Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μια... τίμια «συναλλαγή»

Καινοτόμες ιδέες για το... ποινικό σύστημα εισάγει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κ. Κουλούρης. Αδιάψευστος μάρτυρας, οι δικαιολογίες που ψέλλισε χτες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιβραβεύσει με τον πιο προκλητικό τρόπο, τους κερδοσκόπους της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Επιβράβευση, που έγινε με τη διαγραφή, ακόμα και αυτών των συμβολικών προστίμων που είχαν επιβληθεί από τον πρώην υφυπουργό Χρ. Θεοδώρου, σε 7 ιδιωτικά σχολεία, οι ιδιοκτήτες των οποίων παραβίασαν το νόμο και επέβαλαν την προηγούμενη σχολική χρονιά μεγάλες αύξησης στα δίδακτρα, παραβιάζοντας το πλαφόν του 3,5% που πρόβλεπε ο νόμος. Στην προσπάθειά του, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο υφυπουργός ήταν αποκαλυπτικός.

Ξεκίνησε ψελλίζοντας φτηνές και προκλητικές δικαιολογίες του τύπου «στην πλειοψηφία των περιπτώσεων επρόκειτο για ιστορικές ελληνογαλλικές σχολές «μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που μετά βίας επιβιώνουν», και σοφιστείες περί «επιεικούς Πολιτείας, όπου συντρέχουν λόγοι ουσιαστικής δικαιοσύνης». Στη συνέχεια, αποκάλυψε ότι η ανάκληση των προστίμων υπήρξε προϊόν... τίμιας «συναλλαγής» (του τύπου σας χαρίζω τα πρόστιμα, συγκρατείστε τις αυξήσεις στα δίδακτρα) της κυβέρνησης με τους κερδοσκόπους - σχολάρχες. Οπως ομολόγησε, είχε υποσχεθεί ο ίδιος στους σχολάρχες τη διαγραφή των προστίμων (που τους είχε επιβάλλει ο προκάτοχός του), με αντάλλαγμα να φανούν (οι σχολάρχες) συνεπείς με τη νέα ρύθμιση. Με απλά λόγια, η κυβέρνηση πήρε πίσω τα πρόστιμα, όταν απέσπασε τη «δέσμευση» των σχολαρχών να δείξουν αυτοσυγκράτηση στις αυξήσεις των διδάκτρων για τη φετινή χρονιά!

Διαισθανόμενος, το λάθος του, ο υφυπουργός επικαλέστηκε ένα ακόμη... ακλόνητο επιχείρημα, λέγοντας πως η ανάκληση των προστίμων αποτελεί μια «κίνηση καλής θέλησης» από τη μεριά του υπουργείου «ενόψει των αυστηρών ελέγχων για το 2003 - 2004»! Ηθικόν δίδαγμα πρώτον: κερδοσκοπήστε κι εσείς, μπορείτε. Ηθικόν δίδαγμα δεύτερον: ήρθε η ώρα να αναθεωρήσει η δικονομία τις βασικές αρχές περί εγκλήματος και τιμωρίας. Για παράδειγμα να εισάγει την αρχή «εάν ο εγκληματίας υποσχεθεί ότι... δε θα το ξανακάνει, του παραγράφονται τα μέχρι σήμερα εγκλήματα»! Ηθικόν δίδαγμα τρίτον και απολύτως σοβαρό: μαύρο δαγκωτό στην πολιτική που βαφτίζει «ουσιαστική δικαιοσύνη» την επιβράβευση της κερδοσκοπίας απ' όπου κι αν ασκείται και τα αλισβερίσια με τους κάθε λογής κερδοσκόπους.


Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέσω της ...κοινωνικής ευθύνης η αντιμετώπιση της ακρίβειας(2009-02-26 00:00:00.0)
Με... «μαθηματικό τύπο» τα δίδακτρα!(2004-08-04 00:00:00.0)
Κλίμα «συναίνεσης» με τους σχολάρχες...(2004-04-01 00:00:00.0)
«Παιγνίδια» με τα δίδακτρα(2003-09-10 00:00:00.0)
Δίδακτρα... κατά βούληση(2002-04-23 00:00:00.0)
Δεν αποκλείεται η επιβολή πλαφόν(1996-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ