Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Οι εργάτες δεν καλύπτονται από τα 560 ευρώ που προτείνει η ΓΣΕΕ

Τις έντονες αντιδράσεις Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων προκαλεί η στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ) να ξεπουλήσει για ακόμα μια φορά τους εργαζόμενους, προκρίνοντας ως κυρίαρχο κριτήριο για τη διαμόρφωση της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας όχι τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά της «αντοχές της οικονομίας», δηλαδή τις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου. Δείχνοντας έτσι ότι αποτελεί «ένα από τα πιο δημιουργικά εργαλεία κυβέρνησης και κεφαλαίου για την υλοποίηση των αντεργατικών τους σχεδίων», όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Ενα εργαλείο που μοναδική αποστολή έχει «τον αποπροσανατολισμό της εργατικής τάξης, την πώληση της εργατικής δύναμης σε εξευτελιστική τιμή».

Η εργατική τάξη, τονίζει η Ομοσπονδία, δεν πρέπει να έχει σήμερα «καμιά αμφιβολία για το ακόμα χειρότερο μέλλον που της ετοιμάζουν το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του, οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί ευρωλάγνοι συνδικαλιστές». Σήμερα «θαρρετά και αποφασιστικά» πρέπει να βρεθεί σε θέση σύγκρουσης μαζί τους. Καταλήγοντας, η Ομοσπονδία, που στηρίζει το αγωνιστικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ για αύξηση μεροκάματων σύμφωνα με τις ανάγκες της εργατικής οικογένειας, για 7ωρο-5ήμερο-35ωρο κ.ά., «καλεί τον κλάδο να δώσει αγωνιστική συνέχεια και προοπτική στη μεγαλειώδη πανοικοδομική απεργία που έγινε στις 26 Νοέμβρη» και επισημαίνει ότι «κάθε μαχητής σε αυτόν τον αγώνα βοηθά στο να χτίζονται γερά τα θεμέλια για το μέτωπο της ανατροπής αυτής της πολιτικής».

Στην τελευταία συνεδρίαση του τελευταίου Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ, επισημαίνει η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών, συγκρούστηκαν και αυτή τη φορά οι δύο γραμμές στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. «Η γραμμή της πλειοψηφίας, η οποία στηρίζει και προωθεί την κυβερνητική πολιτική και τα κέρδη του κεφαλαίου, διαιωνίζει τη φτώχεια και καθηλώνει στο έσχατο επίπεδο τους μισθούς και τα ημερομίσθια. Και η γραμμή του ΠΑΜΕ, η οποία πορεύεται στο δρόμο της αντίστασης και της ρήξης με αυτή την πολιτική».

Δεκαπέντε χρόνια και πάνω οι εργαζόμενοι, τονίζει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, είναι «καταδικασμένοι στη σκληρή λιτότητα, τη στιγμή που τα κέρδη των βιομηχάνων και των τραπεζών είναι ανεξέλεγκτα». Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προτείνει «560 ευρώ μισθό, τη στιγμή που μόνο η ακρίβεια» εξανεμίζει το μισθό και το μεροκάματο των εργαζομένων.

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να αποφασίσουν ότι δεν μπορούν να αφήσουν τη ζωή τους στα χέρια του κάθε Πολυζωγόπουλου ότι η κατάσταση θα χειροτερεύει, αν ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης και διεκδίκησης δε σηκώσει τη γροθιά του». Τα παραπάνω επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Η εργατική οικογένεια, τονίζει, «δεν αντέχει άλλη φτώχεια και το συνδικαλιστικό κίνημα δεν αντέχει άλλο συμβιβασμένες ηγεσίες». Γι' αυτό είναι ανάγκη οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να ενισχύσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και μέσα από την οργάνωση και ανάπτυξη των αγώνων να διεκδικήσουν αιτήματα ικανά να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

«Η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έκανε την επιλογή της», υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο Σάμου. «Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν τη δική τους, καταδικάζοντας αυτές τις επιλογές και να διεκδικήσουν στο πλευρό και μαζί με το ΠΑΜΕ: Κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ και κατώτερο μεροκάματο 44 ευρώ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ