Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Αυγούστου 2003 - αριθ. φύλλου: 8652

ΚΟΥΒΑ
Νέους τρόπους επεμβάσεων μηχανεύονται οι ΗΠΑ

Οι αμερικάνικες υπηρεσίες χρησιμοποιώντας και τις συμμορίες που έχουν εγκατασταθεί στο Μαιάμι, επιδιώκουν με κάθε δυνατό μέσο καινούριες επεμβάσεις στα εσωτερικά του Νησιού της Επανάστασης. Ταυτόχρονα, «κρατούν ζεστό» και τη γνωστή ιμπεριαλιστική προπαγάνδα - παραμύθι περί των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων...»!


ΣΕΛ.  12   -   13

ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ
ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ και ντε φάκτο επιβολή τουρκικών αξιώσεων

Τι ακριβώς συνέβη με τις έρευνες του «Πίρι-Ρέις»;

Με την έξοδο του τουρκικού «ερευνητικού» πλοίου «Πίρι-Ρέις» στο Αιγαίο, κατά το πρώτο εικοσαήμερο του Ιούλη 2003, έγινε το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της «ντεφάκτο» επιβολής των τουρκικών αξιώσεων, που θα οδηγήσουν τελικά στη διχοτόμηση του Αιγαίου. Το τουρκικό πλοίο διεξήγαγε έρευνες σε περιοχές των διεθνών υδάτων ανάμεσα σε ελληνικά νησιά, όπου με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου η υφαλοκρηπίδα είναι ελληνική.

Πρόκειται για μια μεθόδευση, που φαίνεται να συμμετέχει, με τη στάση της, και η ελληνική κυβέρνηση. Τελικό αποτέλεσμα αυτής της μεθόδευσης θα είναι η διολίσθηση σε ένα καθεστώς, όπου η ελληνική πλευρά θα υποκύψει στην απαίτηση της Τουρκίας για έρευνα στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, με αντάλλαγμα να μη συμπεριλαμβάνουν οι έρευνες αυτές τα λίγα τετραγωνικά μίλια θάλασσας γύρω από τις νησίδες Καλόγηροι. Μια ακόμα θυσία κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο βωμό της υπαγωγής της στο νέο σύστημα του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού καταμερισμού βρίσκεται επί θύραις.


ΣΕΛ.  2  -  3

ΣΤΗΝ «ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ» ΤΗΣ ΟΝΕ
Ούτε μια μέρα διακοπές για το 40,3% των Ελλήνων!

Οι εργαζόμενοι στην «ισχυρή Ελλάδα της ΟΝΕ» είτε δεν πάνε πλέον διακοπές, είτε περιορίζουν τη διάρκειά τους. Από όλες τις λεγόμενες τουριστικές περιοχές τα μηνύματα που φτάνουν λένε ότι φέτος παρατηρείται αισθητή μείωση της κίνησης. Ολοι συμφωνούν ότι ο βασικός λόγος είναι η αδυναμία των παραθεριστών - τουριστών να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ, το 40,3% των Ελλήνων δε θα κάνει καθόλου διακοπές φέτος (από αυτούς το 72% για οικονομικούς λόγους) ενώ το 71% όσων κάνουν διακοπές, πάει σε σπίτια φίλων ή συγγενών ή σε κάποιο ιδιόκτητο σπίτι, προκειμένου να περιορίσει τα έξοδα διαμονής. Το 58%, περιορίζει τις διακοπές του σε λιγότερο από 10 μέρες.


ΣΕΛ.  8  -  9

Ο «Ριζοσπάστης»

Ο «Ριζοσπάστης» δε θα κυκλοφορήσει αύριο Σάββατο. Θα κυκλοφορήσει κανονικά το κυριακάτικο φύλλο με πλούσια και ενδιαφέρουσα ύλη



ΙΣΤΟΡΙΑ
Μνήμη Κ. Βιδάλη

Πέρασαν 57 χρόνια από την κτηνώδη δολοφονία του κομμουνιστή δημοσιογράφου του «Ρ» Κώστα Βιδάλη


ΣΕΛ.  6
ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ
49 χρόνια από την εκτέλεσή του

49 χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από την εκτέλεση του λαϊκού αγωνιστή, στελέχους του ΚΚΕ, Νίκου Πλουμπίδη


ΣΕΛ.  7
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Οχημα προώθησης ιδιωτικοποιήσεων

Η σταδιακή ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων του κράτους και η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών και αγαθών που παρέχουν, αποτελούν έναν από τους βασικούς στόχους της αντεργατικής πολιτικής που εδώ και χρόνια ασκεί η κυβέρνηση


ΣΕΛ.  10
Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στη Λευκάδα

ΣΕΛ.  11

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ