Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Τι διαφημίζει ο χιονάνθρωπος;

Διαφορετικός ο χιονάνθρωπος της ολοσέλιδης ρεκλάμας από εκείνον των παιδικών μας χρόνων. Αυτός, χρονιάρες μέρες, φοράει ως μεγαλοτραπεζίτης «μονόκλ», καπνίζει πούρο από εκλεκτά καπνά και βέβαια είναι κράχτης ευρωδανείων, που σύμφωνα από όσα ακολουθούν τη διαφήμιση, παρέχονται «εορτοδάνεια» με «προνομιακούς όρους για να κάνετε δώρα σε όποιον αισθάνεσθε δικό σας άνθρωπο».

Εδώ ισχύει το «όλα τα 'χει η Μαριορή» μόνον τα εορτοδάνεια λείπουν, μαζί με σωρεία άλλων παραλλαγών, ως ότου το καμπανάκι χτυπήσει τη λήξη της αποπληρωμής και των «προνομιακών όρων».

Και πραγματικά οι όροι - «και τα ψιλά γράμματα» των συμβολαίων είναι προνομιακά, αλλά για τις τράπεζες, που καταμετρούν υψηλά κέρδη. Κατά την ίδια περίοδο ο λαός κατεβαίνει στους δρόμους για να διεκδικήσει το δίκιο του και να συναντήσει εκεί στην πλατεία Συντάγματος, τη σοκολατο-καραμελένια πολιτεία των Χριστουγέννων και της παρηγοριάς.

Ζαχαρώνουν τα δολώματα για να προσελκύσουν τους ανθρώπους που παρασύρονται στη μαύρη τρύπα του δανεισμού, του χρηματιστηριακού τζόγου, των τυχερών παιγνίων και των παγίδων της ευρωκακομοιριάς.

Να και η επωδός του χιονάνθρωπου - διαφημιστή των εορτοδανείων: «Αυτά τα Χριστούγεννα ελάτε σ' ένα από τα καταστήματά μας, για να γίνουν οι γιορτές πραγματικά χαρούμενες»...

Τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια του Ντίκενς, του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, του δικού μας Παπαδιαμάντη, τυλίγονται τώρα με τραπεζικές επιταγές υποσχέσεων του χιονάνθρωπου της διαφήμισης.

Μόνον που οι χιονάνθρωποι διαλύονται στις πρώτες ακτίνες του ήλιου και μαζί τους τα ευρωόνειρα που καλλιεργούν...


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ