Σάββατο 22 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΣΚΟΥΠΑ»
Ξεπούλημα ολυμπιακών προδιαγραφών

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το ...έκτο νομοσχέδιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Στο ξεπούλημα μεγάλου μέρους των ολυμπιακών εγκαταστάσεων που κατασκευάζονται με χρήματα του ελληνικού λαού, μέσω της Ανώνυμης Εταιρίας «Εταιρία Τουριστικά Ακίνητα», προχωρά η κυβέρνηση. Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου Πολιτισμού που κατατέθηκε χτες στη Βουλή και με το οποίο ρυθμίζονται θέματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα παραχώρησης της χρήσης και διαχείρισης των «περιουσιακών στοιχείων που προκύπτουν από την εκτέλεση Ολυμπιακών έργων», στην ΕΤΑ ΑΕ «υπό την προϋπόθεση ότι τα περιουσιακά αυτά στοιχεία εντάσσονται στους σκοπούς της». Επιπρόσθετα, με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου μπορεί να παραχωρηθεί και η κυριότητα αυτών των εγκαταστάσεων στην ΕΤΑ.

Προηγούμενες δηλώσεις υπουργών, τόσο του Α. Τσοχατζόπουλου, όσο και άλλων, περί «αθλητικού τουρισμού» και της αναγκαίας σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την «αξιοποίηση» αθλητικών εγκαταστάσεων που φτιάχνονται λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το ρόλο που θα κληθεί να παίξει η ΕΤΑ ΑΕ. Ακόμη περισσότερο, μετά την ένταξή της στο χρηματιστήριο, που αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου, η μεταβίβαση της κυριότητας οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου στην ΕΤΑ, διακόπτει παντελώς τη σχέση του με το Δημόσιο και μπορεί να μεταβάλλει και τη χρήση του.

Αλλωστε, όπως έχουν δηλώσει στο παρελθόν κυβερνητικά στελέχη, το ξεπούλημα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι ο μόνος... ενδεδειγμένος τρόπος, ώστε να μπορέσουν οι εγκαταστάσεις να συντηρηθούν μετά το 2004.

Κατά τα άλλα, το νομοσχέδιο θεσπίζει γιγαντιαίους όρους δόμησης στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Ολυμπιακό Στάδιο στο Μαρούσι (ΟΑΚΑ) που φτάνει ακόμα και το 1,9 (!). Γεγονός που σημαίνει ότι μετά τους αγώνες στις περιοχές αυτές θα κατασκευαστούν τεράστια εμπορικά μεγαθήρια, τα οποία θα τα εκμεταλλεύονται επιχειρηματίες. Κατά τη διάρκεια των αγώνων, εκεί, θα κατασκευαστεί δημοσιογραφικό χωριό.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το νομοσχέδιο ορίζει ακόμα ότι στη μαρίνα του Φλοίσβου, επιτρέπονται μεταολυμπιακές χρήσεις εμπορικών δραστηριοτήτων, διοίκησης, που εξυπηρετούν τη λειτουργία του τουριστικού λιμένα...

Σε άλλα άρθρα του, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το προσωπικό της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων επιτρέπεται να διατίθεται στα μέτρα τάξης και ασφάλειας της Ολυμπιάδας, κατά παρέκκλιση των ρυθμίσεων περί ημερήσιας ανάπαυσης καθώς και του προβλεπόμενου κατά περίπτωση συνολικού αριθμού ωρών εργασίας και μέχρι 56 ώρες ανά βδομάδα. Στο προσωπικό αυτό θα καταβάλλεται ειδική αποζημίωση, ενώ θα υπάρξει η δυνατότητα αναστολής των κανονικών του αδειών.

Επίσης, στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής θα συσταθεί ειδική υπηρεσία, επίπεδου υποδιεύθυνσης, με τίτλο «Θάλαμος Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ