Τρίτη 1 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το κόστος της συνόδου

Γρηγοριάδης Κώστας

Η Σύνοδος Κορυφής στη Χαλκιδική πέρασε ήδη στην Ιστορία κι από σήμερα την προεδρία της ΕΕ αναλαμβάνει η Ιταλία, γράφουν οι εφημερίδες. Και πράγματι έτσι είναι. Διαβάσαμε, όμως, μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τη σύνοδο της Χαλκιδικής και σας τα μεταφέρουμε.

Το οικονομικό κόστος, λοιπόν, της συνόδου ξεπέρασε τα 15 εκατομμύρια ευρώ (πλέον των 5 δισ. δραχμών). Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται τα 6,3 εκατ. ευρώ για τις επιπλέον κατασκευές στο χώρο του «Πόρτο Καρράς» και στον περιβάλλοντα χώρο, τα 6 εκατ. ευρώ για το Κέντρο Τύπου και τα 2,8 εκατομμύρια για τη φιλοξενία. Το συνολικό κόστος, βέβαια, είναι αρκετά μεγαλύτερο. Στα 15 και πλέον εκατ. ευρώ πρέπει να προσθέσετε το κόστος μετακίνησης δεκάδων χιλιάδων αστυνομικών, άλλων κατασταλτικών ή στρατιωτικών δυνάμεων, τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, τη σχετική διαφημιστική εκστρατεία, κλπ., κλπ. Για παράδειγμα, κάθε πτήση των ελικοπτέρων «Σινούκ», που μετέφεραν τους συμμετέχοντες στη σύνοδο από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στο «Πόρτο Καρράς» και το αντίθετο, κόστιζε 1,5 εκατ. δραχμές.

Κι όλ' αυτά, για να αποκτήσουμε -μαζί με τους υπόλοιπους λαούς των χωρών-μελών - ένα σχέδιο αντιδραστικού ευρωπαϊκού Συντάγματος και το γνωστό σε όλους πλέον «δόγμα Σολάνα». Πληρώσαμε, δηλαδή, και μάλιστα πολύ ακριβά, για να μας πάρουν τα μέτρα των μελλοντικών και επιπρόσθετων αλυσίδων, που θέλουν να μας φορέσουν...

Δυο φορές χειρότερα...

Κάποτε - όχι και πολύ παλιά, μόλις πριν από 23 χρόνια - υπόσχονταν στους αγρότες τον επίγειο Παράδεισο, λέγοντάς τους ότι η τεράστια αγορά των 300 εκατομμυρίων της τότε ΕΟΚ περιμένει πώς και πώς τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Το 1981 η Ελλάδα έγινε και τυπικά μέλος της ΕΟΚ, αλλά αντί του επίγειου Παραδείσου ήρθαν οι χωματερές. Από τότε έχουν δοθεί κατά καιρούς πολλές και διάφορες υποσχέσεις, κυρίως στους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά η πραγματικότητα, όπως όλοι γνωρίζουν, χαρακτηρίζεται απ' το γνωστό «κάθε φέτος και χειρότερα».

Τα θυμηθήκαμε όλ' αυτά, ακούγοντας τον Κ. Σημίτη, χτες, να περηφανεύεται για την πρόσφατη συμφωνία αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ισχυριζόμενος ότι αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της εξάμηνης Ελληνικής Προεδρίας και ικανοποιεί πλήρως τα συμφέροντα των αγροτών. Ας είναι σίγουροι οι μικρομεσαίοι αγρότες ότι από δω και πέρα θα λένε «κάθε φέτος και δυο φορές χειρότερα»...

Αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά

Προβλήματα στους εργαζόμενους, που ασχολούνται με τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική Ελλάδα, προκαλεί η συμπεριφορά του προϊσταμένου Περιφερειακού Τομέα της ΔΕΗ. Αυτό καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Τμήμα Λάρισας του Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της ΔΕΗ, αναφέροντας ότι ο εν λόγω προϊστάμενος ακολουθεί παρελκυστική και αλλοπρόσαλλη τακτική, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη δουλιά των εργαζομένων της επιχείρησης και να τίθεται σε κίνδυνο η αξιοπιστία του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία, ο εν λόγω προϊστάμενος αρνείται να εγκρίνει δεδουλευμένα που υπάγονται στον τομέα μισθωτών, δεν παραλαμβάνει και δεν πρωτοκολλεί, μέσω της Γραμματείας, ενυπόγραφα έγγραφα μισθωτών, δεν υπογράφει αιτιολογημένες εισηγήσεις υποτομεαρχών για την εκτέλεση προγραμματισμένων και εκτάκτων εργασιών κ.ά.

Ο σύλλογος των εργαζομένων ζητάει από τους αρμόδιους της ΔΕΗ ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους για αυτήν την, πέραν πάσης αποδεκτής δεοντολογίας, συμπεριφορά του προϊσταμένου και να δώσουν, γρήγορα, την αρμόζουσα λύση.

Εγκληματικές ευθύνες

Η κατάργηση της προηγούμενης, «χαμηλής ζώνης» σεισμικότητας και η θεσμοθέτηση νέας, περισσότερο επικίνδυνης, όπως και η ένταξη αρκετών περιοχών της χώρας σε ζώνες μεγαλύτερης επικινδυνότητας, αποτελούν τα βασικά συμπεράσματα του νέου χάρτη σεισμικότητας της Ελλάδας, που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το ΥΠΕΧΩΔΕ. Με άλλα λόγια, ο νέος χάρτης επιβάλλει αυξημένους όρους αντισεισμικότητας, ακόμη περισσότερο κι απ' αυτούς που προέβλεπε ο από το 1995 και μέχρι σήμερα υπάρχων.

Και όμως, παρότι υπάρχει μεγάλος αριθμός παλαιών κτιρίων (20 και πάνω ετών), τα οποία δεν έχουν κατασκευαστεί ούτε καν με τους όρους του 1995. Παρότι πολλά από τα προαναφερόμενα είναι δημόσια κτίρια και συγκεντρώνουν καθημερινά μεγάλο αριθμό ανθρώπων (σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, κλπ.), η κυβέρνηση δεν προχωρά στην εφαρμογή μιας ουσιαστικής και αποτελεσματικής πολιτικής ανισεισμικής προστασίας και θωράκισης της χώρας. Και μπορεί, τις προάλλες, ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ να επιχείρησε τη μετατόπιση των σχετικών ευθυνών στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, αλλά οι πρώτες ευθύνες βαρύνουν τους κυβερνώντες. Και είναι ευθύνες βαριές και εγκληματικές, χωρίς την παραμικρή δικαιολογία ή ελαφρυντικό.

Τα προεδρικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΝΑΙ, ΔΕ ΛΕΜΕ, επιτυχημένη βεβαίως η πολυθρύλητη «Ελληνική Προεδρία», αλλά δεν καταλάβαμε ποιο ακριβώς ήταν το επίτευγμά της. Μήπως η συμμετοχή των ευρωπαϊκών χωρών, μέσω ΝΑΤΟ, στον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ;

Μήπως το κράτημα σε ...λογικά και ...αποδεκτά όρια των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και διαφωνιών; `Η, μήπως, οι μεταπολεμικές συμφωνίες κατοχής της χώρας και μοιράσματος της λείας;

Εκτός πια αν εννοούν τις συμφωνίες που υπογράφηκαν προσφάτως με τις ΗΠΑ, βάσει των οποίων γίναμε (περισσότερο) ξέφραγο αμπέλι των Αμερικανών. Μήπως πάλι εννοούν τις νέες περικοπές στις επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων;

Είναι φυσικά και το Κυπριακό. Απ' όσα βέβαια θυμούμαστε, στόχος ήταν η λύση του Κυπριακού. Πώς αυτό έγινε ταυτόσημο με την ένταξη της Κύπρου και, μάλιστα, του ελεύθερου μόνο μέρους της, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτό μόνον ο ...Παπανδρέου το ξέρει. Ισως και ο Σημίτης...

Στο μόνο που μπορούμε να συμφωνήσουμε είναι στις ...ξενοδοχειακές υπηρεσίες που προσέφερε η Ελληνική Προεδρία σε όσες εκδηλώσεις φιλοξένησε στο «Πόρτο Καρράς». Ηταν ομολογουμένως εξαίρετες και τα ΜΑΤ φρόντιζαν να κρατούν μακριά τους ενοχλητικούς διαδηλωτές...

ΠΟΛΥ ΑΓΧΟΣ έχει πέσει σχετικά με τις φημολογούμενες αλλαγές που υποτίθεται ότι ανακοινώνει για κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός στο αυριανό Εκτελεστικό Γραφείο...


Γρηγοριάδης Κώστας

Το άγχος βέβαια δικαιολογείται στην περίπτωση που είναι κάποιος ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, κομματικό στέλεχος ή και τα δύο μαζί. Επίσης, για κάποιους «αναλυτές» που ασχολούνται και «τρέφονται» αποκλειστικά με τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ.

Για τους υπόλοιπους μάλλον μικρό είναι το ενδιαφέρον. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός το ξεκαθάρισε: Θα αλλάξουν ίσως πρόσωπα, συνθέσεις, ισορροπίες, τακτικές προβολής του κυβερνητικού έργου. Τα πάντα ...εκτός από την πολιτική. Αυτή παραμένει αναλλοίωτη.

Εκτός πια αν λογίζεται ως παραγωγή πολιτικής η προεκλογική προετοιμασία του ΠΑΣΟΚ και φυσικά η αλόγιστη χρήση του κρατικού μηχανισμού στον ...μέγα στόχο της ανανέωσης της κυβερνητικής εξουσίας.

Στόχος ίδιος: το ξεκλήρισμα

Εναν «μπούσουλα» για το πώς θα προχωρήσουν, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στον αγροτικό τομέα, αποτελεί το κυβερνητικό αγροτικό πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο παρουσιάστηκε, προχτές, σε κομματική «προεκλογική φιέστα», που διοργάνωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Λάρισα. Τελικός στόχος - αν και δεν ομολογείται καθαρά στο κείμενο του παρουσιασθέντος προγράμματος - είναι η συνέχιση και η ολοκλήρωση του μαζικού ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και η συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ το είπε καθαρά: «Στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια γεωργία οργανωμένη σε επιχειρηματική βάση, ανταγωνιστική». Στο Πρόγραμμα περιγράφονται, αναλυτικά, τα «εργαλεία πολιτικής» που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη του στόχου, τα περισσότερα των οποίων υπάρχουν και σήμερα και τα χρησιμοποιεί, για τον ίδιο σκοπό, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ προτείνονται και μερικά άλλα, που θα βοηθήσουν να γίνει πιο γρήγορη η διαδικασία των αναδιαρθρώσεων. Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι το πρόγραμμα για την αγροτική οικονομία εντάσσεται οργανικά σ' ένα ενιαίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΝΔ, που σημαίνει ότι ετοιμάζεται ένα νέο μπαράζ αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στη χώρα μας.

Οι προτάσεις της ΝΔ στηρίζονται πλήρως και προωθούν συστηματικά τα «δεδομένα» και τα «προβλεπόμενα» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των διεθνών συμφωνιών στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), τα οποία, μάλιστα, θεωρούνται εκ προοιμίου αποδεκτά κι αδιαπραγμάτευτα. Ταυτόχρονα, στην πλειοψηφία τους, αποτελούν αντιγραφή μέτρων της αντιαγροτικής πολιτικής που εφάρμοσαν στην τελευταία 20ετία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, τα δυο κόμματα εξουσίας δεν κρύβουν τη συμφωνία τους με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ κι απλώς διαφωνούν στο ποιος μπορεί να τη διαχειριστεί αποτελεσματικότερα.

Ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος, ζήτησε να γίνουν πρόωρες εκλογές, προκειμένου, όπως είπε, να του δοθεί η ευκαιρία να κυβερνήσει και να λύσει τα προβλήματα της αγροτιάς. Ο αγροτικός κόσμος, όμως, ξέρει ότι η ΝΔ δεν έχει τίποτα το διαφορετικό από το ΠΑΣΟΚ να του προτείνει και τίποτα το καλύτερο για να του προσφέρει. Η αναρρίχησή της στην κυβερνητική εξουσία θα στείλει τους μικρομεσαίους αγρότες «από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη» και θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της ίδιας καταστροφικής αγροτικής πολιτικής, που ξεριζώνει τους ξωμάχους από τη γη τους, τους διώχνει από τα χωριά τους, τους πετάει στην ανεργία και στη φτώχεια, τους στέλνει στην ξενιτιά.

Αλλωστε οι αγρότες έχουν δοκιμάσει τη ΝΔ σαν κυβέρνηση, στην περίοδο '90-'93, όταν έκανε ακριβώς ό,τι κάνει και το ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας, με ζήλο, την καταστροφική πολιτική της τότε ΕΟΚ. Τη δοκίμασαν και σαν αντιπολίτευση, επί 20 σχεδόν χρόνια, που, αντί να σταθεί στο πλευρό τους, έκανε ό,τι μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση, υπονομεύοντας και διασπώντας τους αγώνες του αγροτικού κινήματος για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής. Οταν, λοιπόν, κι όποτε έρθει η ώρα της κάλπης, ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Αν δεν το κάνουν, «κακό του κεφαλιού τους»...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Οι κωδικοί του αποπροσανατολισμού...

Γρηγοριάδης Κώστας

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια και οι κάθε λογής... ιδέες, ενόψει των αναμενομένων και πολυδιαφημισμένων «πολιτικών πρωτοβουλιών» του Κ. Σημίτη. Μία εκ των τελευταίων έγινε πρωτοσέλιδο θέμα των χτεσινών «Νέων» και ζητά το άνοιγμα των κωδικών του Χρηματιστηρίου όλων των βουλευτών. Κι απ' ό,τι φαίνεται η «ιδέα» έχει μεγάλες πιθανότητες υλοποίησης, αφού υποστηρίζεται από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Λαλιώτης, Τσοχατζόπουλος, Βενιζέλος και Παπαντωνίου), της ΝΔ (Μεϊμαράκης, Παυλόπουλος) και του ΣΥΝ (Κουβέλης), των οποίων δημοσιεύουν σχετικές δηλώσεις τα χτεσινά «Νέα».

Και δε λέμε, ας το κάνουν κι αυτό. Αναρωτιόμαστε, όμως, σε τι θα αλλάξει την πολιτική της κυβέρνησης ή αυτή της ΝΔ και, επομένως, σε τι θα βοηθήσει τα σοβαρότατα και συνεχώς οξυνόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού. Μήπως θα μειωθεί η ανεργία ή θα αυξηθούν τα ισχνά μεροκάματα και οι ακόμη ισχνότερες και εξευτελιστικές συντάξεις, αν και όταν δημοσιευτούν οι κωδικοί και η όποια κίνησή τους; Προφανώς, τίποτε δε θ' αλλάξει. Απλά και μόνο, θα δοθεί μπόλικη «τροφή» αποπροσανατολισμού σε όλους όσοι βασανίζονται από τα καθημερινά προβλήματα, ενώ - όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ - θα αποδειχτεί ότι οι τζίροι του Νεονάκη είναι «χαρτζιλίκι», μπροστά στους αντίστοιχους βουλευτών της ΝΔ.

... και της δικομματικής συμπαιγνίας

Πάντως, η πρόταση ανοίγματος των κωδικών όλων των βουλευτών «πλασάρεται», ως «μέτρο διαφάνειας και ελέγχου». Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες των «Νέων», η πρόταση θα συμπεριληφθεί στο «πακέτο των μέτρων βελτίωσης του πολιτικού συστήματος, που θα ανακοινώσει (σ.σ. ο Κ. Σημίτης) αμέσως μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης».

Τι σημαίνει, στη συγκεκριμένη τουλάχιστον περίπτωση η διαφάνεια και ο έλεγχος; Να υλοποιηθεί το προαναφερόμενο μέτρο και να αποκαλυφθεί πανηγυρικά ότι η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών ασχολείται συστηματικά - στον έναν ή άλλο βαθμό - με το χρηματιστηριακό τζόγο. Να αποκαλυφθεί, επίσης, ότι υπάρχουν και στο χώρο της ΝΔ μπόλικοι «Νεονάκηδες» και «Μανίκηδες». Τότε, όλα θα 'ναι μια χαρά, αφού «όλοι το ίδιο είναι». ΄Η, περίπου, το ίδιο, αφού η ΝΔ είναι η... τρισκατάρατη Δεξιά, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι το... μικρότερο κακό. Στο κάτω κάτω της γραφής, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «έπαιζαν» και «παίζουν» στον τζόγο της Σοφοκλέους, έχοντας... κοινωνικές ευαισθησίες και... οράματα..! Και από την άλλη, η ηγεσία της ΝΔ θα λέει τα δικά της, περί καθεστωτικής νοοτροπίας, διαφθοράς και διαπλοκής. Κι ο δικομματικός πυρετός θα ανεβαίνει. Και δεν αποκλείεται κάποιος εκ των δύο να κάνει κάποια στιγμή τη... μεγάλη κίνηση: Να προτείνει την απαγόρευση της ενασχόλησης των βουλευτών με το χρηματιστηριακό τζόγο. Και στο μεταξύ, θα 'χουν γίνει οι εκλογές...

Νέα από την Ουκρανία

Τα νέα που βλέπουν συνήθως το φως της δημοσιότητας για την πρώην σοβιετική Δημοκρατία της Ουκρανίας έχουν να κάνουν με την πορεία πρόσδεσης της χώρας στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, τις έριδές της με ορισμένους γείτονές της, κλπ., κλπ. Η παρακάτω είδηση πέρασε στα «ψιλά», αλλά φανταζόμαστε πως θα απασχόλησε - και θα απασχολήσει και στο μέλλον - πολύ περισσότερο τους Ουκρανούς από τις προαναφερόμενες. Εδώ και τέσσερις μέρες, οι τιμές των αλεύρων και όλων των συναφών προϊόντων (ψωμί, ζυμαρικά, κλπ.) αυξήθηκαν κατά 70%. Γεγονός, έτσι κι αλλιώς, ιδιαίτερα σημαντικό, αφού τα προϊόντα αυτά αποτελούν συνήθως τη βάση της διατροφής των λαϊκών στρωμάτων. Κι ακόμη περισσότερο, γιατί στην Ουκρανία ο μέσος μηνιάτικος μισθός ενός εργαζόμενου ανέρχεται μόλις στα 75 ευρώ (25.500 δραχμές), ενώ η ανεργία και η υποαπασχόληση τσακίζουν κόκαλα. Οι καιροί, που όλα τα βασικά και ουσιαστικά δικαιώματα του ανθρώπου (εργασία, φαγητό, στέγη, μόρφωση, υγεία, κλπ.) ήταν πλήρως εξασφαλισμένα, μάλλον θα μοιάζει με μακρινό και άπιαστο όνειρο για τους Ουκρανούς. Κι ας έχουν περάσει 13 μόνο χρόνια από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δικομματικό σκηνικό

Η λέξη «εκλογές» έχει ήδη μπει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο και το επόμενο διάστημα θα κλίνεται σε όλες τις πτώσεις. Από τη μια η ΝΔ ζητάει εκλογές τώρα και από την άλλη η κυβέρνηση απαντάει ότι οι εκλογές θα γίνουν σε εννιά μήνες. Απέναντί τους τα λαϊκά προβλήματα, που μένουν στο απυρόβλητο αυτής της αντιπαράθεσης. Οπως, όμως, και να έχουν τα πράγματα, βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Η συνείδηση του ελληνικού λαού, των εργαζομένων, βρίσκεται στο στόχαστρο μιας επιχείρησης επηρεασμού της και αποπροσανατολισμού, ώστε, σε τελική ανάλυση, οι επιλογές των ψηφοφόρων να εγκλωβιστούν σε ανώδυνα για το δικομματισμό διλήμματα.

Είναι καθαρό ότι αυτή η επιχείρηση αποτελεί το επιστέγασμα μιας πορείας ουσιαστικής συμπόρευσης, σε όλες τις κεντρικές επιλογές, κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ετσι, η αναγκαία, προκειμένου να συσπειρώσουν ψηφοφόρους, αντιπαράθεση και διαφοροποίησή τους επικεντρώνεται στον τρόπο διαχείρισης αυτής της πολιτικής και όχι στην ουσία της και στον αντιλαϊκό της χαρακτήρα. Οι διαφορές τους, όπου υπάρχουν αυτές, είναι διαφορές διαχείρισης γύρω από την ίδια πολιτική. Η τακτική αυτή για να προχωρήσει χρειάζεται ακροατήριο και γι' αυτό το λόγο έχει ξεκινήσει μια φιλολογία γύρω από το χρόνο των εκλογών.

Στήνουν ένα σκηνικό πόλωσης, με στόχο να οδηγηθούν οι ψηφοφόροι στις κάλπες αντιμέτωποι με ένα δημοψηφισμιακού χαρακτήρα ψευτοδίλημμα, που θα έχει δύο επιλογές αναφορικά με το ποιος από τους δύο πόλους του δικομματισμού θα διαχειριστεί αυτή την πολιτική. Κάνοντας μιαν άλλη ανάγνωση, από τη σκοπιά των λαϊκών προβλημάτων, οι εκλογές, άσχετα από το χρόνο διεξαγωγής τους, μέσα σε αυτό το πλαίσιο που πάνε να διαμορφώσουν, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα το καινούριο. Εξάλλου, κυβέρνηση με τον ένα ή τον άλλο συσχετισμό θα υπάρξει. Το κρίσιμο είναι τι πολιτική θα εφαρμόσει και ως προς αυτό τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ έχουν δείξει τα χαρτιά τους.

Ωστόσο, η δύναμη της λαϊκής ψήφου υπάρχει και μπορεί να αναδειχτεί, αν απεγκλωβιστεί από τα ψεύτικα διλήμματα που προβάλλει ο δικομματισμός. Και πραγματικά θα αποκτήσει υπόσταση η λαϊκή ψήφος, στο βαθμό που θα μειώσει τη δύναμη και των δύο, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, ανοίγοντας το δρόμο για ένα άλλο «σκηνικό», δείχνοντας εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, στην πολιτική που προβάλλει για το Λαϊκό Μέτωπο αντίστασης, αγώνα και λαϊκής εξουσίας. Μια ενίσχυση της λαϊκής αντεπίθεσης θα λειτουργεί και ως δικλείδα ασφαλείας απέναντι στην πολιτική που θα ακολουθήσει η όποια δικομματική κυβέρνηση προκύψει από τις προσεχείς εκλογές.

Μια τέτοια προοπτική είναι και η μόνη διαφορετική επιλογή για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Οι εκλογές, λοιπόν, στο βαθμό που η όλη πορεία προς αυτές θα απεγκλωβίζεται από τα δικομματικά παιχνίδια, μπορεί να αποτελέσουν και ένα βήμα για τα λαϊκά προβλήματα, για την αποκάλυψη αυτών που τα δημιουργούν και για την ανάδειξη μιας άλλης προοπτικής. Ο δρόμος είναι μπροστά μας.

Η δύναμή μας

Λάθος, δεν είναι ασήμαντη,

μικρή η βιοπάλη,

ούτ' είναι τάχα μέγιστοι

οι αφέντες οι μεγάλοι,

έτσι πολλοί πιστεύουνε

μα τούτο είναι μύθος,

μικροί οι αφέντες και σαφώς

σαν γίγαντας το πλήθος!

***

Λάθος, δεν είναι αδύναμοι

του τόπου οι κολίγοι

ούτ' είναι παντοδύναμοι

τ' αφεντικά, οι λίγοι,

έτσι πολλοί πιστεύουνε,

μα τούτο είναι πλάνη,

κοίταξε, πόδια πήλινα

έχουνε οι σουλτάνοι!

***

Βάλε αυτά μέσα στο νου,

βαθιά μέσα στη σκέψη

κι αν ο καθένας από μας

στα ίσια τα πιστέψει,

η δύναμή μας θα υψωθεί

ψηλά μέχρι τα άστρα,

και θα μπορέσει, θα το δεις

και να γκρεμίσει κάστρα!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ