Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ιδια χάλια γεύση...

Με 290 κιλά το στρέμμα πανελλαδικό μέσο όρο, στις 216,6 δρχ. η προσωρινή ελάχιστη τιμή - προκαταβολή, στο βαμβάκι

Λίγο μικρότερη από την περσινή θα είναι φέτος η προσωρινή ελάχιστη τιμή (προκαταβολή) στο βαμβάκι και αισθητά μικρότερη η επιδοτούμενη στρεμματική απόδοση των βαμβακοχώραφων. Η εκτίμηση των 1.065.668 τόνων που δήλωσε το υπουργείο Γεωργίας στην αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ, έγινε αποδεκτή και έτσι προέκυψε προσωρινή ελάχιστη τιμή 63,572 ευρώ ανά 100 κιλά, δηλαδή 216,6 δρχ. το κιλό (218 δρχ. ήταν πέρσι). Οσο για την προσωρινή συνυπευθυνότητα, αυτή με βάση τον κανονισμό που ψήφισε η κυβέρνηση προ διετίας στην ΕΕ, ορίστηκε για την Ελλάδα στα 37,418 ευρώ ανά 100 κιλά, δηλαδή 127,5 δρχ. το κιλό.

Οπως φαίνεται, οι βαμβακοπαραγωγοί δε θα έχουν και φέτος να ωφεληθούν σε τίποτα παραπάνω... από την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης. Η διαφορά φέτος είναι ότι τα τριετή κυβερνητικά «τρικ» περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας και του εισοδήματός τους αποκτούν και προεκλογικό απατηλό περιτύλιγμα... Για παράδειγμα, φέτος τα καλλιεργηθέντα στρέμματα που εμφανίστηκαν για αρχή είναι 3.674.717 με στρεμματική απόδοση 290 κιλά, ενώ πέρσι τέτοιον καιρό ακριβώς είχαν δηλωθεί στην ΕΕ 1.061.978 τόνοι και ότι καλλιεργήθηκαν 3.575.683 με μια στρεμματική απόδοση 297 κιλά.

Βέβαια, κατά την άνοιξη, τα νούμερα αυτά μπορεί να αλλάξουν, κατά πώς θα βολεύει όποιους θα είναι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Οσο για τους βαμβακοπαραγωγούς γύρω στις 22 του Σεπτέμβρη και μετά, αφού ανοίξουν τα εκκοκκιστήρια, θα ξαναδιαπιστώσουν ότι δε θα μπορούν να παραδώσουν όλο το παραγόμενο βαμβάκι τους, αλλά όσο θα λένε οι ζώνες, που θα βγάλουν από κοινού τα «επιτελεία» ...κοπτοραπτικής του υπουργείου Γεωργίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ, μαζί με τους εκπροσώπους των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org