Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΔΟΜΕΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ρεμούλα και δημαγωγία

Στην ίδια τροχιά της ρεμούλας, που ακολουθείται και σήμερα, προαναγγέλλει η «Χάρτα» ότι θα κινηθεί η κυβέρνηση στην προσεχή τετραετία και στον τομέα των έργων υποδομής, που με την εκτέλεσή τους όλο και περισσότερο, με τη ληστρική μέθοδο της λεγόμενης αυτοχρηματοδότησης, θα προσφέρουν περισσότερα κέρδη στους μεγαλοεργολάβους και μεγαλοτραπεζίτες που τα κατασκευάζουν και μεγαλύτερα χαράτσια στο λαό που θα τα χρησιμοποιεί. Πολλώ μάλλον, όταν μάλιστα το ίδιο κείμενο ομολογεί ότι αυτά εκτελούνται με βασικό σκοπό την εξυπηρέτηση του μεγάλου ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, αφού, όπως επισημαίνει, οι υποδομές αυτές βοηθούν την Ελλάδα «να εξελιχθεί στο επιχειρηματικό, διαμετακομιστικό και ενεργειακό κέντρο της ΝΑ Ευρώπης»!.. Τεράστια, λοιπόν, κονδύλια αναμένεται να κατευθυνθούν και πάλι στον τομέα αυτόν, ενώ θα παραμείνουν στο περιθώριο άλλες σοβαρότερες παραγωγικές επενδύσεις, που η κυβέρνηση δεν τις χαρακτηρίζει ως «μεγάλα έργα».

Στο «δεκάλογο» συνεπώς των στόχων για σύγχρονες υποδομές περιλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων, οι - χιλιοειπωμένες και δημαγωγικές - υποσχέσεις για: Κατασκευή 800 επιπλέον χιλιομέτρων αυτοκινητοδρόμων. Συμπληρωματική ανάπτυξη των σιδηροδρόμων (ποιος το πιστεύει, όταν την τελευταία δεκαετία η κυβέρνηση κατόρθωσε να αναβαθμίσει μόνο το τμήμα Κατερίνη - Αιγίνιο!). Ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση άγονων γραμμών με την παροχή νέων πλουσιοπάροχων κινήτρων στους εφοπλιστές. Την ολοκλήρωση του εθνικού δικτύου ενέργειας μέσω πρόσθετων κινήτρων στους ιδιώτες κ.ά.

Και ...«πράσινα» αμοιβαία κεφάλαια!

Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται με όλες τις τιμές και με νομοθετική ρύθμιση να χαρίσει στους καταπατητές εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων που παράδωσαν στις φλόγες και στην τσιμεντοποίηση τα προηγούμενα χρόνια, στην περιβόητη «Χάρτα», τολμά και υπόσχεται πολιτική που θα οδηγεί στη... βιώσιμη ανάπτυξη και στην... προστασία του περιβάλλοντος!

Στο ίδιο χωρίο της «Χάρτας» ως αποτέλεσμα της πολιτικής της στο ζήτημα του περιβάλλοντος δε διστάζει να καταγράψει: Την κατασκευή 290 εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων - κι ας μη λειτουργούν τουλάχιστον οι μισές από «λάθη» που έγιναν. Τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, όταν χιλιάδες παράνομες χωματερές χάσκουν ρυπαίνοντας πολύπλευρα όλες τις περιοχές της χώρας και ήδη πληρώσαμε τεράστια πρόστιμα για τον Κουρουπητό. Τα αντιπλημμυρικά έργα, όταν πρόσφατες είναι οι μνήμες της τραγωδίας στον Κηφισό, την Πάτρα, το Θριάσιο, την Κόρινθο και γενικότερα σε όλη τη χερσαία και νησιώτικη Ελλάδα...

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση με τη «Χάρτα» υπόσχεται την ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση του φυσικού περιβάλλοντος από το μεγάλο κεφάλαιο - στο οποίο παραδίνει σιγά σιγά τη διαχείριση των ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Μάλιστα, προαναγγέλλει τη δημιουργία και ...«πράσινων» αμοιβαίων κεφαλαίων που δήθεν θα επενδύουν σε περιβαλλοντικά καθαρές επιχειρήσεις, δηλαδή την προσφορά και νέων μέσων για την αποκόμιση κερδών από το μεγάλο κεφάλαιο, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά στην ουσία μέσω της ακόμη πιο άγριας εκμετάλλευσής του!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ