Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εγιναν κομμάτια δυο εργάτες

Κομμάτια έγιναν από έκρηξη προπανίου το Σάββατο δυο εργάτες, τους οποίους κυβέρνηση και εργοδοσία αντιμετώπιζαν ως αναλώσιμους. Πρόκειται για τον μόλις 18 ετών Πέτρο Μονοχολιά, μαθητή ακόμα σε σχολή του ΟΑΕΔ και τον τριαντάχρονο ψυκτικό Δημήτρη Στεφάνου.

Οι δύο νεκροί εργάτες επισκεύαζαν ψυκτικό θάλαμο με φορητή συσκευή που διέθετε φιάλες οξυγόνου και προπανίου. Δούλευαν εκείνη την ώρα σε εγκαταστάσεις της εταιρίας κρεάτων «Φλωρίδης» μέσω εργολάβων και, μάλιστα, διαφορετικών. Ο εργολάβος του 30χρονου τον είχε δηλώσει ως εργάτη για να μην τον πληρώνει με ειδικότητα ψυκτικού, πατώντας στο γεγονός ότι δεν είχε άδεια εργασίας για τη χρήση τέτοιου τύπου συσκευών. Ο 18χρονος ήταν εκπαιδευόμενος του ΟΑΕΔ, άρα ούτε αυτός είχε ειδίκευση. Τίθεται θέμα και για τον ΟΑΕΔ, πού, δηλαδή, στέλνει τους ΟΑΕΔίτες για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και κατάρτισης.

Από την έκρηξη γλίτωσαν από τύχη άλλοι δέκα εργαζόμενοι, που εκείνοι την ώρα βρίσκονταν στο χώρο.

Μιλώντας στο «Ρ», ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ο οποίος πήγε αμέσως στο χώρο του δυστυχήματος, επισήμανε την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας, τη μη τήρηση του ωραρίου εργασίας, τη μη τήρηση της ειδικότητας και μια σειρά άλλων παραβάσεων που γίνονται από τους εργοδότες στο όνομα του κέρδους και που καθημερινά πληρώνουν με την ίδια τη ζωή τους οι εργαζόμενοι.

  • Δύο εργαζόμενοι σε καθαρισμό δεξαμενής νερού, ο Κ. Παπαθανασίου και ο Ι. Παπαθανασίου, έπεσαν λιπόθυμοι από επικίνδυνες αναθυμιάσεις την ώρα που καθάριζαν δεξαμενή στη Σαρωνίδα. Σώθηκαν χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής και μεταφέρθηκαν στο «Σωτηρία».
  • Βαριά τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο «Σωτηρία» ο οδηγός λεωφορείου Θανάσης Λιτάκης, 46 χρόνων, ο οποίος καταπλακώθηκε από το λεωφορείο την ώρα που προσπαθούσε να αλλάξει ένα του λάστιχο.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ