Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανατριχιαστικό όραμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Σήμερα, το εντυπωσιακό αντιπολεμικό κίνημα και η συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ παρέχουν ένα πρώτο, έστω ατελές και υπό διαμόρφωση έδαφος, για την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης από τη σκοπιά της Αριστεράς». Αυτά αναγράφονται στις προτάσεις της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, ενόψει του προγραμματικού συνεδρίου του.

Για να καταλάβετε, λοιπόν, ακόμη καλύτερα το προαναφερόμενο «υπό διαμόρφωση έδαφος για την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης από τη σκοπιά της Αριστεράς», σας πληροφορούμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ (ΕΚΦ), στο οποίο συμμετέχει και ο ΣΥΝ, απαίτησε από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της Κούβας, να πραγματοποιήσει την όποια εκδήλωσή της έξω από τους χώρους που θα συνεδριάζει το ΕΚΦ, αυτές τις μέρες στο Παρίσι...

Με άλλα λόγια, εμπάργκο επιβάλλουν οι ΗΠΑ, διπλωματικές και άλλες κυρώσεις αποφασίζει η ΕΕ, έρχεται και το ΕΚΦ να δώσει τη δική του συμβολή στη γενικότερη ιμπεριαλιστική -αντικουβανική εκστρατεία. Μόνον ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει το -«έστω ατελές»- όραμα των «αριστερών» αυτών για την Ευρώπη...

Ας περιμένουν...

Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα γεωργικά μηχανήματα έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. Μόνο που οι αγρότες θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι τη στιγμή που η ΕΕ θα εγκρίνει - αν και εφόσον εγκρίνει - τις σχετικές προτάσεις... Μέχρι τότε, ας συνηθίσουν στην ιδέα, ότι στις προμήθειες που παρακρατούν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί από τα μέλη τους, θα επιβάλλεται πλέον και ΦΠΑ 18%. Το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ με συντελεστή 18%, προωθεί η κυβέρνηση με το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο και θα ισχύσει μετά την ψήφισή του.

Τα της Παιδείας...

«Ναι, βεβαίως! - στα σχολεία της Κυψέλης! Σε πολλά δημοτικά η σχέση αλλοδαπών παιδιών - γηγενών είναι ήδη 7 προς 3!

Κι όμως καταργούν τις "τάξεις υποδοχής"...

Οχι! κονδύλια για αναπληρωτές - για πρόσληψη αναπληρωτών δεν υπάρχουν...

Υπάρχουν όμως τεράστια ποσά για τη διαφήμιση που κάνει το υπουργείο Παιδείας, από τηλεοράσεως και εφημερίδων, για το πόσο καλά πάει η Παιδεία σ' αυτόν τον μακάριο κόσμο (καθ' οδόν προς τον άλλον)

Ναι! Και οι δάσκαλοι μένουν αβοήθητοι - ανεκπαίδευτοι οι περισσότεροι - να τα βγάλουν πέρα αυτοσχεδιάζοντας...

...Θέλετε να τρελαθείτε τελείως (αν δε σας έχουν τρελάνει τα φροντιστήρια - άλλη ρωμαίικη πατέντα της ξεφτίλας που ακούει στο όνομα Εκπαίδευση στην "ισχυρή Ελλάδα") - τώρα κάνουν φροντιστήριο και οι ...φοιτητές στα ΑΕΙ!!! Για να βγάλουν τις χρονιές!! 300 ευρώ το μάθημα! Το 70% των φοιτητών που πάνε να τελειώσουν, πάει ...φροντιστήριο!!

Κι όταν βγουν (παρ' ότι ήδη τα μισά Πανεπιστήμια έχουν "συνδεθεί με την αγορά εργασίας", είναι δηλαδή υποχείρια των Εταιρειών) 134.700 πτυχιούχοι είναι χωρίς δουλειά! (προχθεσινά "Νέα")

Ανεργοι! Μάλιστα, οι περισσότεροι, μακροχρόνιοι!»

Του Στάθη από το «Ναυτίλο» του, στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία».

Γιορτάζουν το ξεπούλημα...

Δεν έχουν το θεό τους οι εκσυγχρονιστές. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χτεσινή πρόσκληση που έφτασε στα μέσα ενημέρωσης. Με την πρόσκληση αυτή, η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΔΕΗ καλεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να καλύψουν τη σημερινή εκδήλωση με θέμα «ΔΕΗ ΑΕ. Ισχυρή, πολυμετοχική, με δυναμική προοπτική ανάπτυξης» που θα γίνει στον πολυχώρο «Αθηναΐς» στο Γκάζι. Οπως αναφέρεται στην πρόσκληση, την εκδήλωση «θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης και ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Ακης Τσοχατζόπουλος. Θα ακολουθήσει δεξίωση»!

Στην ουσία, η εκδήλωση γίνεται, προκειμένου να... γιορτάσουν οι κυβερνώντες και οι διορισμένοι από την κυβέρνηση διοικούντες της ΔΕΗ - μαζί με όσους φιλοδοξούν να «τρυγήσουν» την επιχείρηση - το νέο βήμα που έγινε πρόσφατα στην κατεύθυνση της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, περιορίζοντας έτσι το ποσοστό των μετοχών που κατέχει το δημόσιο μόλις στο 51%! Οι άνθρωποι βρήκαν μια ακόμη ευκαιρία να γιορτάσουν για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, πίνοντας σαμπάνια. Δοξάστε τους...

Πρόβα αντιλαϊκής επέλασης

Οι χτεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων για τα μέτρα που θα ληφθούν τον Αύγουστο προκειμένου η πόλη να λειτουργεί, λένε, όπως πρέπει - δηλαδή σαν σε ...δοκιμαστικό σωλήνα - τις μέρες διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν ένας πρώτης τάξεως πολιτικός ελιγμός. Οσα ανακοινώθηκαν «στολίστηκαν» με λέξεις όπως «συναίνεση», «συμφωνία», «συνεργασία», «κατανόηση» και πολλά ακόμα προπαγανδιστικά που προετοιμάζουν τους εργαζόμενους να δεχτούν αδιαμαρτύρητα τα δεινά που τους ετοιμάζουν με πρόσχημα τη διοργάνωση...

Εφαρμογή συνεχούς ωραρίου, περιορισμοί στην κυκλοφορία, αλλεπάλληλοι έλεγχοι με χιλιάδες εναέριες κάμερες και επίγειες αστυνομικές δυνάμεις. Ισως και απαγόρευση των απεργιών, των διαδηλώσεων, των κινητοποιήσεων. Αν χρειαστεί, βέβαια, όπως είπε ο υπουργός Πολιτισμού. Μπορεί ορισμένα από αυτά να βρίσκονται ένα βήμα πίσω από εκείνα που μέχρι πριν λίγες μέρες διέρρεαν στον Τύπο. Ομως, είναι βέβαιο ότι τα πράγματα στην πορεία θα αλλάξουν. Για παράδειγμα, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα λεγόταν και γραφόταν ότι τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά όλο το 24ωρο αλλά και την Κυριακή, χτες ανακοινώθηκε ότι τα καταστήματα θα είναι κλειστά την Κυριακή και τις υπόλοιπες μέρες θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Αυτά χτες. Μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, που θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, ποιος εγγυάται ότι όλ' αυτά δε θα επανέλθουν και μάλιστα με νόμο; Αφού στο μεταξύ θα έχουν γίνει και οι εκλογές...

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, όπως αποδεικνύεται, δεν αποτελούν παρά ένα ακόμη ιδιότυπο «test event» (σ.σ. δοκιμαστική διοργάνωση) για την ακόμη εντονότερη επέλαση κατά των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού. Ολα όσα θα εφαρμοστούν εκείνες τις μέρες και που θα σκεπάζονται από τη λάμψη και το πανηγυρικό κλίμα που θα έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση και η «Αθήνα 2004», θα αποτελούν τον προθάλαμο για τη μετά τους αγώνες εποχή. Ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού μόλις μία μέρα μετά τις εξαγγελίες το είπε καθαρά σε συνέντευξή του. «Θα έλεγα ότι έχουμε μια εμπειρία, η οποία μπορεί να μας επιτρέψει να αφομοιώσουμε μέτρα για μια καλύτερη Αθήνα, για μια καλύτερη Ελλάδα. Διότι αλίμονο εάν δεν αποκτήσουμε κάποια πλεονεκτήματα από την προσπάθεια. Πρέπει να μείνουν πολλά πράγματα στη χώρα και όχι μόνο κτίρια και δρόμοι, πρέπει να μείνουν και άλλα πράγματα στη συμπεριφορά μας».

Αν μη τι άλλο, αυτό αποτελεί την πιο επίσημη ομολογία ότι όσα εφαρμοστούν όχι μόνο δεν είναι προσωρινά αλλά εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό επιβολής μέτρων που χρειάζονται για να διευκολύνουν την ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στα λαϊκά στρώματα για την ολοκληρωτική υποταγή τους στο σύστημα. Γι' αυτό το λόγο οι εργαζόμενοι, οι νέοι, όλοι όσοι θίγονται από αυτή την πολιτική πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους στις Ολυμπιακές «Σειρήνες» και να χαράξουν το δρόμο του αγώνα ενάντια σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις που αποβλέπουν στον περιορισμό των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών. Που θέτουν ακόμη περισσότερα εμπόδια στην πάλη τους για το δικό τους μέλλον.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Τα κεντροδεξιά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ αυτή η συζήτηση, που άνοιξε από χτες με τη συνέντευξη Καραμανλή στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», για το αν η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα δεξιό ή κεντροδεξιό. Η ...πολιτική χωροταξία πάλι στην επιφάνεια, χωρίς (φυσικά) να συζητούνται οι πολιτικές επιλογές των κομμάτων. Ούτε καν στα πολύ βασικά ζητήματα.

Πρώτος και καλύτερος παρενέβη, βέβαια, ο Χρήστος Πρωτόπαππας, για να υποστηρίξει πως η Νέα Δημοκρατία είναι η «Δεξιά». Για κάποιο ανεξήγητο λόγο, οι ΠΑΣΟΚοι θεωρούν πως αν η δεξιά αποδειχθεί «δεξιά» τότε αυτομάτως το ΠΑΣΟΚ γίνεται «κέντρο», αν όχι «αριστερά»...

Μόνο που την παραδοχή ότι η ΝΔ είναι «δεξιά» πρέπει να ακολουθήσουν και ορισμένες εξηγήσεις: Για παράδειγμα, με τις ψήφους της ΝΔ, ψηφίστηκε ο αντιτρομοκρατικός νόμος του ΠΑΣΟΚ. Συνήθως ψηφίζουν παρεούλα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα νομοσχέδια. Το ΠΑΣΟΚ πήρε τον αντιασφαλιστικό νόμο Σιούφα και τον έκανε ακόμη χειρότερο, κλπ., κλπ.

Πάντως, μας είναι πολύ γνωστή και οικεία πλέον η τάση στην προεκλογική περίοδο τα δυο κόμματα να συνωστίζονται στο «κέντρο». Μόνο μετά τις εκλογές παρατηρούνται οι δεξιές «κεντρόφυγες» δυνάμεις. Ιδιαίτερα, όταν στο επίκεντρο έρχονται οι απαιτήσεις του κόσμου.

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ, ομολογουμένως, η «σύσταση», που απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, στους διοικητές των ΔΕΚΟ για πάγωμα των προσλήψεων την προεκλογική περίοδο. Συγκινηθήκαμε από την ευαισθησία του.

Μόνο που οι ΔΕΚΟ, ως γνωστόν, είναι πλέον ανεξάρτητες εταιρίες, εισηγμένες οι περισσότερες στο Χρηματιστήριο. Αν οι διοικητές τους τάξουν κάποιες προσλήψεις και τις «συνδέσουν» με το εκλογικό αποτέλεσμα, τι φταίει ο δυστυχής υπουργός; Αυτός ...τους τα είπε.

Αλλωστε, μιλάμε για τον υπουργό της ίδιας κυβέρνησης, που έχει εγκρίνει τα κονδύλια των προσλήψεων (και εκτός ΑΣΕΠ) για θέσεις μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα και σε άλλους σχετικούς οργανισμούς. Ετσι, για να μην ξεχνιόμαστε...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Το γαρ πολύ της (ΠΑΣΟΚο)θλίψεως...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Καταγγέλλουμε στον κερκυραϊκό λαό και την πολιτική, αλλά και τους εκφραστές της. Τους καταγγέλλουμε ανοιχτά για την ουσιαστική συμβολή τους στην απαξίωση του συστήματος δημόσιας εκπαίδευσης. Τους καταγγέλλουμε επίσης για τη συσσώρευση μαύρου πλούτου δισεκατομμυρίων στους τραπεζικούς λογαριασμούς και στα ταμεία της φανερής και κρυφής παραπαιδείας»! Οχι, μη σπεύσετε να συμπεράνετε πως είναι το ΚΚΕ που καταγγέλλει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Ούτε είναι οι θιγόμενοι γονείς και μαθητές που πληρώνουν τα δισεκατομμύρια στην παραπαιδεία... Πρόκειται για καταγγελία της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας ενάντια στο ΚΚΕ! Φαίνεται, όπως σκωπτικά σχολίασε η ΝΕ Κέρκυρας του Κόμματος, ότι τόσα χρόνια το ΚΚΕ κυβερνά την Ελλάδα!

Είναι φανερό, όμως, πως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν χάσει μαζί με την ψυχραιμία τους και κάθε μέτρο. Ισως, επειδή πιάστηκαν στα πράσα - εκτός των άλλων. Οπως είναι γνωστό, η κυβερνητική πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κέρκυρας είχε αποφασίσει το κλείσιμο των απογευματινών σχολείων του 3ου ΤΕΕ για τους εργαζόμενους μαθητές - εξαποστέλλοντας τους αναγκαστικά σε ιδιωτικά σχολεία ή στα σπίτια τους. Τελικά, βέβαια, κάτω από την πίεση των κομμουνιστών, αλλά και των καθηγητών και μαθητών, το ΝΣ υποχρεώθηκε να ανακαλέσει την απόφαση, έστω και προσωρινά για ένα χρόνο. Κι αυτό, φαίνεται, τους κόστισε για να συμπεριφέρονται έτσι γελοία...

Πάρ' τους στο γάμο σου...

Τετράωρη στάση εργασίας είχαν χτες οι εργαζόμενοι στο ιδιωτικό νοσοκομείο «ΙΑΣΩ GENERAL», διαμαρτυρόμενοι για την τρομοκρατική απόλυση μιας εργαζόμενης.

Στη διάρκεια της στάσης έφτασαν στο «Ιασώ» ο Αλ. Καλύβης και Κ. Κοτζαμάνης, στελέχη της διοίκησης της ΓΣΕΕ, και μαζί με την πρόεδρο του σωματείου ανέβηκαν στη διοίκηση του νοσοκομείου. Κι όταν κατέβηκαν πρότειναν «εις ένδειξιν καλής θελήσεως» να σταματήσουν οι εργαζόμενοι τη στάση, για να έρθει ο πρόεδρος της επιχείρησης και να συζητήσουν για την απόλυση.

Αντί, λοιπόν, να πείσουν όλους τους εργαζόμενους να βγουν στο προαύλιο, ώστε να καταλάβει η εργοδοσία τι σημαίνει ενωμένη και μαζική αντίσταση, έκαναν αυτό που ήθελε ο πρόεδρος της επιχείρησης. Πάρ' τους, δηλαδή, στο γάμο σου να σου πούνε και του χρόνου, που λέει κι ο λαός.

Εργα με... ημερομηνία λήξης!

«H κοίτη του Κηφισού έχει μεγαλώσει πάρα πολύ, είναι τριπλάσια απ' ό,τι ήταν πέρσι και βέβαια με την ολοκλήρωση του έργου θα γίνει 4,5 φορές μεγαλύτερη. Το έργο έχει γίνει με πρόβλεψη 50 ετών. Αν συμβεί κάτι το εξαιρετικό, που κανείς δεν μπορούσε να το προβλέψει, ούτε με βάση τα δεδομένα των τελευταίων 100 χρόνων, τότε πιθανόν να έχουμε πρόβλημα. Αλλά διαφορετικά δε θα υπάρξει πρόβλημα από τον Κηφισό».

Η εντυπωσιακή αυτή ομολογία - που γίνεται ακόμη και μετά το διαβόητο και πανάκριβο για το λαό «ράβε - ξήλωνε», στον Κηφισό - ανήκει στην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, και την αλιεύσαμε από συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του «Αντένα».

Μπήκαμε αμέσως στον πειρασμό να παραφράσουμε ένα παλιό τραγουδάκι που έλεγε «Τι 30, τι 40, τι 50, η ζωή είναι ωραία» κι ας... πλημμυρίζουμε! Αλλά, ας σοβαρευτούμε: Αλήθεια κι άλλα τέτοια έργα, με... ημερομηνία λήξης, θα περιλαμβάνει η διαφημιστική καμπάνια του ΥΠΕΧΩΔΕ, που θα υποστεί ο ελληνικός λαός μπας και ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και την οποία, θέλοντας και μη, θα χρυσοπληρώσει κι από πάνω;

Υπάρχουν και χειρότερα...

Το νέο κτίριο των Γενικών Αρχείων του Κράτους εγκαινίασε προχτές ο Κ. Σημίτης, συνεχίζοντας να... κόβει κορδέλες. Εμείς, να σημειώσουμε μόνο τα εξής: Η κατασκευή του προαναφερομένου κτιρίου ξεκίνησε το 1979, σε οικόπεδο που είχε παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό το 1972. Χρειάστηκαν, επομένως, 24 χρόνια για να κατασκευαστεί - ή 31 από τη στιγμή παραχώρησης του οικοπέδου - και να εγκαινιαστεί μόλις προχτές. Πάλι καλά, ίσως πείτε. Υπάρχουν και χειρότερα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εγκλημα εκ προμελέτης

Ενα χρόνο μετά την καθιέρωση του νέου τρόπου χρηματοδότησης του ΙΚΑ, κανείς δεν μπορεί να κρύβει την αλήθεια. Αλλά και κανένας δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάκτυλο. Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό της χώρας είναι αδυσώπητη. Τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες ο «Ρ», αποκαλυπτικά. Η καθιέρωση του 1% του ΑΕΠ, ως το ανώτατο ποσό κρατικής χρηματοδότησης σημαίνει ότι το ίδρυμα οδηγείται σε πολύ μεγαλύτερες περιπέτειες. Η κυβέρνηση δε νομοθέτησε τη χρηματοδότηση, αλλά την απροκάλυπτη κλοπή υποχρεωτικών κρατικών εισφορών. Νομοθέτησε το δικαίωμα, ο υπουργός Οικονομικών να στερεί το 2003 από τον Οργανισμό 1,8 δισ. ευρώ, 2 δισ. ευρώ για το 2004 και πάει λέγοντας.

Γιατί, τι λιγότερο από κλοπή είναι το γεγονός, ότι σήμερα η συμμετοχή του κράτους - και μάλιστα μόνον όσον αφορά στις συντάξεις - έχει περιοριστεί στο 21% των τακτικών εσόδων του ΙΚΑ; Οταν πριν μια δεκαετία, με άλλο νόμο, η συμμετοχή - τουλάχιστον στα χαρτιά - ανερχόταν στο 33,3%; Για να μην αναφερθούμε εδώ, στα δεκάδες τρισ. των αποθεματικών του ΙΚΑ που λεηλατήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Να μην προσθέσουμε στα παραπάνω τα χρέη εκατοντάδων δισ. δραχμών που δεν αποδίδονται στο επικουρικό του ΙΚΑ. Πράγματι, η λεηλασία σε βάρος των αποθεματικών του ΙΚΑ, στις εισφορές των εργαζομένων έχει ημερομηνία έναρξης, την ίδια την ημερομηνία δημιουργίας του Ταμείου. Αλλά ημερομηνία λήξης δεν έχει. Το έγκλημα, και, μάλιστα, με πιο σκληρούς όρους συνεχίζεται και σήμερα με το νέο τρόπο χρηματοδότησης που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ομως οι ευθύνες δεν περιορίζονται σε αυτούς που ψήφισαν και εφαρμόζουν το συγκεκριμένο νόμο. Τεράστιες είναι οι ευθύνες και της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ. Η πλειοψηφία της όχι μόνο έβαλε πλάτη, αλλά ο κ. Πολυζωγόπουλος, ακόμη και σήμερα, όπου σταθεί και βρεθεί, δεν κουράζεται να ζητά την εφαρμογή του νόμου..! Τι λέει τώρα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ για τα 1,8 δισ. ευρώ (616 δισ. δραχμές) που στερεί φέτος η κυβέρνηση από τα ταμεία του ΙΚΑ; Τι απαντά στο γεγονός, ότι το 2003 η κρατική συμμετοχή πέφτει στο 1/5 των τακτικών του εσόδων; Σήμερα δεν κρίνονται οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και οι απόψεις της πλειοψηφίας. Σήμερα υπάρχει μια πραγματικότητα. Και αυτή η πραγματικότητα βοά. Φέτος το έλλειμμα του ΙΚΑ ανέρχεται στα 90 εκατομμύρια ευρώ. Του χρόνου - σύμφωνα με το δικό του προϋπολογισμό - αυξάνεται στα 123 εκατ. ευρώ. Να ποια είναι η επάρκεια της χρηματοδότησης. Να ποια είναι τα αποθεματικά που δήθεν υποσχόταν ο κ. Χριστοδουλάκης, τα οποία θα διαμορφώνονταν με το 1% του ΑΕΠ, που μάλιστα θα επενδύονταν και θα έδιναν και αποδόσεις μελλοντικά. Για να μην αναφερθούμε στις εξευτελιστικές αυξήσεις των συντάξεων πείνας, επειδή δεν υπάρχουν χρήματα...

Δεν πρόκειται για απάτη. Πρόκειται για προμελετημένο έγκλημα σε βάρος των 5,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Γι' αυτό το συνειδητό έγκλημα πρέπει επιτέλους κάποιοι - και είναι συγκεκριμένοι - να πληρώσουν.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org