Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΣΙΝΕ
Κρύβουν τα ατυχήματα και κερδίζουν!

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Απ' όλα έχει ο αντεργατικός... «μπαξές» της κυβέρνησης, που μαζί με το μεγάλο κεφάλαιο και την Ευρωπαϊκή Ενωση «φροντίζουν» ώστε οι εργαζόμενοι να στύβονται σαν λεμονόκουπες, ακόμα και όταν έχουν πάθει εργατικό ατύχημα. Ετσι, πετυχαίνουν και την απόκρυψη ή μείωση των ατυχημάτων.

Πρωτοπόρα σ' αυτή τη νέα αντεργατική μέθοδο αναδεικνύεται και πάλι η γαλλική πολυεθνική «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (γνωστότερη ως ΠΕΣΙΝΕ), που, μετά την εφαρμογή (1997) του προγράμματος «ΠΡΟΚΛΗΣΗ» των απολύσεων (οικειοθελείς αποχωρήσεις τις ονόμασαν), την εντατικοποίηση, την έξαρση των ατυχημάτων και την πολυειδικότητα, έρχεται, τώρα, με τρόπο πιεστικό και εκβιαστικό, να επιβάλει τις «προσαρμοσμένες θέσεις εργασίας» του σεμιναρίου επιμόρφωσης (προφανώς επιδοτούμενου από τον ΟΑΕΔ, όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα ΠΑΜΕ στην ΠΕΣΙΝΕ) «ΝΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ». Βάσει του προγράμματος αυτού, εργαζόμενοι που έπαθαν ατύχημα ή έχουν προβλήματα βραχύχρονης διάρκειας, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού Εργασίας μπορούν να συνεχίζουν την εργασία τους σε άλλες θέσεις...

Βέβαια, εδώ, με τη συναίνεση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων, που δε λένε ποτέ «όχι» στις επιθυμίες της εργοδοσίας, για να μη διαταραχτεί και η «εργασιακή ειρήνη», αλλά και την «ιατρική συνταγή» του γιατρού Εργασίας που αποδέχτηκε τη γενική ρύθμιση. Ετσι, εργαζόμενος στην ΠΕΣΙΝΕ με κάταγμα στο πόδι (με νοσηλεία σε νοσοκομείο, με γύψο και νάρθηκα) από ατύχημα που έγινε την Τετάρτη 22/10/03, εμφανίζεται σαν ασθενής χωρίς διακοπή εργασίας. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του δελτίου ασφαλείας στις 6 Νοέμβρη, πρόσφερε (απλώς...), για μια βδομάδα, περίπου, υπηρεσίες από το σπίτι του!!

Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ, μ' αυτό τον τρόπο η εργοδοτική τρομοκρατία εξασφάλισε την «ατιμωρησία», για την καταστρατήγηση κάθε κανόνα ηθικής. Οτι μπορεί να παρουσιάζει χαλκευμένα στοιχεία προκειμένου να αποσπά τα εύσημα, ενδεχομένως και κάποια διόλου ευκαταφρόνητα «μπόνους» από τα υπουργεία.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και στο ΔΣ του σωματείου εργαζομένων αντέδρασε σε μια τέτοια πρακτική, γνωρίζοντας εκ των προτέρων, από την πρακτική της εργοδοσίας, ότι θα ασκούνταν τρομερές πιέσεις και εκβιασμοί σε εργαζόμενους, προκειμένου να δεχτούν «εθελοντικά»... την ένταξή τους στο πρόγραμμα!!

Τέλος, η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν στις πιέσεις και στους εκβιασμούς της εργοδοσίας που επιδιώκει να εμφανίσει μια πλαστή, ωραιοποιημένη κατάσταση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και υγιεινή στους χώρους δουλιάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ