Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΣΕΕ
Τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» κατέλαβε δύο έδρες στη νέα διοίκηση

Η «επόμενη μέρα» της εκλογικής Γενικής Συνέλευσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου φέρνει τη νέα διοίκηση αντιμέτωπη με τα ίδια προβλήματα. Ωστόσο, για τους δεκάδες χιλιάδες μικρούς εμπόρους, οι οποίοι δίνουν τη μάχη της επιβίωσης κάτω από τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες του πολιτικού και οικονομικού πολέμου που διεξάγει εναντίον τους το μεγάλο κεφάλαιο, επιπρόσθετο πρόβλημα είναι και η επικράτηση στη διοίκηση της ΕΣΕΕ των παρατάξεων της κοινωνικής συναίνεσης και του συμβιβασμού.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων», που υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ, έδωσε τη μάχη μέσα σε δύσκολες συνθήκες και διατήρησε τις δυνάμεις της. Είναι ενδεικτικό, για το κλίμα που επικράτησε στη Γενική Συνέλευση, ότι δεν υπήρξε Διοικητικός Απολογισμός, με το πρόσχημα ότι είχε γίνει τον περασμένο Ιούνη! Η διήμερη διαδικασία (Σάββατο και Κυριακή 22 - 23 Νοέμβρη), υπονομεύτηκε συνειδητά, μέχρι του σημείου να απαλειφθεί από το δελτίο Τύπου οποιαδήποτε αναφορά στην πρώτη μέρα της Συνέλευσης, που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα γίνονταν τοποθετήσεις από παρατάξεις και αντιπροσώπους. Αυτή η αντιμετώπιση της διαδικασίας είχε και έμπρακτα αποτελέσματα. Από τους 316 αντιπροσώπους ψήφισαν οι 295, ωστόσο κατά την έναρξη των εργασιών το Σάββατο, βρίσκονταν μέσα και έξω από την αίθουσα μόλις 127 αντιπρόσωποι.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» έλαβε 29 ψήφους, ποσοστό 10% και δύο έδρες στο νέο ΔΣ. Η «Νέα Εμπορική Πνοή» (ΔΑΚΜΜΕ) 187 ψήφους, 64% και 14 έδρες. Η «Ανανεωτική Πρωτοβουλία Εμπόρων» (ΠΑΣΚΕΒΕ) 40 ψήφους, 14% και 3 έδρες. Η «Ανεξάρτητη Συνεργασία Εμπόρων» (ΑΣΚΜΜΕ) 20 ψήφους, 7% και 1 έδρα. Το «Διεκδικητικό Εμπόριο» 16 ψήφους, 5% και 1 έδρα.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» πρόβαλε την επιτακτική ανάγκη αγωνιστικής ενεργοποίησης της ΕΣΕΕ και της δημιουργίας κοινού μετώπου με τους εργαζομένους και τους αγρότες για να ανατραπεί η - εχθρική και προς τους ΕΒΕ - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Στελέχη της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» σχολίαζαν μετά το αποτέλεσμα ότι ο συνδυασμός έχει ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες τώρα για την αφύπνιση των χιλιάδων μικρών εμπόρων, που δεν εκπροσωπούνται καν μέσα από την ΕΣΕΕ. Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει να δίνει τις μάχες της και μέσα και έξω από το ΔΣ της Συνομοσπονδίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Στις τοποθετήσεις των υπόλοιπων συνδυασμών κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, περίσσεψαν οι «κορόνες» υπέρ της «ανταγωνιστικότητας» και των αποφάσεων της Λισαβόνας που λειτουργούν, ωστόσο, σε βάρος των μικρών εμπόρων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ