Τρίτη 1 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η «γαλαντόμος» ελληνική εξωτερική πολιτική

Η ελληνική κυβέρνηση «επιχορηγεί» με 250.000 ευρώ το χρόνο το αμερικανικό «παιχνίδι» στα Βαλκάνια

Οι τρόποι με τους οποίους καταβάλλεται το κόστος της «προστασίας» είναι πολλοί. Χτες ήρθε στην επιφάνεια ένας ακόμη, καθώς έγινε γνωστό ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα «επιχορηγήσει» το αμερικανικό ινστιτούτο «Μάρσαλ» με 750.000 ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι «κατά την ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, στο "Μάρσαλ Fund", στην Ουάσιγκτον, ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση με ποσό ύψους 250.000 ευρώ ετησίως και για 3 χρόνια, του προϋπολογισμού του Ιδρύματος, για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε και τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν τα ελληνικά χρήματα από τους Αμερικανούς. «Οι χρηματοδοτήσεις του Ιδρύματος και το ποσό που θα δοθεί για 3 χρόνια από την ελληνική πλευρά, είπε ο εκπρόσωπος, θα προσανατολιστούν στη χρηματοδότηση έργων υποδομών, κυρίως στον τομέα των δημοκρατικών θεσμών του institution building - όπως λέγεται, και έργων που θα ενισχύσουν την κοινωνία των πολιτών στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».

Οταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου ρωτήθηκε γιατί δεν αξιοποιούνται τα χρήματα αυτά, τουλάχιστον μέσω ελληνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, είπε πως «το Ινστιτούτο "Μάρσαλ", και βεβαίως ο οργανισμός που έχει ιδρυθεί, έχει μια πολύ σημαντική παρουσία στο χώρο των Βαλκανίων, μια ισχυρή παρουσία στον τομέα της ανασυγκρότησης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Οπως πολλές άλλες χώρες, τα τελευταία χρόνια έχουν συμμετάσχει σε χρηματοδότηση έργων μέσω του Ταμείου, έτσι και η Ελλάδα συμμετέχει με αυτή τη χρηματοδοτική συνεισφορά. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που συμμετέχει στις χρηματοδοτήσεις, αλλά και πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και χωρών της ΕΕ».

Οπως εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς από τα παραπάνω, η ελληνική κυβέρνηση όχι απλώς αποδέχεται το πολυποίκιλο αμερικανικό παιχνίδι στην περιοχή που τόσο οδυνηρά αποτελέσματα έχει προκαλέσει, αλλά το χρηματοδοτεί κι από πάνω!

Συγχαρητήρια Πάουελ

Τα τηλεφωνικά συγχαρητήρια του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ για το έργο της εξάμηνης Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ δέχτηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών χθες το απόγευμα.

Ο Κόλιν Πάουελ αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ, τα οποία χαρακτήρισε ως «πολύ θετικά» για τις διατλαντικές σχέσεις, αλλά και στις πρόσφατες εξελίξεις στο Μεσανατολικό, εκφράζοντας την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον τόσο για την απόφαση των παλαιστινιακών οργανώσεων για εκεχειρία όσο και για τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη.

Στο τελευταίο αυτό θέμα αναφέρθηκε εκτενώς και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι για την Ευρωπαϊκή Ενωση η εκεχειρία αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση εφαρμογής του «οδικού χάρτη» για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ