Σάββατο 11 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συμφωνεί με τη ματαίωση των ασκήσεων

Δεν έχει πρόβλημα η κυπριακή κυβέρνηση με τη ματαίωση των αεροναυτικών ασκήσεων «Νικηφόρος» και «Τοξότης». Η ματαίωση - για τρίτη συνεχή χρονιά - μεθοδεύτηκε από την ελληνική κυβέρνηση, καθ' υπόδειξη των ΗΠΑ και παγιώνει την αδρανοποίηση του λεγόμενου δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου.

Η ματαίωση των ασκήσεων αποφασίστηκε προχτές από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Χτες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κ. Χρυσοστομίδης, δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρισκόταν σε διαρκή επαφή με την Ελλάδα για τη ματαίωση των ασκήσεων. Οτι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε πρόβλημα με τη ματαίωση και ότι η μείωση της έντασης είναι μια εξέλιξη που δεν αποβαίνει εναντίον των συμφερόντων της Κύπρου.

Οσον αφορά στο δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου υποστήριξε ότι ναι μεν αυτό ενισχύεται από τις ασκήσεις, αλλά δεν εξαρτάται από αυτές. Ο δε υπουργός Αμυνας, Κ. Μαυρονικόλας, δήλωσε ότι η αμυντική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς δε μειώνεται από τη ματαίωση των ασκήσεων.

Σημειωτέον ότι ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Π. Μπεγλίτης, μιλώντας στο ΡΙΚ, χαρακτήρισε τη ματαίωση των ασκήσεων πρωτοβουλία της Αθήνας, σε συνεργασία με τη Λευκωσία.

Στα Κατεχόμενα, ο Ρ. Ντενκτάς ακύρωσε επίσκεψή του στη Μαλαισία όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος της Ισλαμικής Διάσκεψης, «λόγω φόρτου εργασίας», όπως ανέφερε εκπρόσωπός του. Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι για τον ίδιο λόγο ακυρώθηκαν όλες οι συναντήσεις που θα πραγματοποιούσε ο Ντενκτάς στο εξωτερικό.

Η Ισλαμική Διάσκεψη, σε έκθεση του γενικού γραμματέα της, Αμπτελουχέντ Μπελκεζίζ, για το Κυπριακό την περασμένη βδομάδα, αναγνώρισε τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξέφρασε υποστήριξη στην πολιτική της. Χαρακτήρισε επίσης «νίκη» την εκλογή του Προέδρου Παπαδόπουλου. Ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Τ. Ερτουγρούρογλου, αντέδρασε έντονα και ζήτησε να αποσυρθεί η έκθεση, η οποία, όπως είπε, μόνον από συνέδριο των απανταχού Ελλήνων θα μπορούσε να εκδοθεί και όχι από την Ισλαμική Διάσκεψη.

Ικανοποίηση τουρκικού Τύπου

Με τίτλους όπως «Ελληνοτουρκική άνοιξη στο Αιγαίο» («Μιλιέτ»), υποδέχτηκε ο χτεσινός τουρκικός Τύπος την ακύρωση των ασκήσεων «Barbaros»-«Toros» και «Τοξότης»-«Νικηφόρος», που ανακοινώθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργο Παπανδρέου και Αμπντουλάχ Γκιούλ, στο περιθώριο του 10ου FOROMED, στην Αττάλεια.

Η εξαγγελία της ακύρωσης «από επίσημα χείλη», εκτιμάται ως «σημαντικό βήμα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό, βήμα που σημειώνεται στην πορεία για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο Τούρκος υπουργός σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η ακύρωση των ασκήσεων αποτελεί ένδειξη της ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων» και ανέφερε ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν σε διάφορους τομείς στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οι λεπτομέρειες των οποίων θα αποσαφηνιστούν κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Ελλάδα, στις 21 του Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ