Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Προϋπόθεση για αποφασιστική αντίσταση, η ενίσχυση του ΚΚΕ

Στους εργάτες που έδωσαν νικηφόρα τη μάχη για την «Τρικολάν» και συνεχίζουν να παλεύουν στου «Βαρβαρέσου», μίλησε χτες το βράδυ ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις για τις απολύσεις στην «Τρικολάν»

Motion Team

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις για τις απολύσεις στην «Τρικολάν»
«Η συνεπής και αποτελεσματική στάση απέναντι στην πολιτική που οξύνει τα προβλήματα και χειροτερεύει την κατάσταση των εργαζομένων, είναι η στήριξη μιας πολιτικής δύναμης που έχει εναλλακτική λύση, με την οποία μπορεί να αντιπαλέψει τη σημερινή κατάσταση και να ανοίξει μαζί με το λαό το δρόμο για αλλαγές προς όφελος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Αυτό είναι το ΚΚΕ. Γι' αυτό η ενίσχυσή του είναι η επιλογή που αντιστοιχεί στα συμφέροντα του καθενός που βγάζει το μεροκάματο με το μόχθο του. Είναι προϋπόθεση για την οργάνωση αποφασιστικής αντίστασης, προϋπόθεση για να περάσει στην ελληνική κοινωνία κλίμα αγωνιστικής ανάτασης, που θα επιδράσει στο ευρωπαϊκό, στο διεθνές εργατικό κίνημα». Αυτό το κάλεσμα αντίστασης και αγώνα, που διαπερνά την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, μετέφερε χτες στο κατάμεστο από εργαζομένους Δημοτικό Περίπτερο της Νάουσας ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ Ημαθίας του Κόμματος.

Η εκδήλωση συνέπεσε με την κλιμάκωση ενός νέου γύρου αγωνιστικών κινητοποιήσεων στην πόλη, αφού οι εργαζόμενοι στη νηματουργία «Βαρβαρέσος» βρίσκονται αυτές τις μέρες στο δρόμο, αντιδρώντας στην πρόθεση της εργοδοσίας να απολύσει 20 συναδέλφους τους. Ολο τον προηγούμενο μήνα οι εργάτες της «Τρικολάν» έδιναν τη δική τους μάχη να παραμείνει το εργοστάσιο ανοιχτό, σε μια πόλη που το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 51%.

Ο Γ. Μαρίνος
Ο Γ. Μαρίνος
Ο Γιώργος Μαρίνος χαρακτήρισε αβάσιμο και ψεύτικο τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα μειώσει την ανεργία στο 6% μέχρι το 2008, λέγοντας ότι «η ανάπτυξη που προωθούν οι πολιτικές του δικομματισμού είναι προβληματική για τα λαϊκά συμφέροντα, γιατί δεν μπορεί να ικανοποιήσει το δικαίωμα, την ανάγκη για εργασία. Αυτό που ικανοποιεί είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, είναι οι ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και πρώτα απ' όλα η ικανοποίηση της ανάγκης αύξησης των κερδών του, που πραγματικά ευημερούν».

Αναφερόμενος στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ο Γιώργος Μαρίνος τόνισε την αναγκαιότητα να υπάρξει άμεση λαϊκή αντίδραση, αφού «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, αλλά και Συνασπισμός έχουν συμφωνήσει στις βασικές κατευθύνσεις που οδηγούν σ' ένα καθεστώς όπου η πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού θα είναι χωρίς δουλιά ή με μερική απασχόληση, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μισθούς φτώχειας, πληρώνοντας την παιδεία και την υγεία σαν εμπόρευμα με συνεχείς υποβαθμισμένες υπηρεσίες».

Το στέλεχος του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην πλούσια πείρα που πρόσθεσε ο αγώνας των εργαζομένων της «Τρικολάν», με τη μαζικότητα, αλλά και τη σταθερότητά του στο σωστό διεκδικητικό πλαίσιο που υιοθέτησε και το οποίο συσπείρωσε στη μάχη «τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και εμπόρους, που κατανοούν και από την ίδια τους την πείρα ότι η αντιλαϊκή πολιτική χτυπάει το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων και ότι δεν πιάνεται φίλος». Τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα και να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, καταδικάζοντας εκείνους που στο όνομα της «ανάπτυξης» προπαγανδίζουν τη μεγαλύτερη επιδότηση και την παροχή νέων κινήτρων στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η εισήγηση του Γιώργου Μαρίνου έδωσε το έναυσμα για την πλούσια συζήτηση που ακολούθησε με τους εργαζόμενους της πόλης και είχε στο επίκεντρό της τους προβληματισμούς των εργαζομένων για την εργασιακή καθημερινότητα, τη διάλυση της ασφάλισης, αλλά και την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Παίρνοντας το λόγο ο Σάκης Τσίτσης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στον «Βαρβαρέσο», αναφέρθηκε στο καθεστώς της μερικής απασχόλησης και των ελαστικών ωραρίων που επεκτείνεται, επισημαίνοντας ότι στην περιοχή ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται σε τέτοιες συνθήκες υπερβαίνει κατά πολύ τους 500 που καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη ο αγώνας των εργαζομένων που βρίσκεται σε εξέλιξη να γίνει πιο αποφασιστικός, επισημαίνοντας ότι «το παράδειγμα της "Τρικολάν" απέδειξε ότι ο αποφασιστικός και σωστά προσανατολισμένος αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα, να αναχαιτίσει έστω και προσωρινά την επιθετικότητα του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ