Σάββατο 22 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέο σχέδιο επεξεργάζονται Τουρκία - Ντενκτάς

«Η Αγκυρα και ο Ραούφ Ντενκτάς επεξεργάζονται σχέδιο για το Κυπριακό, το οποίο θα υποβάλουν στο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών γύρω στα μέσα Ιανουαρίου». Τη δήλωση αυτή έκανε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας πως αυτό προκύπτει από τις συνομιλίες που είχε στην Αγκυρα ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Γουέστον.

Ο Γ. Ιακώβου, αφού ανέφερε ότι το τουρκικό σχέδιο βρίσκεται εκτός της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών και του σχεδίου Ανάν, παρόλο που περιλαμβάνει ορισμένες πρόνοιές του, υπενθύμισε πως η τουρκική πλευρά εμμένει στη διπλή κυριαρχία και στη δημιουργία δύο κρατών.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να σπρώξουν τα πράγματα σε λύση πριν από την 1η Μάη του 2004 και απορρίπτουν οποιαδήποτε συζήτηση για δύο κράτη ή οποιοδήποτε σχέδιο εκτός του σχεδίου Ανάν.

Στο μεταξύ ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον άρχισε χτες το πρωί επαφές στα Κατεχόμενα, με συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου. Μετά τη συνάντηση μέλος του κόμματος δήλωσε ότι στο μόνο που συμφώνησε η αντιπροσωπεία με τον κ. Γουέστον είναι η ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Είπε επίσης πως δε συμφωνούν με τη διάγνωση του προβλήματος που γίνεται από αμερικανικής πλευράς και ότι οι προσδοκίες των Τουρκοκυπρίων είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές του Τόμας Γουέστον.

Για το σχέδιο Ανάν, είπε πως «δεν εγγυάται ότι οι Τουρκοκύπριοι δε θα ζήσουν τις κακές ημέρες, που έζησαν στο παρελθόν».

Αλλο μέλος της αντιπροσωπείας επανέλαβε τις θέσεις του Κόμματος Εθνικής Ενότητας υπέρ της συνομοσπονδίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμερικανικές απειλές(30/10/2004)
Δεν προβλέπουν επαναδιαπραγμάτευση του «σχεδίου Ανάν» οι Αμερικανοί(19/6/2004)
Διαρκής η πίεση των ΗΠΑ(3/3/2004)
Εντονο αμερικανικό «ενδιαφέρον»(14/6/2003)
Συσκέψεις επί συσκέψεων...(14/2/2003)
Ταχύτερους ρυθμούς θέλει το Συμβούλιο Ασφαλείας(21/3/2002)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org