Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΩΝΑΣ ΕΣΤΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
Επαγρύπνηση για να μην κλείσει

Την άθλια, όπως χαρακτήρισαν, απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας να διώξει εκατοντάδες ναυτεργάτες από τον ξενώνα της Εστίας Ναυτικών, που αποτελεί και το πρώτο βήμα για την πλήρη διάλυσή της, κατήγγειλαν χτες, μέσα από συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Η απόφαση αυτή, τόνισαν, αποκαλύπτει το ψεύτικο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους ναυτεργάτες, παρά τις πρόσφατες κίβδηλες προεκλογικές παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

«Η επιλογή για τη διάλυση του ξενώνα και της Εστίας Ναυτικών με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 περιλαμβάνεται στους στόχους της αντιναυτεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας, των εφοπλιστών και των άλλων κομμάτων που υπηρετούν την πολιτική τους, τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τούσσας, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ. Μια πολιτική που περιλαμβάνει το μαζικό διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα καράβια και την αντικατάστασή τους με φθηνότερο εργατικό δυναμικό, για την αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου».

Την ανάγκη της οργάνωσης της πάλης των ναυτεργατών ενάντια στην αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης επισήμανε και ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι ένοικοι ναυτεργάτες μαζί με τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» με τον αγώνα τους πέτυχαν την αναβολή της έξωσής τους από τον ξενώνα της Εστίας Ναυτικών ύστερα από τη δυναμική τους παρέμβαση πριν λίγες μέρες στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο υπουργός, κάτω από την πίεση των ναυτεργατών, αναγκάστηκε να σταματήσει τη διαδικασία έξωσης που ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή, χωρίς ωστόσο να εγγυηθεί ότι το κτίριο του ξενώνα θα επισκευαστεί τμηματικά, όπως ζητούσαν οι ναυτεργάτες, ώστε να μη χρειαστεί να πεταχτούν οι ένοικοι στο δρόμο και να διασφαλιστεί ότι ο ξενώνας θα παραμείνει ιδιοκτησία της Εστίας.

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΝ και του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» αφού τόνισαν ότι η απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας έχει προσωρινό χαρακτήρα για να μη χαλάσει το καλό κλίμα της Θεσσαλονίκης και ότι τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα επανέλθει για να σταματήσει η λειτουργία του ξενώνα, κάλεσαν τους ναυτεργάτες να αντιπαλέψουν αυτή την πολιτική που με σφοδρότητα εξελίσσεται σε βάρος των ναυτεργατών με τη στήριξη της ΝΔ και των κυβερνητικών εργοδοτικών συνδικαλιστών της ΠΝΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας(2003-12-03 00:00:00.0)
Μεθοδεύσεις για να τους πετάξουν έξω(2003-11-11 00:00:00.0)
Εξωση «απ' το παράθυρο»(2003-09-16 00:00:00.0)
Αντιστέκονται στην έξωση(2003-09-07 00:00:00.0)
Μικρή «παρηγοριά» για μεγάλα προβλήματα(2000-12-20 00:00:00.0)
Εκτακτη ενίσχυση σε άνεργους ναυτικούς(1999-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ