Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Πάνω από τους 44 νεκρούς το συμφέρον της εταιρίας!

Απόφαση - πρόκληση σε βάρος συνδικαλιστή που αποκάλυψε τις εφοπλιστικές ευθύνες για τα ναυάγια του ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ και ΔΥΣΤΟΣ

Ευθεία βολή στις θεμελιώδεις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες ολόκληρου του εργατικού κινήματος εκτοξεύτηκε από τον Αρειο Πάγο, ο οποίος με απόφασή του αίρει το στοιχειώδες δικαίωμα από κάθε εργαζόμενο να αντιδρά και να αντιστέκεται απέναντι στην ασυδοσία του εργοδότη του! Το δικαστήριο με απόφαση που εξέδωσε, «τιμωρεί» το συνδικαλιστή της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού Ηλία Σταυρουλάκη, επειδή, ενώ εργαζόταν ως επιθεωρητής στην ιδιωτική εταιρία Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ, κατέθεσε στη δικαιοσύνη όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του και αποδείκνυαν τις εγκληματικές ευθύνες της εταιρίας αυτής για τα τραγικά ναυάγια των πλοίων «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» και «ΔΥΣΤΟΣ»! Ο Αρειος Πάγος έκρινε με την απόφασή του - με αριθμό 1100/2003 - ότι σωστά έπραξε ο Ελληνικός Νηογνώμονας και απέλυσε τον Ηλία Σταυρουλάκη γιατί μετά από τις καταθέσεις του στη δικαιοσύνη «είναι αδύνατη - όπως αναφέρεται - η αρμονική συνεργασία τους αφού εξέλειπε το πνεύμα συνεργασίας και η σχέση εμπιστοσύνης προς αυτόν»! Δηλαδή κατά τον Αρειο Πάγο, αν ο Ηλ. Σταυρουλάκης απέκρυβε την αλήθεια για τα δύο ναυάγια τα οποία στοίχισαν τη ζωή συνολικά σε 44 ανθρώπους, θα ήταν όλα «μέλι - γάλα»!

Δε θέλει ιδιαίτερη προσπάθεια για να γίνει αντιληπτό ότι η απόφαση αυτή φέρει ακέραια τη σφραγίδα των εφοπλιστών των οποίων παραμάγαζο είναι ο Ελληνικός Νηογνώμονας, αλλά και αυτών που τους υπηρετούν δηλαδή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αλλωστε τα γεγονότα κραυγάζουν. Ο Ηλίας Σταυρουλάκης, εκτός από επιθεωρητής του Νηογνώμονα, ήταν μέλος της επιτροπής διερεύνησης των αιτιών για τη βύθιση αυτών των πλοίων που είχε συγκροτήσει η ΠΕΜΕΝ και μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου Εμπορικού Ναυτικού. Με βάση αυτές του τις ιδιότητες κλήθηκε από τις δικαστικές αρχές του Πειραιά προκειμένου να καταθέσει όλα όσα γνώριζε με αποτέλεσμα ο Νηογνώμονας αυθαίρετα να τον απολύσει και ο συνδικαλιστής να προσφύγει στον Αρειο Πάγο.

Ομως ο Αρειος Πάγος αγνόησε ότι από τα στοιχεία που κατέθεσε ο Ηλίας Σταυρουλάκης, αποδείχτηκε ότι το «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» και το «ΔΥΣΤΟΣ» ήταν δύο σαπιοκάραβα και ότι τα ναυάγιά τους ήταν προδιαγεγραμμένα. Το δικαστήριο παραγνώρισε προκλητικά ότι οι καταθέσεις του συνδικαλιστή ήταν αληθινές αφού στελέχη του Ελληνικού Νηογνώμονα καταδικάστηκαν από τις δικαστικές αρχές του Πειραιά για τις εγκληματικές ευθύνες του Νηογνώμονα γι' αυτές τις δύο ναυτικές τραγωδίες.

Η ΠΕΜΕΝ με δελτίο Τύπου που εξέδωσε εξαπολύει δριμύ κατηγορώ για τη δικαστική απόφαση σημειώνοντας: «Ετσι τιμωρείται ο εργαζόμενος Ηλίας Σταυρουλάκης, η αλήθεια, η συνέπεια, το κοινωνικό συμφέρον, με πολύχρονη ανεργία. Γιατί κριτήριο της απόφασης είναι η αρμονική συνεργασία δηλαδή η υποβοήθηση του εργοδότη στο παράνομο έργο του για τη συσσώρευση κερδών ποτισμένων με το αίμα των αδικοχαμένων ναυτεργατών, αναδεικνύοντας τον ταξικό χαρακτήρα της κατ' ευφημισμό ανεξάρτητης δικαιοσύνης». Επισημαίνει ότι ο Αρειος Πάγος εκτός των άλλων αγνόησε και το γεγονός ότι «η εταιρία Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών, αλλά της έχει παρασχεθεί δημόσια εξουσία η οποία συνίσταται στον έλεγχο των πλοίων και στην έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας, για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».

«Είναι προφανές - τονίζει - ότι η απόλυση του Ηλία Σταυρουλάκη είναι εκδικητική για τη συνδικαλιστική του δράση» και «στρέφεται γενικότερα ενάντια σε θεμελιώδεις δημοκρατικές συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων. Η προσαγωγή πρωτοπόρων εργατικών - συνδικαλιστικών στελεχών στα δικαστήρια με χαλκευμένες κατηγορίες, η "βιομηχανία" αποφάσεων των δικαστηρίων που χαρακτηρίζουν όλες τις απεργίες των εργαζομένων παράνομες και καταχρηστικές, η κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία δεν πρόκειται να ανακόψουν τους αγώνες των εργαζομένων που αναπτύσσονται από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα». Η ΠΕΜΕΝ κάνει σαφές ότι μαζί με όλους τους ναυτεργάτες θα συνεχίσει με συνέπεια και αποφασιστικότητα να αγωνίζεται για τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ