Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στη σεισμόπληκτη Λευκάδα
Τις σοβαρές ευθύνες των κυβερνήσεων σχετικά με τα δημόσια έργα στη Λευκάδα και ειδικότερα για τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν στο οδικό δίκτυο, μετά το μεγάλο σεισμό, θέτει το κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής το Σπ. Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος και τον Γερ. Αραβανή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που περιόδευσε την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Λευκάδα. Συγκεκριμένα, ημιτελή εμφανίζονται τα έργα οδοποιίας αφού οι δρόμοι έχουν βουλιάξει, στηθαία έχουν καταποντιστεί, πλέγματα δεν υπάρχουν. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερ. Αραβανής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, «ακόμα και νεοσύστατος δρόμος, όπως στο κέντρο της Λευκάδας που υποτίθεται θα έπρεπε να είναι ασφαλής και γερός, βούλιαξε με το σεισμό, δείχνοντας ότι δε λαμβάνεται υπόψη η ασφάλεια του δρόμου αλλά μόνο να δείξουνε στον κόσμο ότι γίνονται έργα».
Παράλληλα, σοβαρά προβλήματα προκύπτουν με την απουσία εδαφολογικών μελετών για αυτό και παρατηρείται καθίζηση εδάφους εκεί που έχουν κτιστεί σπίτια. Επίσης τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και να δοθεί από την κυβέρνηση όχι αποσπασματική βοήθεια στους πληγέντες, αλλά αποζημιώσεις που θα καλύπτουν τις οικοσυσκευές και τις ζημιές των σπιτιών για να μπορέσει ο κόσμος να μπει στα σπίτια του και να ζήσει όπως πριν το σεισμό.
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ, μετά την περιοδεία στην περιοχή και τη συζήτηση με τους κατοίκους, εκτιμά την ανάγκη για τη Λευκάδα, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο, τις πιο σεισμικές περιοχές στην Ευρώπη, να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση και πολιτική ως προς τον αντισεισμικό κανονισμό. Να υπάρξει ειδική μέριμνα για αυτές τις περιοχές, γιατί όπως έδειξε κι ο σεισμός της Λευκάδας μπορεί οι κατασκευές ν' άντεξαν, όμως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και ζημιές στο εσωτερικό των σπιτιών, στα μπετά κ.ά. Και οι κάτοικοι έκαναν ειδική αναφορά προς τα στελέχη του ΚΚΕ για τις καθιζήσεις του εδάφους και για την απουσία εδαφολογικών μελετών. Οι βουλιαγμένοι δρόμοι που αντίκρισαν τα στελέχη του ΚΚΕ, δείχνουν την προχειρότητα των δημοσίων έργων και την ψευδαίσθηση της ασφάλειας της κατασκευής που δίνεται για τους δρόμους.
Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους αναδείχτηκε η ανάγκη της γρήγορης καταγραφής, για να δοθούν αποζημιώσεις από την κυβέρνηση. Επίσης ν' αποκατασταθούν γρήγορα οι βλάβες των σπιτιών για να μπορέσουν οι άνθρωποι να γυρίσουν στην καθημερινότητά τους.
Ενα άλλο σοβαρό ζήτημα που προκύπτει άμεσα από τη μεγάλη φυγή των τουριστών, λόγω του σεισμού, είναι ότι πολλοί εργαζόμενοι χάνουν τη δουλιά τους, ενώ δε θα μπορέσουν όχι μόνο να έχουν τα απαραίτητα ένσημα για την ασφάλισή τους αλλά δε θα μπορέσουν να μπουν και στο Ταμείο Ανεργίας. Επίσης μεγάλες οικονομικές ζημιές προκύπτουν και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (μικρά μάρκετ, ενοικιαζόμενα δωμάτια). Για τα θέματα αυτά το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας και η Ομοσπονδία των ΕΒΕ, θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα για ν' αποφασίσουν τι μέτρα πρέπει να προτείνουν.
Τέλος, όπως μας είπε ο Γερ. Αραβανής, μεγάλη ανάγκη υπάρχει μετά τις ζημιές που έπαθε το Νοσοκομείο της Λευκάδας, να κατασκευαστεί νέο Νοσοκομείο που δε θα λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας αλλά θα καλύπτει τις ανάγκες κατοίκων και τουριστών στην περίοδο αιχμής.