Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΛΑΡΙΣΑ
Τινάχτηκε στον αέρα η κυβερνητική φιέστα

Η αποφασιστική και δυναμική παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ) χάλασε την προεκλογική φιλοκυβερνητική «φιέστα» που πήγαν να στήσουν, χτες στη θεσσαλική πρωτεύουσα, κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, μαζί με εργοδοτικούς συνδικαλιστές, διοργανώνοντας ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαβόητου «Προγράμματος Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ανεργίας στο Νομό Λάρισας», που υλοποίησε το «αμαρτωλό» ΙΝΕ Θεσσαλίας της ΓΣΕΕ. Η παρουσία πολλών ανέργων, καθώς και εργαζομένων, οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΕΚΛ, μπήκαν στην αίθουσα του ΤΕΕ, δεν επέτρεψε στους διοργανωτές της «φιέστας» να κάνουν τη «δουλιά» όπως την ήθελαν και την είχαν σχεδιάσει.

Το μόνο που κατάφεραν ήταν να αυτοεξευτελιστούν, καθώς, αντί να θριαμβολογήσουν για την επιτυχία του προγράμματος, όπως είχαν προγραμματίσει, αναγκάστηκαν να απολογηθούν για τη συμμετοχή τους στην κυβερνητική επιχείρηση κοροϊδίας των ανέργων. Αυτή την «ξεφτίλα» είχαν, μάλλον, προβλέψει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος και ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Γ. Νικολάου, γι' αυτό, παρά το γεγονός ότι είχε αναγγελθεί, επισήμως, ότι θα παρευρίσκονταν και θα μιλούσαν στη «φιέστα», την τελευταία στιγμή δεν πήγαν στη Λάρισα, επικαλούμενοι ο πρώτος «ανειλημμένη εργασία» και ο δεύτερος «ασθένεια». Αντ' αυτών παραβρέθηκαν και μίλησαν - βλέπετε πάντα υπάρχουν αντικαταστάτες «έτοιμοι για όλα» - ο Χ. Δανέλης (είναι αυτός στον οποίο στέλνονταν προς ικανοποίηση τα ρουσφέτια του υφυπουργού Ανάπτυξης Θεοδώρου, που αποκάλυψε ο «Ρ») και ο Γ. Μανιάτης, εκπρόσωποι αμφότεροι στον ΟΑΕΔ, ο πρώτος εκ μέρους της ΓΣΕΕ κι ο δεύτερος από τον ΣΕΒ.

Αποδοκιμασίες και συνθήματα

Την ώρα που στο βήμα της ημερίδας ανέβηκε ο Στ. Τσουκαλάς, πρόεδρος του ΙΝΕ Θεσσαλίας της ΓΣΕΕ, οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι τον αποδοκίμασαν, φωνάζοντας το σύνθημα «ΓΣΕΕ εργατών κι όχι των εργοδοτών». Στη συνέχεια τοποθέτησαν μέσα στην αίθουσα ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν «Οχι στις προεκλογικές φιέστες", μέτρα για την ανεργία, να σταματήσει η κοροϊδία» και φώναζαν συνθήματα, όπως «Η φτώχεια μεγαλώνει και η ανεργία κι εσείς στις ημερίδες με την πλουτοκρατία» και «Να φύγουν οι δοτοί από τη Λάρισα» κ.ά.

Η δική τους αγωνιστική παρουσία ανάγκασε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Γ. Καρατζιώτη, που προήδρευε, να δώσει το λόγο στον αντιπρόεδρο του ΕΚΛ, Πάρι Λιόλιο, ο οποίος στην ομιλία του κατήγγειλε ότι το ΙΝΕ Θεσσαλίας έχει μετατραπεί σε εργαλείο περάσματος της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής, ενώ αναφερόμενος στα πραγματικά αποτελέσματα του προγράμματος, υπογράμμισε πως δικαιώθηκε το ΕΚΛ που εξαρχής έλεγε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά στην επιδότηση των εργοδοτών με χρήματα των εργαζομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε οι Στ. Τσουκαλάς, Χ. Δανέλης και Γ. Μανιάτης, ούτε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δ. Γκουντόπουλος - γνωστός φιλοκυβερνητικός παράγων του νομού - δεν τόλμησαν να υπερασπιστούν με θέρμη τ' αποτελέσματα του προγράμματος, καθώς δεν μπορούσαν να παραβλέψουν τις τεκμηριωμένες καταγγελίες του ΕΚΛ, που αναφέρουν ότι:

  • Εκατοντάδες εργαζόμενοι, ένα χρόνο πριν την έναρξη του προγράμματος, απολύθηκαν εικονικά, έβγαλαν κάρτα ανεργίας, γράφτηκαν στις καταστάσεις του προγράμματος και - συνεχίζοντας να εργάζονται παράνομα στην ίδια επιχείρηση, χωρίς ένσημα - ξαναπροσλήφθηκαν από τον ίδιο εργοδότη, με επιδότηση.
  • Εκατοντάδες άλλοι εργαζόμενοι, που δούλευαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, απολύθηκαν για ν' αντικατασταθούν από τους επιδοτούμενους.
  • Εκατοντάδες προσληφθέντες αναγκάζονται να δουλεύουν μόνο με την επικόλληση του ενσήμου.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία των 765 ανέργων που έγιναν «επιχειρηματίες», επιδοτούμενοι με 4,2 εκατομμύρια δρχ., περιμένουν πότε να τελειώσει το χρονικό περιθώριο που θέτει το πρόγραμμα για να κλείσουν τα μαγαζιά που άνοιξαν, γιατί δεν μπορούν να συνεχίζουν μετά το τέλος της επιδότησης.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org