Σάββατο 22 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Πάρκο επιχειρηματιών με υπογραφή πρωθυπουργού!

Μια πολυτελή πόλη 15.000 κατοίκων ετοιμάζεται να «φυτεύσει», αντί για πράσινο, η κυβέρνηση στο υποτιθέμενο Μητροπολιτικό Πάρκο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Η οικοπεδοποίηση αυτή ενός σημαντικού τμήματος του χώρου, που περιλαμβάνει ακόμη την κατασκευή ξενοδοχείου, κτιρίων γραφείων, εμπορικών κέντρων κ.ά., σε συνδυασμό με δεκάδες άλλα κτίρια διαφόρων χρήσεων, το Συνεδριακό Κέντρο, στο οποίο θα μετατραπούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Αεροδρομίου, αλλά και με τα αθλητικά κέντρα που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους θα παραμείνουν και μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, μετατρέπει την περιοχή σε ένα απέραντο «πάρκο» ιδιωτικής εκμετάλλευσης.

Αυτό αποκαλύπτεται από την ίδια την εισήγηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, που περιλαμβάνει τα συμπεράσματα και τις αποφάσεις της διυπουργικής σύσκεψης της 24 Οκτώβρη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνοδευτική επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός προς τους συναρμόδιους υπουργούς (Οικονομίας, Εθνικής Αμυνας, ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών, Πολιτισμού και Τύπου) στις 3 Νοέμβρη δηλώνει ότι ο ίδιος συμφωνεί απολύτως με την εισήγηση αυτή και τους καλεί μέχρι τις 7 Νοέμβρη το αργότερο να υποβάλουν τις τυχόν παρατηρήσεις τους.

Αποψη του χώρου του αεροδρομίου του Ελληνικού
Αποψη του χώρου του αεροδρομίου του Ελληνικού
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εισήγηση αυτή, που παρουσιάζει σήμερα κατ' αποκλειστικότητα ο «Ρ», δεν αναφέρει τίποτε για τις επιπτώσεις - κυκλοφοριακές, λειτουργικές, πολεοδομικές, περιβαλλοντικές και άλλες - που θα έχουν όλες αυτές οι δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή. Παραδέχεται όμως ότι για να επιτραπεί να αναπτυχθούν θα πρέπει - και μάλιστα μέχρι τις 31 Δεκέμβρη - να ψηφιστεί νέα νομοθετική ρύθμιση για τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής, που σήμερα με βάση το νόμο 2338/85 καθορίζεται ότι «προορίζεται κυρίως για τη δημιουργία μητροπολιτικής ζώνης πρασίνου». Περιγράφει μάλιστα αναλυτικά τι θα πρέπει να περιέχει αυτή η ρύθμιση που θα προωθήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Τσιμέντο να γίνει!

Πιο συγκεκριμένα για οικιστική ανάπτυξη (πολυτελούς και μέσης κατοικίας, όπως λέει), αλλά και κατασκευή ξενοδοχείου και άλλων εμπορικών κέντρων, θα παραχωρηθεί έκταση 1.000 στρεμμάτων από τη συνολική έκταση των 5.300 στρεμμάτων που αποτελούν το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού και την πρώην αμερικάνικη βάση. Για την έκταση αυτή προβλέπεται να δοθεί ένας μέσος συντελεστής δόμησης 0,8 που σημαίνει - αν αφαιρεθεί ένα 25% για το οδικό δίκτυο και αν υπολογιστεί ένας μέσος όρος 40 τετραγωνικά μέτρα κατ' άτομο - ότι θα κτιστεί μια πόλη 15.000 κατοίκων τουλάχιστον!

Φωτοτυπία 1: Το έγγραφο με την υπογραφή Σημίτη προς τους συναρμόδιους υπουργούς
Φωτοτυπία 1: Το έγγραφο με την υπογραφή Σημίτη προς τους συναρμόδιους υπουργούς
Από τα υπόλοιπα 4.300 στρέμματα τα 480 θα καταλάβουν το συνεδριακό κέντρο, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλες εγκαταστάσεις αναψυχής και πολιτισμού. Αλλα 420 στρέμματα θα διατεθούν σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις, όπως τα αμαξοστάσια του τραμ και των λεωφορείων, το FIR Αθηνών της ΥΠΑ, ο σταθμός της ΔΕΗ, η ΕΜΥ, ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Θα απομείνουν, δηλαδή, 3.400 στρέμματα πρασίνου, όπως υποστηρίζει ο ΟΡΣΑ και θα είναι αυτό ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα του κόσμου. Είναι έτσι, όμως;

Η λαθροχειρία...

Πρέπει να πούμε ότι εδώ γίνεται μια τεράστια λαθροχειρία, καθώς: Αφ' ενός, όπως σημειώνεται, υπάρχουν και άλλα αιτήματα από διάφορους φορείς για παραχώρηση χώρων για διάφορες χρήσεις, ενώ ήδη έχει αποδεχτεί τα αιτήματα για δύο σταθμούς του μετρό, γήπεδο κρίκετ, μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας, κτίριο του Συλλόγου «Χαμόγελο του παιδιού», κέντρο περίθαλψης και συλλόγων ΑμΕΑ και αρκετές εγκαταστάσεις πρόνοιας (θεραπευτήρια κλπ.). Αφ' ετέρου δεν υπολογίζεται ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες θα χρειαστούν διάφορες υποστηρικτικές λειτουργίες (πάρκινγκ, δρόμους κλπ.) που θα καταλάβουν μεγάλο μέρος του πάρκου σε βάρος του πρασίνου. Μια ματιά να ρίξει κανείς γύρω από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Φάληρο θα καταλάβει... Τέλος, προφανώς για να υπάρξουν λιγότερες αντιδράσεις από το Δήμο Ελληνικού, εισηγείται την κατασκευή μέσα στο χώρο και του Δημαρχείου!

Τα σενάρια...

Την εκμετάλλευση των 1.000 στρεμμάτων οικιστικής ανάπτυξης θα αναλάβουν βέβαια οι ιδιώτες. Εδώ αναπτύσσονται μάλιστα τρία σενάρια: Είτε να δοθεί απευθείας σ' αυτούς - σε μεγάλη εταιρία - ύστερα από διαγωνισμό. Είτε με τη θεσμοθέτηση νέου φορέα ανάπτυξης με τη συμμετοχή των ιδιωτών. Είτε μέσω των ημιδημόσιων πια εταιριών, όπως η ΕΤΑ και η ΚΕΔ. Οποιος επιλεγεί θα καταβάλει κάποιες ετήσιες εισφορές (προτείνεται το ποσό των 10 εκατ. ευρώ) στο φορέα που θα δημιουργηθεί και θα έχει υποτίθεται τη διαχείριση του Πάρκου που θα απομείνει και το οποίο δε θα αποτελεί τίποτε άλλο από μία ασυνεχή «πρασιά» των διαφόρων δραστηριοτήτων. Ενα άλλο μέρος των εισφορών (προτείνεται 5 εκατ. ευρώ) θα πηγαίνει για τη συντήρηση άλλων πάρκων της Αθήνας.

Μην ξεχνάμε, πάντως, ότι το ξεπούλημα τμήματος της έκτασης του Ελληνικού σε ιδιώτες ήταν μία από τις περιβόητες προτάσεις Σπράου για τον περιορισμό των κρατικών ελλειμμάτων...

Το όλο σχέδιο αναμένεται ασφαλώς να βρει σύμφωνο και το κόμμα της ΝΔ. Αρκεί να θυμηθούμε ότι παρόμοια πρόταση υπήρχε στο πρόγραμμα της Ντ. Μπακογιάννη κατά τη διεκδίκηση του Δήμου της Αθήνας.

...και η υλοποίηση

Στην Εισήγηση του ΟΡΣΑ αναφέρονται ένα προς ένα τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, με πρώτο την ανάθεση διεθνούς διαγωνισμού ιδεών ως τις 10 Δεκέμβρη για τον τρόπο ανάπτυξης του πάρκου και τις επιμέρους περιοχές που θα διατεθούν για οικοπεδοποίηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αποτελέσματα του διαγωνισμού προβλέπεται να εκτεθούν στις 30 Μάρτη 2004 και τα βραβεία θα απονεμηθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, προφανώς για να εγκαινιάσει άλλη μία μακέτα, βαδίζοντας στην τελική ευθεία των εκλογών...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ