας, η οποία δημιουργήθηκε στη βουλγάρικη κοινωνία και στο βουλγάρικο Κοινοβούλιο, μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου» όπως είπε και ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ Σολομών Πάσι...

Τα ίδια ακριβώς έλεγαν και οι αρχηγοί των ελληνικών αστικών κομμάτων στις αρχές της δεκαετίας του 1950, για να βάλουν την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ. Και μετά, είχαμε την οικοδόμηση του «κράτους της Δεξιάς», τη βία και νοθεία του 1961, τα βασιλικά πραξικοπήματα και τις αποστασίες, την εφτάχρονη στρατιωτική δικτατορία, την προδοσία της Κύπρου κλπ., κλπ. Προφανώς, στη Βουλγαρία δε μελετούν την ιστορία των γειτόνων τους...

Τα εγκαίνια του Μπίστη

Η πληροφορία, που μας έδωσε αναγνώστης της εφημερίδας μας, είναι ενδιαφέρουσα και χαρακτηριστική για την προεκλογική περίοδο την οποία διανύουμε. Του τηλεφώνησαν λοιπόν τη Δευτέρα το πρωί για να τον ενημερώσουν ότι είναι προσκεκλημένος, την ίδια μέρα το βράδυ, στα εγκαίνια του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών Ψυχικού. Το ΚΕΠ θα εγκαινίαζε ο υφυπουργός Εσωτερικών Νίκος Μπίστης. Και όπως ενημερώθηκε ο αναγνώστης μας, «θα ήταν τιμή για τον υφυπουργό αν μπορούσε να παρευρεθεί στα εγκαίνια»...

Μέχρι εδώ όλα καλά, ας πούμε. Ετσι κι αλλιώς είναι γνωστό ότι τα κυβερνητικά στελέχη καλούν τηλεφωνικά όποιον βρουν για να τον προσκαλέσουν και να εξυπηρετήσουν έτσι τις προεκλογικές τους ανάγκες. Το παράδοξο - όπως μας λέει ο αναγνώστης - είναι ότι ο αριθμός του τηλεφώνου του είναι απόρρητος και ο ΟΤΕ δε θα έπρεπε να τον δώσει σε κανέναν. Μάλιστα, για την υπηρεσία του απορρήτου ο κάθε πελάτης πληρώνει ένα ποσό. Οταν ρώτησε λοιπόν να μάθει από πού βρήκε το τηλέφωνο, η συμπαθέστατη γυναικεία φωνή από την άλλη άκρη της γραμμής ακουγόταν ξαφνιασμένη και λίγο μετά έκλεισε...

Απ' ό,τι φαίνεται οι κυβερνώντες έχουν αποθρασυνθεί τελείως!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καταποντισμός του δικομματισμού

Η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό έδωσε την ευκαιρία στις ηγεσίες των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να αναπτύξουν άλλη μια κοκορομαχία, προσπαθώντας η κάθε πλευρά να κλέψει εντυπώσεις, ελπίζοντας να τις μετουσιώσει σε ψήφους στις επερχόμενες εκλογές. Βέβαια, όσο κι αν προσπάθησαν, δεν κατάφεραν να βγάλουν από το νου μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων ότι είναι μία από τα ίδια. Ασκούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, εφαρμόζουν τα ίδια αντεργατικά μέτρα, ακόμα - ακόμα χρησιμοποιούν την ίδια επιχειρηματολογία, για να δικαιολογήσουν όσα κάνουν ή όσα σχεδιάζουν να κάνουν. Θεμέλιος λίθος τους ο ευρωμονόδρομος, η «απελευθέρωση των αγορών», η «ανταγωνιστικότητα» και η «ευελιξία». Ο,τι δηλαδή συνθλίβει τα εργασιακά δικαιώματα και το λαϊκό πορτοφόλι, ενώ παχαίνει το βαλάντιο της ολιγαρχίας και των μονοπωλίων.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνούν στις ιδιωτικοποιήσεις, στις ελαστικές μορφές εργασίας, στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, στην ΚΑΠ που ξεκληρίζει τους αγρότες κλπ. Αλλά ας δούμε και το εξής χαρακτηριστικό παράδειγμα: Πόσες από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στα παραπάνω ζητήματα δεν έγιναν πράξη επί κυβερνήσεων Παπανδρέου - Σημίτη; Οι θιγόμενοι ας μη σπεύσουν προς απαντήσεις και διευκρινίσεις. Η χαρακτηριστική, διαχρονική εικόνα του - υπουργού Παιδείας επί ΝΔ και υφυπουργού Υγείας επί ΠΑΣΟΚ - Κοντογιαννόπουλου, να κατακεραυνώνει από το βήμα της Βουλής την εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση (πρώτα το ΠΑΣΟΚ και μετά τη ΝΔ) για «στείρα κριτική», από μόνη της λέει πολλά.

Βέβαια, πολλοί άνθρωποι του μόχθου, εγκλωβισμένοι την κάλπικη αντιπαράθεση των δύο μονομάχων και των φερεφώνων τους, ή δεν το συνειδητοποιούν ή το ανέχονται, ψάχνοντας το «λιγότερο κακό». Πολλοί είναι αυτοί που στις εκλογικές αναμετρήσεις διπλώνουν αλόγιστα στο φάκελο μια απλή αντιΠΑΣΟΚ ψήφο, έστω κι αν αυτή οδεύει στη ΝΔ, με μοναδικό στόχο οι πρώτοι να φύγουν από την εξουσία ή και το αντίστροφο. Μα αυτό από μόνο του δεν αποτελεί απάντηση τα χρόνια προβλήματα, στη μονόπλευρη λιτότητα που βασανίζει τα λαϊκά στρώματα. Απλά βγάζουν την αντιλαϊκή πολιτική από την πόρτα και της ανοίγουν μετά να μπει από το παράθυρο. Αλλοι ψηφοφόροι παγιδεύονται στο σχήμα «Δεξιά - αντιδεξιά» και στηρίζουν δογματικά ΠΑΣΟΚ για να μην έρθει η «Δεξιά». Μα έτσι δεν επιβραβεύουν την ασκούμενη, δεξιά στην πράξη, πολιτική; Δε δίνουν κάθε δικαίωμα στον κεντροαριστερό δεξιό να την ασκήσει με ακόμα μεγαλύτερη δριμύτητα, με ακόμα μεγαλύτερο κόστος για τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου;

Το ζητούμενο είναι, και οι δύο εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, να καταποντιστούν πολιτικά. Η μόνη δε ψήφος που εξασφαλίζει μια απάντηση ουσιαστικής πολιτικής αποδυνάμωσής τους, είναι η ψήφος στο ΚΚΕ. Ορθά και κοφτά, τη μόνη πολιτική δύναμη που αξιόπιστα οργανώνει την αντίσταση και την ενισχύει ποιοτικά και ποσοτικά. Η συνειδητοποιημένη ταξική επιλογή, η τόσο αναγκαία ενίσχυση του Κόμματος μπορεί να διαμορφώσει καλύτερες προϋποθέσεις για το λαϊκό κίνημα, για την αντίσταση στη λαίλαπα, για τη ματαίωση επιλογών του κεφαλαίου. Να βοηθήσει για να ανοίξει ο δρόμος για τη συγκρότηση του πλατιού λαϊκού μετώπου, με στόχο την κατάληψη και την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας.

Η ελπίδα

Φάτνες ας γίνουν

οι καρδιές

η ελπίδα να πλαγιάσει

να μεγαλώσει

μέσα εκεί,

στον ουρανό να φτάσει.

*

Κι αφού από

τους πόθους μας τραφεί

κι απ' τα όνειρα βυζάξει

να κατακλύσει όλη τη Γη

που την κατάντησε πληγή,

η μαύρη «νέα τάξη».

*

Φάτνες ας γίνουν

οι καρδιές

η ελπίδα να φωλιάσει,

γιατί αν δε βρει

πού να σταθεί

και πού να απαγκιάσει

από των γκάνγκστερς

τα δεσμά

δε θα λυθεί η πλάση!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ