Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Θα του ξαναλλάξουν τα φώτα

Η νέα αναθεώρηση θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μείωση του πλαφόν χρηματοδότησης από τα 770 εκατ. ευρώ στα 680 εκατ. ευρώ

Δυσάρεστες πληροφορίες έρχονται εκ Βρυξελλών για την επικείμενη αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς βάμβακος, η οποία θα κινηθεί στη βάση των αποφάσεων της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, που ελήφθησαν επί Ελληνικής Προεδρίας τον περασμένο Ιούνη. Στις 23 του Σεπτέμβρη αναμένεται να ανακοινωθούν από την Κομισιόν οι «εκθέσεις» για την αναθεώρηση των ΚΟΑ βαμβακιού, καπνού και ελαιολάδου. Οπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα για καπνό και βαμβάκι και άσχημα για το λάδι.

Οσον αφορά το βαμβάκι οι πρώτες πληροφορίες που κυκλοφορούν στους διαδρόμους της Κομισιόν, προδιαγράφουν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις για την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια, τους Ελληνες μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς και μάλλον δεν τη γλιτώνουν ούτε και οι μικρομεσαίοι εκκοκκιστές. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν επιδιώκει ο νέος κανονισμός για το βαμβάκι να ισχύσει από το Σεπτέμβρη του 2004. Αναφέρουν επίσης ότι η χρηματοδότηση για τις νέες αποσυνδεδεμένες και συνδεμένες επιδοτήσεις θα είναι αισθητά προς τα κάτω. Μάλιστα γίνεται λόγος ότι οι βαμβακοπαραγωγοί της Ελλάδας και Ισπανίας θα έχουν να μοιραστούν ένα ποσό γύρω στα 680 εκατ. ευρώ, ενώ το σχετικό χρηματικό πλαφόν για το βαμβάκι είναι τώρα 770 εκατ. ευρώ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως λόγω του συστήματος ελλειμματικών πληρωμών καταβλήθηκαν περισσότερα και από 870 εκατ. ευρώ τα προηγούμενα χρόνια.

Γίνεται επίσης φανερό πως μπαίνει τέρμα στην επιδότηση της παραγωγής. Με βάση πάντα τις ίδιες πληροφορίες, η λεγόμενη εισοδηματική ενίσχυση για το βαμβάκι ή αλλιώς αποσυνδεμένη θα είναι σε ένα ποσοστό γύρω στο 55% - 60%. Η λεγόμενη συνδεδεμένη ενίσχυση, που θα είναι πλέον μια στρεμματική επιδότηση, θα κυμαίνεται γύρω στο 40% με 45%, της νέας «ταρίφας» που θα βγάλουν τα επιτελεία των Βρυξελλών. Να σημειωθεί ότι αποσυνδεδεμένη ενίσχυση θα υπολογιστεί με βάση ένα μέσο όρο των επιδοτήσεων της τριετίας 2000-2002, που ελάμβαναν οι παραγωγοί. Από την άλλη, οι σχετικές πληροφορίες - εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι η στρεμματική ενίσχυση δε θα ξεπερνά τα 90 ευρώ ανά στρέμμα (30.000 δρχ). Και για να δοθεί αυτή η συνδεμένη ενίσχυση θα πρέπει να γίνουν ομάδες βαμβακοπαραγωγών και να τηρούνται μια σειρά περιβαλλοντικοί όροι και διάφορες άλλες προϋποθέσεις, που θέτει και θα θέσει πιο ειδικά για το βαμβάκι η Κομισιόν. Οσον αφορά τη συνδεμένη - στρεμματική ενίσχυση, οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ακόμα πως θα τεθεί σίγουρα και πλαφόν επιδοτούμενων στρεμμάτων. Κι όπως επίσης εκτιμάται, το πλαφόν αυτό θα είναι αρκετά μικρότερο από τα καλλιεργηθέντα στρέμματα της Ελλάδας. Θα είναι μάλλον πιο κάτω και από τον αριθμό των καλλιεργούμενων στρεμμάτων που επέβαλε και εμφάνισε η κυβέρνηση, με τα παράνομα και αυθαίρετα διοικητικά μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας, από το 2001 και μετά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ