Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΒΕΕ
Συμπόρευση με την αντιασφαλιστική πολιτική

Αδέξια προσπάθεια από την πλειοψηφία του προεδρείου να εμφανιστεί υπέρμαχη των κατακτήσεων του κλάδου, ενώ αποδέχεται τις κυβερνητικές προτάσεις

Με «ήξεις - αφήξεις», που καταλήγουν σε αποδοχή, αντιμετωπίζει η πλειοψηφία του προεδρείου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, τις συνεχιζόμενες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα των ΕΒΕ από την κυβέρνηση. Στη χτεσινή ανακοίνωσή του για το ασφαλιστικό, μετά και από τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ρ. Σπυρόπουλο, με αφορμή το προωθούμενο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, το προεδρείο αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, προκειμένου ο κλάδος να αντιμετωπίσει τη νέα επίθεση στις κατακτήσεις του.

Αντίθετα, αποδέχεται σημεία των κυβερνητικών προτάσεων, μερικά από τα οποία τα θεωρεί θετικά (!) και αρνείται να αντιπαραθέσει ένα συνολικό πλαίσιο αιτημάτων ενάντια στην αντιασφαλιστική λαίλαπα.

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει ότι το ισχύον καθεστώς συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια με 35 χρόνια δουλιάς και στα 65 χρόνια με 15 χρόνια δουλιάς δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Ωστόσο, αμέσως μετά, προβάλλει ως... εγγύηση τη γενικόλογη διατύπωση του Ρ. Σπυρόπουλου ότι «τα κεκτημένα δεν πρόκειται να αλλάξουν», την ίδια στιγμή που στη συνάντηση εκφράστηκε η πρόθεση να αυξηθεί η ασφαλιστική ηλικία! Εξάλλου ο ίδιος ο υφυπουργός της κυβέρνησης έκανε λόγο για εύπορους συνταξιούχους πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, ενώ η κυβέρνηση δεν κρύβει τα σχέδιά της για επιμήκυνση του χρόνου ασφάλισης.

Το προεδρείο εκτιμά ως θετική την πρόταση της κυβέρνησης για «βελτίωση» του υπολογισμού της σύνταξης από διαδοχική ασφάλιση - έτσι την αντιμετωπίζει - αν και δεν εξαλείφεται το καθεστώς των απωλειών. Επίσης χαρακτηρίζει «αποδεκτή ρύθμιση» τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 11,5 χρόνια δουλιάς, παρόλο που αναγνωρίζει ότι το ύψος της σύνταξης που προκύπτει είναι «ιδιαίτερα χαμηλό»! Συγκαταβατικά αντιμετωπίζει και την 37ετία, επισημαίνοντας μόνο ότι αφορά μικρό μέρος των ασφαλισμένων, τον αριθμό των οποίων, όμως, «φουσκώνει», υπολογίζοντάς τους σε κάτι λιγότερο από ...5% του συνόλου!

Κάπου εκεί ανάμεσα, το προεδρείο κάνει λόγο για σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας στα 35 χρόνια, ένα ήδη ξεπερασμένο αίτημα που βρίσκεται σε αναντιστοιχία τόσο με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων όσο και με την πραγματικότητα του διαρκούς πολέμου κατά των μικρών ΕΒΕ από την κυβερνητική πολιτική.

Τέλος, το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ αποφάσισε να διερευνήσει «τη σύγκληση συνεδρίου» για το ασφαλιστικό, την ώρα της επίθεσης σε δικαιώματα και κατακτήσεις!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ