Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Επιδημία» ακρίβειας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης

Ενώ ο επίσημος πληθωρισμός αυξανόταν τον Αύγουστο με ρυθμό 3,6% (αντί 3,4% πέρσι), η ΕΣΥΕ κατέγραφε για το τελευταίο δωδεκάμηνο ανατιμήσεις από 5% μέχρι 65% σε είδη και υπηρεσίες που συνθέτουν το «καλάθι» της εργαζόμενης νοικοκυράς

Η κερδοσκοπία και η ακρίβεια στα τρόφιμα και σε όλα σχεδόν τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όχι μόνο δεν πτοούνται από τα κυβερνητικά ψευτομέτρα «ελέγχου των τιμών», αλλά αντίθετα συνεχίζουν, με αμείωτη ένταση, να επιβαρύνουν τα λαϊκά εισοδήματα. Το γεγονός αυτό πιστοποιείται και από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), σύμφωνα με τα οποία ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού τον Αύγουστο του 2003 είχε σκαρφαλώσει στο 3,6% αντί 3,4% που ήταν τον Αύγουστο του 2002, ενώ την ίδια περίοδο οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων κινούνται γύρω και κάτω από το 3%! Με βάση τα ίδια στοιχεία, ο επίσημος τιμάριθμος σε δωδεκάμηνη βάση (Αύγουστος 2003 σε σύγκρισή με τον Αύγουστο του 2002) κατέγραψε αύξηση 3,3% αντί αύξησης 3,5% που είχε σημειώσει το αντίστοιχο δωδεκάμηνο (Αύγουστος 2002-Αύγουστος 2001).

Το σημαντικότερο όμως δεν είναι ο επίσημος τιμάριθμος, αλλά οι απανωτές ανατιμήσεις στα είδη ευρείας κατανάλωσης, αφού τα λαϊκά στρώματα είναι αναγκασμένα να ξοδεύουν το σύνολο του μισθού ή της σύνταξης αποκλειστικά σε είδη πρώτης ανάγκης. Στο πλαίσιο αυτό οι επίσημες μεσοσταθμικές ανατιμήσεις αποδείχνονται πολύ μικρές και μακριά από την πραγματικότητα των λαϊκών τάξεων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως μέσα στον τελευταίο χρόνο (στο δωδεκάμηνο Αύγουστος 2003 - Αύγουστος 2002) καταγράφονται τσουχτερές ανατιμήσεις σε είδη και υπηρεσίες όπως οι πατάτες (60,2%), τα νωπά φρούτα (28,3%), τα ψάρια (10,2%), τα ενοίκια κατοικιών (5,5%). Επίσης, στο ίδιο δωδεκάμηνο πήραν «τα πάνω τους» οι τιμές για ύδρευση -αποχέτευση (5,3%), στα δημοτικά τέλη (5,6%), για συντήρηση - επισκευή αυτοκινήτου (10,2%), στα κόμιστρα ταξί (8%), στα πακέτα διακοπών (11,2%), στα εισιτήρια πλοίων (13,1%) κλπ.

Οι ανατιμήσεις στα τσιγάρα (καπνός) - που έφτασαν τον Αύγουστο σε 8% - δεν υπολογίστηκαν από την ΕΣΥΕ στο σύνολό τους, αλλά μόνο κατά το 1/3. Το υπόλοιπο ποσοστό το μετακυλίουν στον υπολογισμό του πληθωρισμού του Σεπτέμβρη. Η κερδοσκοπία και η ακρίβεια, με τις πλάτες και την ανοχή της κυβέρνησης, εκδηλώνονται πρώτα και κύρια στα επίκαιρα - λόγω εποχής - είδη. Ετσι η μείωση των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης που καταγράφει η ΕΣΥΕ, για τον Αύγουστο, είναι παντελώς αδιάφορη για το πορτοφόλι των εργαζόμενων και συνταξιούχων. Μείωση τιμών (3,7%) δείχνουν τα επίσημα στοιχεία στις τηλεφωνικές υπηρεσίες, λόγω των αλχημειών στις τιμολόγηση από τις εταιρίες του κλάδου και στα νωπά λαχανικά (5,7%) - μετά τις ραγδαίες ανατιμήσεις που προηγήθηκαν - και στο ελαιόλαδο (1,5%). Σε αυτά τα λιγοστά προϊόντα εξαντλείται ο κατάλογος των μειώσεων.

Ο πληθωρισμός για τον τρέχοντα μήνα Σεπτέμβρη (τα σχετικά στοιχεία θα ανακοινωθούν τον Οκτώβρη) τροφοδοτείται από τις ραγδαίες ανατιμήσεις στα επίκαιρα (λόγω εποχής) σχολικά είδη, καθώς και από τις ανατιμήσεις που ετοιμάζονται να περάσουν οι βιομήχανοι σε είδη ευρείας κατανάλωσης (γαλακτοκομικά κ.ά.).

Οσον αφορά στον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή (σχεδιάστηκε για τη σύγκριση των τιμών ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ) σε μέσα επίπεδα αυξήθηκε σε ποσοστό 3,6%, έναντι αύξησης 3,8% την αντίστοιχη περίοδο 2002 προς 2001.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org